Test av turutstyr 2017

Her er testvinnerne du tar med på tur

Vi har testet mange forskjellige friluftsprodukter i 2017, og har samlet høydepunktene for deg her. Se hvilke produkter som ble best i test i året som gikk.

FRILUFTSUTSYR: Det er mye å velge mellom, men ikke alt er like bra. Her har vi samlet noen av årets testvinnere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FRILUFTSUTSYR: Det er mye å velge mellom, men ikke alt er like bra. Her har vi samlet noen av årets testvinnere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

​Er du glad i å vær ute, kan gode produkter i noen tilfeller gjøre turen enda bedre. En god termos holder varmen i flere timer, og et telt som er enkelt å sette opp gir mer hygge enn et telt hvor man må krangle med både telt og turkamerater for å få det opp.

Å montere pigger på sko du allerede eier kan være billigere enn å kjøpe piggsko! Les mer: http://www.dinside.no/fritid/slik-pigger-du-skoene-dine/67229332 Vis mer

Her har vi samlet et utvalg produkter til utebruk som vi har testet i løpet av året, som vi trygt kan anbefale innen hver kategori. ​

Gode sko til løpeturen?

Er du glad i å komme deg ut på løpetur i skog og mark, har vi i Dinside både testet tradisjonelle terrengsko og piggsko til vinterbruk, som er det eneste som duger på isete føre.

Da vi testet terrengsko, var det ingen tvil om at det er mange gode produkter å velge mellom, men vi endte til slutt opp med to klare testvinnere:

Altra til venstre og Mizuno til høyre ble best i test. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Altra til venstre og Mizuno til høyre ble best i test. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Altra Lone Peak 3.0 og Mizuno Wave Hayate 3, henholdsvis til venstre og til høyre på bildet over, av skoene vi har på oss.

SUVEREN TESTVINNER: Asics Gel-Fujisetsu 2 GT-X. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SUVEREN TESTVINNER: Asics Gel-Fujisetsu 2 GT-X. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Da vi testet piggsko i starten av 2017, som det også er sesong for nå, var det et større sprik mellom produktene. En solid testvinner fant vi dog, Asics Gel-Fujisetsu 2 GT-X var en klar testvinner med en sekser på terningen. Disse skoene gir deg et trygt grep på glattisen, og er generelt svært gode sko.

Ikke bli kald på beina

Vinterstid anbefaler vi å bruke tekniske ullsokker på løpeturene, ellers kan det bli kaldt.

I vår test av ullsokker var det Ulvang Supert som, slik navnet også antyder, var det beste alternativet, både på grunn av passform og hvor godt de tåler slitasje etter bruk og vask.

VARMESÅLER: Ok for korte turer. Foto: Berit B. Njarga
VARMESÅLER: Ok for korte turer. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Er du en av dem som blir ekstra lett kald på bena, kan kanskje fotvarmere være noe for deg. Her fins det mange forskjellige produkter, og slett ikke alle er like nyttige. Digitsole warm series var best på å holde føttene varme da vi testet slike produkter tidligere i år, men også dette produktet hadde noen svakheter som gjorde at det ikke fikk mer enn en firer på terningen.

Tørr og varm på turen

Er du mye ute er både ull innerst og en god jakke ytterst smart når været krever det. Vil du ha en god skalljakke som tåler både vind og regn, ble vår testvinner Haglöfs Roc Spirit, da vi testet skalljakker tidligere i år.

Testvinner fra Haglöfs. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Testvinner fra Haglöfs. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Det er samtidig greit å være klar over at pris ikke nødvendigvis er ensbetydende med kvalitet: I Testfaktas test av tynne boblejakker, var det testens dyreste jakke fra Norrøna som kom dårligst ut.

Les også hva som er den egentlige forskjellen mellom goretex og regntøy.

Et godt, gammelt råd for å holde deg varm er å bruke ull rett på kroppen. Vi har testet ulltrøyer til hverdagsbruk, hvor det var flere trøyer som varmer godt og også fungerer fint på en rolig søndagstur. Er du usikker på om du må betale i dyre dommer for å få en god ulltrøye? Se hvordan det gikk da vi testet billig mot dyr ulltrøye.

Uten mat og drikke ...

Mat og drikke må man ha på tur, og da vil du ikke ha med deg en termos hvor kaffen blir lunken etter en halvtime. I en svensk test av termoser var testvinneren av merket Thermos.

Også da Dinside-redaksjonen testet mat-teromser, gjorde både Thermos og en rimelig Biltema-termos jobben med å holde maten varm i timesvis.

TESTVINNER: En klar sekser til denne mat-termosen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TESTVINNER: En klar sekser til denne mat-termosen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Skal du derimot ut på langtur på ski og vil ha med deg noe varmt på turen, kan et termodrikkebelte være praktisk. Vi sammenlignet tidligere i vinter to varianter, et drikkebelte fra Swix og ett fra Madshus. Det skal sies at vi ikke var imponert over termo-evnene til noen av dem, men til en kortere skitur holder disse likevel. Totalt sett var det Swix som trakk det lengste strået i vår test.

Les også hvilken turkopp og drikkeflaske vi anbefaler å legge i sekken. Er det derimot bålbrenning som opptar deg mest, bør du sjekke ut testen vår av grillpinner.

Slik lager du muffins på tur – bakt i appelsinskall på bålet! Vis mer

På teltur? Velg disse produktene

Skal du på campingtur, eller kanskje på en skikkelig lang fjelltur, er det mange telt å velge mellom. Det siste året har vi testet både fjelltelt og større familietelt til campingferien.

HELSPORT: Dette tremannsteltet fra Helsport er best for fjellturene. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
HELSPORT: Dette tremannsteltet fra Helsport er best for fjellturene. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Fjellteltet som vi anbefaler etter å ha testet åtte forskjellige varianter, er Helsport Lofoten Superlight 3 Camp. Teltet er meget enkelt og raskt å sette opp, og det veier lite.

Når det gjelder de større familieteltene, var det spesielt ett vi likte godt: TopCamp fra CampX. Testvinneren er et rimelig telt som er enkelt å sette opp og har alt du trenger. Hva mer kan du be om? Dette førte til en klar sekser på terningen.

BEST PÅ FAMILIETUR: CampX hadde det soleklart beste familieteltet. Foto: Kristin Sørdal
BEST PÅ FAMILIETUR: CampX hadde det soleklart beste familieteltet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Men som alle som har sovet i telt, er klar over: Skal du sove godt, trenger du noe behagelig å ligge på. Dessverre er det ikke alle liggeunderlag som nødvendigvis er like gode å tilbringe natten på.

Ett skilte seg ut i vår test av liggeunderlag: Mammut Kompakt Pump Mat. Med 7,5 centimeter mellom deg og bakken, bør det kunne sikre nattesøvnen.

Vil du derimot holde rumpa varm når du er på båltur, er sitteunderlaget Phoxx - oppblåsbart, det som gjør denne jobben best.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer