Elektrisk sykkel

Her kan du leie elsykkel

Usikker på om du skal bla opp et femsifret beløp på en egen? Da bør du teste en av disse mulighetene først.

ELEKTRISK SYKKEL: Elsykkelbiblioteket er en av mange tilbydere av utlån og -leie av elsykkel i Norge. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ELEKTRISK SYKKEL: Elsykkelbiblioteket er en av mange tilbydere av utlån og -leie av elsykkel i Norge. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Har du ikke blitt bitt av elsykkelbasillen ennå, men gjerne har lyst til å teste ut dette fenomenet, er det greit å vite at du har flere muligheter til å sjekke ut en før du eventuelt kjøper.

I sportsbutikkene kan du selvsagt teste sykler før du kjøper, men hvis du vil teste en over tid, bør du sjekke om det er noen lokale selskaper som leier ut elektriske sykler.

Elsykkelbiblioteket er en tjeneste som er tilgjengelig i Vestby og Drammen kommune, og tilbyr flere elektriske sykler som kan leies i inntil 12 dager for 100 kroner og et depositum på 1000 kroner. Syklene tilbys som varierer fra vanlige hybridmodeller til fraktesykler som har plass til litt ekstra bagasje.

Veldig populært

I Drammen er Elsykkelbiblioteket et samarbeid mellom Drammen kommune og sykkelbutikken Greenspeed. Kommunen har kjøpt syklene av butikken, og leier dem ut.

Tommy Hansen, butikksjef ved Greenspeed, sier til Dinside at det kommer flere og flere slike tilbud i Norge, og at mange ringer dem for tips og spørsmål om erfaringer.

Elsykkelen kan kun leies én gang per husstand, men Hansen røper at enkelte har fått prøve litt forskjellige sykler når det har vært lite pågang.

- Det er mange som benytter tilbudet for å teste ut elsykkel. Ettersom man får testet den over tid og ikke bare en runde utenfor butikken, er det en veldig fin måte å prøve elsykkel på, forteller han og legger til at de har opplevd at mange har leid først og valgt å kjøpe egen etterpå.

Andre steder som tilbyr elsykkel:

Oslo-området:

Sykkelbutikken Scushi i Sandvika tilbyr elsykkelutleie og har ti modeller i sitt sortiment. Prisen er 100 kroner pluss 1000 kroner i depositum, og sykkelen kan du beholde i inntil 12 dager om gangen.

Vær også klar over at det er flere lokale muligheter. For eksempel i Kværnerbyen, og på flere adresser i Oslo tilbyr Obos utleie av elsykler til beboerne. Prisene varierer basert på timer og dager, og det gis rabatter på time- og dagspris hvis du kjøper et årsabonnement til 300 kroner.

Trondheim:

Her finner du flere aktører. For eksempel Miljøpakken som tilbyr utleie fra tre forskjellige bedrifter, og ved biblioteket i Trondheim kan du også låne en elsykkel med lasteplan.

Bergen:

I Bergen tilbys det utleie direkte fra kommunen. Her kan du leie både elektriske lastesykler og elsykler med vogn. Låneperioden er fra én til tre uker.

Stavanger:

Gjennom Bysykkelen.no kan du både leie vanlige bysykler og elektriske varianter. I tillegg til timesprising, kan du også kjøpe måned- og årskort.

Tromsø:

Fra 15. juli kan du låne en elsykkel i Tromsø kommune. På Tenk Tromsø står det at du kan låne elsykkelen gratis i seks dager mot et depositum på 500 kroner.

Grenland:

Som en del av bypakke Grenland tilbys det elsykkelutleie ved både Siljan og Skien bibliotek, og i løpet av høsten åpner et tilsvarende tilbud ved Porsgrunn bibliotek.

I Siljan og Skien er det flere modeller tilgjengelig, og du kan låne en elsykkel i opptil fem dager.

Hamar:

Bor eller er du i Hamar-området kan du leie elsykler gjennom det lokale turistkontoret. Prisen starter på 250 kroner per dag og du betaler 1000 kroner for én uke.

Hvaler:

Ved Hvaler folkebibliotek kan du låne en el-sykkel i 24 timer, med mulighet til forlengelse.

Moss:

Som du ser i oversikten, gjør bibliotekene mer enn å låne ut bøker. Moss bibliotek skriver på sine nettsider at de har åtte elsykler til utlån. Utlånet er gratis og sykkelen kan leie én uke om gangen. PS: Leveres den ikke i tide, må du ut med et purregebyr på 200 kroner.

BUA:

Foreningen BUA tilbyr utlån av el-sykler ved til barn og unge i flere kommuner. Sjekk ditt lokallag for å se hva som tilbys.

Vet du om andre utlån- og leietilbud for elektrisk sykkel? Del dem gjerne med andre lesere i debattfeltet under.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!