<b>SJEKK FØREFORHOLDENE FRA SOFAKROKEN:</b> Sørpe hjemme behøver ikke bety sørpe i skibakken eller langrennsløypene. Her er noen tjenester for rask og direkte informasjon om snø- og føreforhold. Bildet viser forholdene i Kvitfjell medio desember. Foto: Vibeke Fürst Holtmann
SJEKK FØREFORHOLDENE FRA SOFAKROKEN: Sørpe hjemme behøver ikke bety sørpe i skibakken eller langrennsløypene. Her er noen tjenester for rask og direkte informasjon om snø- og føreforhold. Bildet viser forholdene i Kvitfjell medio desember. Foto: Vibeke Fürst HoltmannVis mer

Her kan du sjekke forholdene

Om du skal stå eller gå på ski i vinter: Her kan du sjekke forholdene.

Det er ikke mange av oss som har skiløype rett utenfor stuedøra. Da er det greit å ha sjekket føreforholdene før avreise, så du slipper bomtur. Og kanskje bør du heller vende snuten nordover i stedet for vestover, om du kan velge.

Her er noen fine tjenester som lar deg sjekke føreforholdene - også live:

Vær varsom

Før vi begir oss ut i føremeldingene, minner vi om denne relativt nye tjenesten til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) - Varsom.no

Tjenesten brukes til varsling av naturfarer i Norge, deriblant snøskredfare og isvarsler.

Her kan du sjekke i hvilke områder det er snøskredfare, og lese nærmere beskrivelser av forholdene i hvert område. Isvarslene gir deg en rettesnor for hvor det er trygt å gå på isen.

For øvrig er det mange faretegn og forholdsregler du bør ta ved ferdsel på is - dette kan du lese mer om i artikkelen Vet du når isen er trygg?

Her kan du sjekke føreforholdene

Skiinfo.no er et godt utgangspunkt for å sjekke snø- og føreforholdene over store deler av landet. Du kan gå inn på nettsiden skiinfo.no, eller bruke appen - som finnes både for iPhone og Android.

Skiinfo har snørapporter og løype- og føremeldinger både fra skibakkene og langrennssporet. Der kan du også se hvor mye snø som har kommet i det siste, samt når løypene sist ble preparert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skisporet.no leverer føreinformasjon til Skiinfo.no, og går du direkte til Skisporet på nett får du førstehåndsinformasjon. Skisporet finnes også som app til mobiltelefonen.

Skal du på langrennstur i ukjent område? Ikke stol på karttjenesten på mobilen: Det er ikke sikkert det er dekning der du er, ei heller lademuligheter. Så du bør ha med deg kart og kompass: Her kan du friske opp kart- og kompass-kunnskapene.

Markabasen kan også være en kilde til løypeinformasjon og føremeldinger. Den dekker imidlertid begrensede områder - Markabasen er Skiforeningens nettportal til Oslomarka, Mossemarka, Follomarka, Nesoddmarka, Hurummarka, Hadelandsåsene, Gjøvik, Toten, Land, Nannestad, Hurdal, Nes og Eidsvoll.

Eksempel på webkamera-bilder fra sjusjoenbilder.no. Bildene på nettsiden oppdateres cirka hvert minutt. Foto: sjusjoenbilder.no
Eksempel på webkamera-bilder fra sjusjoenbilder.no. Bildene på nettsiden oppdateres cirka hvert minutt. Foto: sjusjoenbilder.no Vis mer


Søk opp webkameraer

Via Skiinfo eller Skisporet kan du også klikke deg videre til direkte bilder fra webkamera fra veldig mange skisteder. Slik kan du få direkte overføring med bilder for å se snømengden i området.

Dette er bilder både fra alpinbakkene og langrensstadioner. Du kan selvsagt også søke opp destinasjonene via en søkemotor, eller gå rett til nettsiden for for eksempel skisenter, hotellkompleks, idrettslag eller turistinformasjon.

Et siste tips er å sjekke destinasjonenes Facebooksider: Der kan du også få tilgang til ferske nyheter om snømengder og føreforhold.