Hva slags piggdekk skal du ha på sykkelen?

Piggdekk er tingen for vintersykling, men det er mye å velge mellom.

<b>EN UTFORDRING: </b>Det går fint an å sykle selv om veiene er dekket av snø og is. Piggdekk må du ha, men hvilke? Foto: BRYNJULF BLIX
EN UTFORDRING: Det går fint an å sykle selv om veiene er dekket av snø og is. Piggdekk må du ha, men hvilke? Foto: BRYNJULF BLIXVis mer

Stadig flere velger å la sykkelsesongen vare hele året, til tross for kulde, snø og is. Men det krever ikke bare å bite egne tenner sammen, man må også sørge for dekk som biter seg godt fast i underlaget. Ellers kan det gå svært galt.

Her kan du se hvordan det gikk da Dinside syklet til jobb vinterstid.

Hva er forskjellen?

Det er mange slags piggdekk å velge mellom, og aller først må du selvsagt velge et dekk som passer felgene.

Når det gjelder diameteren du trenger, er det bare å sjekke hva som allerede sitter på sykkelen. Men på samme felg kan du velge mellom dekk i forskjellige bredder. Det kan ha betydning for hva slags piggdekk du bør velge til ditt bruk.

Skal du ha et dekk til bysykling, hvor du kjører på veier som er måkt og saltet? Eller bor du på landet hvor det ikke saltes og underlaget varierer mellom is og hardtrampet eller løs snø? Eller er du utsatt for begge deler på vei mellom hjemmet til jobben?

IKKE SÅ GLATT SOM DU TROR  Selv om veiene er dekket av is og snø kommer du fint fram med piggdekk på sykkelen. Foto: BRYNJULF BLIX
IKKE SÅ GLATT SOM DU TROR Selv om veiene er dekket av is og snø kommer du fint fram med piggdekk på sykkelen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Les også: Piggdekk for første gang

Hvordan er det å sykle med piggdekk?

Hvis du har forsøkt å sykle med vanlige sykkeldekk på blank is og fremdeles er i live, så vet du at det er helt håpløst - du har ingen kontroll. På snø kan du komme deg noenlunde helskinnet fram dersom du har grovmønstrede terrengdekk og snøen verken er for løs eller for hard. Men problemet er at forholdene varierer, du har ingen garanti for at det ikke er is 10 meter lenger fram, eller sørpe når du kommer noen meter lavere i terrenget.

Med grovmønstrete piggdekk har du feste på alle slags vinterunderlag, piggene sørger for feste på is og hard snø, mens mønsteret i gummien gir feste på løsere underlag og på tørr asfalt.

Det blir likevel ikke like trygt som på sommerføre, fullt så godt blir aldri grepet. Opplevelsen kan minne om å kjøre på asfalt med et tynt lag utspredt finmalt singel. Du veksler mellom grep og glipp hele tiden og tar du i for mye forsvinner grepet. Kjører du med fornuft klarer du deg helt utmerket.

Piggtyper

Det finnes piggdekk i flere prisklasser og en av årsakene finner du i materialet som brukes i piggene. Billige dekk bruker pigger i billig kvalitet. De er typisk i stål, og slites fort når de kjøres på tørt underlag.

Kvalitetsdekk har pigger av karbid, som er langt hardere og nesten uslitelige.

HARDMETALL: De dyrere dekkene har pigger av hardmetall (karbidlegering). De varer i flere sesonger og er bedre og billigere i lengden. Foto: BRYNJULF BLIX
HARDMETALL: De dyrere dekkene har pigger av hardmetall (karbidlegering). De varer i flere sesonger og er bedre og billigere i lengden. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Hvor mange pigger?

Hvor mange pigger du trenger kommer an på så mangt. Først og fremst hva slags føre du i hovedsak skal sykle på, og i tillegg hva slags dekktype og dimensjon det er snakk om.

HVOR MANGE PIGGER?  Her har vi dekk med 294, 240, 160 og 106 pigger - hva trenger du? Foto: THOMAS STRZELECKI
HVOR MANGE PIGGER? Her har vi dekk med 294, 240, 160 og 106 pigger - hva trenger du? Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Plasseringen av piggene og dekkprofilen er også et tema. Dekket kan ha en rund profil eller en flatere profil med bredere slitebane. Skal du ha jevn fordeling av piggene både i selve slitebanen og på sidene eller mest på sidene? Det avhenger av føreforholdene. På saltet snøsørpe er det ikke mye å hente med stort antall pigger, der er det mønster og gummikvalitet som teller. Det samme gjelder løsere snø.

Med piggene plassert litt på siden av slitebanen har du også grep dersom du støter på isete spor i underlaget.

Samtidig vil færre pigger i slitebanen gi mindre rullemotstand.

Sykler du på brøytede veier uten hjulspor og kanter, kan et dekk med færre pigger og flatere profil være tingen. Et grovt mønster gir godt grep og piggene sørger for at det sitter også der det plutselig dukker opp is.

Fullpiggede grovmønstrede dekk med rund profil gir høyere rullemotstand, men egner seg på alle typer føreforhold.

Hva med lufttrykk?

I tillegg til selve dekkprofilen er også lufttrykket avgjørende for kontaktflaten mot underlaget. En bred kontaktflate gir ikke nødvendigivis god friksjon, spesielt ikke på løst underlag. Da blir et hardt og smalt dekk bedre, siden det går ned i snøen og får friksjon rundt hele profilen.

Men alt er snakk om balanse og avveiing. For høyt lufttrykk gir større belastning på dekksider og felger. For lavt lufttrykk og brede dekk kan gjøre at du sykler «oppå» snøen, med dårligere grep som resultat.

Dekkbredde

Samme felg kan ha forskjellige dekkbredder, og med pigger kreves det større klaring til gaffel og eventuelle skjermer.

Sjekk klaringen med sommerdekkene før du kjøper piggdekk, både i høyde og bredde. Sørg for å ha gode marginer til pigger.

Les også: De beste sykkel-piggdekkene

Hva med piggdekk til elsykkel?

Elsykkel og piggdekk er en utmerket kombinasjon. At det blir tyngre å tråkke og tregere å trille for pedaltråkkerne kompenseres fint med elmotoren. Det du merker i kulda er at batteriet ikke yter like bra som i varmen ellers i året. Derfor må du lade oftere og har ikke like god rekkevidde. Ta også med deg batteriet inn i varmen og ikke la det stå ute i kulda.

For valg av dekktype gjelder de samme generelle rådene, det er ingen prinsippielle forskjeller på om sykkelen drives fram av strøm eller lårmuskler. Det er friksjon og kvalitet på gummi og pigger som betyr noe.

Priser?

Gode piggdekk er ikke billige, de kan være like dyre som piggdekk til bil, men du trenger heldigvis bare to.

Billigdekk til et par hundrelapper har vist seg å ikke holde like lenge som dyrere kvalitetsdekk. Derfor er det bedre å anskaffe kvalitetsdekk som holder flere sesonger enn billige og dårlige dekk som knapt varer en sesong og generelt har dårligere egenskaper.

Det er dessuten viktig å huske på at vi her snakker om den viktigste delen av sykkelen når det gjelder sikkerhet for vintersyklisten. I ytterste konsekvens kan det faktisk stå om livet.

Og er du usikker, oppsøk en butikk hvor du kan snakke med fagfolk, snakk helst med de som selv bruker det de selger.