Hoggorm i Norge

Her er sjansen størst for å møte på hoggorm

Les også hva du bør gjøre om du er så uheldig å bli bitt av hoggorm i sommer.

HOGGORM: Fint vær og sol gir stor sannsynlighet for å møte hoggorm over store deler av landet. Foto: NTB Scanpix
HOGGORM: Fint vær og sol gir stor sannsynlighet for å møte hoggorm over store deler av landet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er en viss sannsynlighet for å møte på hoggorm på solfylte dager, og så langt i år har 146 personer kontaktet Giftinformasjonen med spørsmål om hoggorm.

Nettopp sola gjør det ekstra sannsynlig å møte på hoggorm. Da gjelder det å stille forberedt - om du skulle være så uheldig å bli bitt.

For hva gjør du om uhellet er ute?

Hvor kan du møte hoggorm?

Ifølge seniorforsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet (FHI) finnes hoggormen over det meste av Sør-Norge.

- Man sier ofte at hoggormen går til Rana i Nordland. Hoggormen forekommer på lyngheier, myrer, i åpne skoger og enger, men aller helst i solvarme lier og bakker, der den ofte treffes sammenrullet i solskinnet. I fjellet er den vanlig til bjørkebeltet, men kan påtreffes også helt opp til snaufjellet i områder med lyng, forteller Soleng.

Fra og med når sola begynner å varme om våren og ut på høsten, er den i aktivitet.

- I og med at dyrene er vekselvarme og trenger oppvarming fra omgivelsene så ser man oftere hoggorm på solfylte varme dager enn på kalde dager. Dette gjelder spesielt om våren. Om sommeren når det er varmt kan man se den også på dager uten sol, forteller Soleng.

Gjør dette om du møter hoggorm

Skulle du møte på hoggorm er det ikke nødvendigvis grunn til å bli hysterisk. Dersom man møter på hoggorm, bør man ifølge Soleng nyte synet av et spennende dyr, og ellers la hoggormen være i fred.

- Så snart den merker at det er folk og større dyr i nærheten vil den trekke seg unna, hevder Soleng.

Å bli bitt trenger heller ikke å være farlig:

- Omtrent 30 prosent av bittene er såkalte tørre bitt, det vil si at det ikke er noen gift i bittet, forklarer Soleng.

Meld ifra om bitt

Blir du bitt, bør du likevel ta det alvorlig.

- For friske voksne er et hoggormbitt vanligvis ufarlig, men du skal alltid ta kontakt med lege eller Giftinformasjonen så snart som mulig, og helst innen en halv time etter at du har blitt bitt, understreker Soleng.

Han sier at alvorlighetsgraden ved å bli bitt avhenger av hvor man blir bitt, hvor mye gift som sprøytes inn og allmenntilstanden til den som blir bitt.

- For barn under 12 år, eldre, gravide, de som er allergiske, personer med nedsatt allmenntilstand, eller de som er bitt andre steder enn i armer og ben, er det viktig å komme seg på sykehus øyeblikkelig, påpeker Soleng.

Han forteller at dette er personer som er i risikogruppen for å få alvorlige reaksjoner, men at kun 10-15 prosent av bittene som blir registrert årlig, er alvorlige.

Slik er symptomene etter hoggormbitt

Så langt i år har altså Giftinformasjonen mottatt 146 henvendelser om hoggorm. Seniorrådgiver Helga Ruus Lorentzen påpeker samtidig at antall henvendelser til dem ikke er en dekkende oversikt over alle hoggormbitt i Norge, ettersom ikke alle ringer dem, men antakelig tar direkte kontakt med lege/helsevesenet.

Blir du bitt og hoggormen har sprøytet inn gift, vil du ifølge seniorrådgiver Ruus Lorentzen merke symptomene raskt, gjerne innen 1-2 timer.

- I mange tilfeller blir det bare lette symptomer som smerte, lett hevelse og lett blålig misfarging rundt bittstedet. I alvorlige tilfeller kan huggormbitt blant annet føre til nedsatt allmenntilstand, kvalme/oppkast, svimmelhet, pusteproblemer, lavt blodtrykk og bevisstløshet, forklarer hun.

Hun sier videre at hevelsene kan utvikle seg gradvis fra bittstedet og i verste fall gi alvorlige vevseffekter i store deler av kroppen. Derfor kan tidlig behandling med motgift i noen tilfeller være viktig for å hindre alvorlig utvikling.

Ifølge Giftinformasjonen bør følgende personer følges opp på sykehus:

  • Alle med symptomer, også noen av tilfellene med milde symptomer.
  • Alle barn, eldre og gravide
  • De som er bitt andre steder enn i armer og ben som for eksempel i rumpa, skrittet, hoderegionen, bryst, mage eller rygg
  • Personer med redusert allmenntilstand
  • Personer som bruker ACE-hemmere (en spesiell blodtrykksmedisin)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!