Holder deg tørr og luktfri

Teknisk treningstøy med bambusmateriale blir stadig mer populært.

<strong>FIBER: </strong> Bambusfiber utvinnes fra  bambus-trekull. Men det er mange måter å lage tekstiler fra bambus på.  Foto: PANTHERMEDIA
FIBER: Bambusfiber utvinnes fra bambus-trekull. Men det er mange måter å lage tekstiler fra bambus på. Foto: PANTHERMEDIAVis mer

Det siste året har vi syklet og løpt i riktige treningsklær som for eksempel tights, men når det gjelder to typer plagg har det skortet skikkelig på kvalitet: undertøy og sokker.

Her har det gått i billige bomullsvarianter som er løse i fasongen, transporterer null svette og som generelt er forferdelige å trene med.

Her måtte det gjøres noe.

Bedre for deg, bedre for miljøet

Tekstiler av bambus er i vinden om dagen, fordi de angivelig er et så mye bedre alternativ til bomullsproduksjon.

Bambusplagg transporterer fuktighet, puster godt, holder på varmen, lukter ikke, beskytter mot UV-stråler og føles mye bedre på huden. Dessuten hevdes det at produksjon av bambus er mye mer bærekraftig enn produksjon av bomull.

Bedre for deg og bedre for miljøet, det er liksom ikke måte på.

Oppdager bambus

FUNGERER: Incredisocks holder deg varm, fjerner fuktighet og produserer minimalt med lukt.  Foto: Produsent
FUNGERER: Incredisocks holder deg varm, fjerner fuktighet og produserer minimalt med lukt. Foto: Produsent Vis mer


Vi plukket med oss sokkene Incredisocks Trek på en sportsmesse tidligere i år, og har brukt dem til både sykling og løping.

Sokkene består av fiber fra bambus-trekull. Produsenten sier de skal øke sirkulasjonen, transportere fuktighet og hindre at vond lukt oppstår. Blant annet.

Usikre

Når det gjelder sirkulasjon, er vi i likhet med kompresjonssokker usikre på akkurat hvor god jobb den gjør.

Når det gjelder lukt og fuktighet, er vi derimot sikrere: Dette fungerer.

Vi har trent med sokkene ukentlig siden i sommer, og har kun vasket de rundt tre ganger. Før du brekker deg, kan vi røpe at de nesten aldri skaper noe som ligner en vond lukt, selv etter flere timer i klamme sykkel- og joggesko.

Nesten ingen lukt

Bakterier, altså det som skaper tåfis, lever dårlig i bambustekstiler, og dermed slipper du å vaske sokkene etter hver treningsøkt. Og i motsetning til bomullssokker blir de heller aldri fuktige av svette.

Bambustekstiler holder også mye bedre på varmen når det er kaldt enn andre materialer, og selv i fem kalde fungerte de utmerket i noen helt vanlige joggesko.

Incredisock koster noen hundrelapper og du finner dem i flere nettbutikker i Norge.

Undertøy

TUFTE-BOXER: Den norske roeren oppdaget bambustekstiler under OL i 2007, og har nå sin egen boxer- og hotpants-kolleksjon ute.  Foto: Produsent
TUFTE-BOXER: Den norske roeren oppdaget bambustekstiler under OL i 2007, og har nå sin egen boxer- og hotpants-kolleksjon ute. Foto: Produsent Vis mer


Så var det undertøyet, da. Olaf Tufte har i likhet med Therese Johaug fornuftig nok lansert en kolleksjon kun for noen få bruksområder.

Tuftes undertøy- og sokkekolleksjon av bambus, har ikke det største utvalget, men det er heller ikke det viktigste.

Det viktige er om de gjør den jobben de skal.

Fungerer godt

Vi har testet bambus-bokserne hans (vel, ikke Tuftes private) i noen uker, og er godt fornøyd. De transporterer fuktighet godt, har en utmerket passform og holder godt på varmen i minusgrader.

Hvis du kun bruker dem til trening, trenger du heller ikke vaske dem etter hver bruk. Ja, faktisk.

Boksershortsene koster noen hundrelapper, og han har også lansert bambussokker. Sistnevnte er dessuten mye billigere enn Incredisock.

Konklusjon? Ja, bambustekstiler fungerer godt og er ikke minst et mye bedre alternativ til bomull. At produksjon av bambusstoffer er den mirakelkuren for miljøet som noen vil ha det til, er vi derimot litt usikre på.

Alt om tekstiler og trening på DinSide