Her er sykkelhjelm påbudt

Her er det ikke kun anbefalt.

<b>PÅBUDT MED SYKKELHJELM:</b> I Norge kan du velge om du vil sykle med hjelm eller ikke, mens det i både Sverige og Finland er påbudt - enten for alle eller for barn under en viss alder. Hjelmen på bildet er en svensk oppfinnelse, kalt Hövding, som blåser seg opp ved behov. Foto: Hövding
PÅBUDT MED SYKKELHJELM: I Norge kan du velge om du vil sykle med hjelm eller ikke, mens det i både Sverige og Finland er påbudt - enten for alle eller for barn under en viss alder. Hjelmen på bildet er en svensk oppfinnelse, kalt Hövding, som blåser seg opp ved behov. Foto: Hövding Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge er det ikke påbudt å bruke sykkelhjelm, men det er anbefalt for både voksne og barn.

I andre land, som eksempelvis Sverige, er det imidlertid faktisk påbudt å bruke sykkelhjelm, enten for barn eller for alle som sykler.

Nedenfor kan du se hvilke land det er påbud om å bruke hjelm. Det har vært diskusjoner, også i Norge, om hvorvidt man bør lovpålegge bruk av sykkelhjelm. Kontroversen har kort sagt dreid seg om hvorvidt dette har en effekt i ønsket retning (ikke bevist), og hvorvidt det kanskje heller har en effekt i uønsket retning: Sykling anses som en helsefremmende aktivitet som man ikke vil strupe.

Trafikkregler

Det er selvsagt viktig å være oppmerksom på trafikkreglene i det landet du reiser i. Mange av oss har nok vært på sykkeltur under et Danmarks-opphold, enten i sommer eller foregående år, og selv om du riktignok ikke trenger sykkelhjelm for å sykle i Danmark (det er dog også der anbefalt!), så er det en mengde andre trafikkregler å holde kontroll på.

Vet du for eksempel at det er forbudt å sykle og snakke i håndholdt mobiltelefon samtidig, eller at det ikke er lov å være mer enn én på en ordinær sykkel? Få de fulle oversikten over sykkelforbudene og bøtesatsene her!

Her er sykkelhjelm påbudt

Sverige: Påbudt for alle barn under 15 år. Det er også påbudt for alle under 15 som er passasjer på sykkelen.

Finland: Påbudt for alle som sykler, uansett alder.

USA: Varierer fra stat til stat. Noen stater har påbud om bruk av hjelm for barn i ulike aldersgrupper. Sjekk med staten du skal til!

Australia: Første land som innførte et nasjonalt sykkelhjelmpåbud for alle. Gjelder alle aldre, men voksne er unntatt i Northern Territory.

New Zealand: Påbudt for alle syklister, i alle aldre.

Canada: Hjelmpåbud for alle eller for barn under 18 år, alt etter hvilken stat du er i.

Tsjekkia: Påbudt for barn tom. 15 år.

Island: Påbudt med hjelm for alle barn tom. 15 år.

Spania: Påbudt for alle syklister i alle aldre, med visse unntak. Det er for eksempel ikke påbudt ved sykling i byene, og du kan ta den av dersom du skal sykle opp en bratt bakke!

Dubai: Påbudt for alle syklister, i alle aldre.

Best beskyttelse

Hvilken hjelm gir den beste beskyttelsen? I en test av sykkelhjelmer utført av det svenske forsikringsselskapet Folksam, kommer det klart fram at du bør ligge unna de populære skate-hjelmene når du sykler. Best beskyttelse får du av ordinære sykkelhjelmer, og hjelmen som gir aller best beskyttelse mot slag er faktisk den avbildede Hövding-hjelmen!