Er du ute etter en motorsag som du kan bruke til litt trefelling og kapping til ved? Vi har testet seks hobbysager med prislapper på rundt 3-4.000 kroner. Her er det verdt å nevne at motorsag er en typisk sesongvare og prisen varierer gjennom året, og de beste tilbudene får du gjerne på vårparten.
For å bestemme utvalget, har vi tatt utgangspunkt i sager du finner hos faghandel og de store kjedene.
To eksperter

Vegard Aarnes og Hans Ole Arnesen er våre eksperter i denne testen. Aarnes er skogbrukssjef Hobøl, Spydeberg og Askim, skogbruksutdannet, og driver eget firma innen trefelling.
Han fasiliterer også kurs i skogbruk og vedproduksjon.
Hans Ole Arnesen har over 30 års erfaring som skogsarbeider, og er en av landets med brukte instruktører hos Aktivt Skogbruk.
Vinneren

Saga fra Husqvarna er vår vinner i denne testen. Den skårer ganske enkelt best på alle kriteriene. God kapasitet, samtidig som produsenten har lagt seg i selen for å lage en sag som er enkel i bruk.
På sisteplass finner du saga fra Hitachi. En del småpirk, men den er kompakt og lett, med bra kapasitet. Den største mangelen i våre øyne er at den mangler automatisk kjedebrems.
HITACHI CS 33EDP

Dette er en liten og lett sag med en litt annen konstruksjon enn de andre sagene. Den er lett å starte, men choke er utenfor rekkevidde om du vil holde grepet. Det har også generelt litt knuslete brytere.
Greie lokk med godt grep, men de er tett plassert, så her må du passe på så du ikke fyller feil. Balansen er ikke helt optimal, tett avstand mellom fremre og bakre bøyle må ta en del av skylda her. Saga mangler også siktelinje. Eksosen kommer ut bak, så her må du passe på så du ikke brenner deg.
Pluss for enkel, verktøyløs adkomst til luftfilter og plugg. Pluggen er plassert åpent og lett tilgjengelig under saga. Luftfilter kan både vaskes og blåses rent med trykkluft.
I bruk har saga bra respons, men litt slapt turtall. Den hadde under middels fart på gjennomskjæringen.
Saga har ikke automatisk kjedebrems, det er etter vår mening en vesentlig sikkerhetsmangel
Testresultat
Hitachi CS 33EDP
Kompakt og lett
Mangler automatisk kjedebrems, dårlig balanse, knuslete brytere.
MCCulloch CS410

Saga er lett å starte, og den har ettgreps betjening med vippebryter på tommelen. Du får greit grep på lokkene, og de er er lette å entre. God balanse med en tydelig siktelinje som er plassert på toppdekselet.
Åpning av sverddeksel og stramming av kjede gjøres uten verktøy.
Enkelt vedlikehold med lett adkomst til luftfilter og plugg. Her er det klips som åpnes med skrutrekkeren.
Luftfilter kan både vaskes og blåses rent med trykkluft. Ingen ekstra verktøy kreves for fullt vedlikehold.
I bruk har saga bra respons, men veldig dårlig turtall. Farten på gjennomskjæringen er testens dårligste.
Testresultat
MCCulloch CS410
Enkel betjening, enkelt vedlikehold, god balanse
Motoren er i slappeste laget
Echo CS420ES

Saga er lett å starte, men betjeningen er litt tuklete. Choken sitter på høyre side og saga har en liten vippebryter for stopp. Her må du slippe grepet for å betjene de ulike funksjonene.
Påfyllingshullet til oljen er litt lite og det er trangt når du skal fylle, bøylen kommer litt i veien.
På plussiden er saga godt balansert med tydelig siktelinje plassert på toppdekselet. Adkomst til luftfilter er grei, men det bør rengjøres med trykkluft.
Mange ulike verktøy kreves for fullt vedlikehold, og det er ikke utbyttbar kjedefanger. Vi trekker også litt for løse muttere på sverddeksel.
I bruk har saga dårlig turtall og og noe snau effekt, gjennomskjæringen gikk noe tregt.
Testresultat
Echo CS420ES
God balanse,
Knotete betjening, løse muttere, litt slapp motor
STIHL MS 181 C-BE

Saga er utstyrt med stihls easystart-system. Det fungerer bra, men vår sag var likevel noe tung å få i gang.
Betjeningen er enkel, her er det ettgreps betjening med vippebryter på tommelen.
Påfyllingslokkene har utfellbar klaff, det gir godt grep, men lokkene krever godt renhold rundt åpningene for at de skal entres riktig. Smart med gjennomsiktige tanker slik at du kan sjekke nivået.
Saga har god balanse med tydelig siktelinje plassert på toppdekselet.
Åpning av sverddeksel og stramming av kjede gjøres uten verktøy. Det samme gjelder adkomsten til luftfilter og plugg. Luftfilteret bør rengjøres med trykkluft.
Mange ulike verktøy kreves for fullt vedlikehold, og det er Ikke utbyttbar kjedefanger.
I bruk er responsen noe treg, og saga er vanskelig å få opp i turtall. Ellers var det god fart på gjennomskjæringen.
Testresultat
STIHL MS 181 C-BE
Enkel betjening, god balanse, enkelt vedlikehold
Noe vanskelig å få opp i turtall
Jonsered CS 2240 s

Saga er lett å starte, og den har ettgreps betjening med vippebryter på tommelen. Greie lokk med godt grep. Saga er godt balansert med tydelig siktelinje plassert på fremre bøyle.
Åpning av sverddeksel og stramming av kjede gjøres uten verktøy.
Enkel adkomst til luftfilter og plugg med klips som åpnes med skrutrekkeren.
Luftfilter kan både vaskes og blåses rent med trykkluft. Ingen ekstra verktøy kreves for fullt vedlikehold.
Kapasiteten på saga er god med greit turtall og god respons på gassen. Brukbar fart på gjennomskjæringen.
Testresultat
Jonsered CS 2240 s
Enkel betjening, god balanse, enkelt vedlikehold
Ikke noe spesielt
Husqvarna 445e

Saga er lett å starte, ettgreps betjening med vippebryter på tommelen. Gode lokk med utfellbar klaff med godt grep og som er lette å entre. Saga er godt balansert med tydelig siktelinje plassert på toppdekselet.
Åpning av sverddeksel og stramming av kjede gjøres uten verktøy.
Vedlikeholdet er enkelt med lett adkomst til luftfilter og plugg. Her er det klips som åpnes med skrutrekkeren.
Luftfilter kan både vaskes og blåses rent med trykkluft. Ingen ekstra verktøy kreves for fullt vedlikehold.
Kapasiteten på saga er god med ok turtall og god respons på gassen. God fart på gjennomskjæringen.

Testresultat
Husqvarna 445e
Enkel betjening, god balanse, enkelt vedlikehold
Ikke noe spesielt
Testkriterier
Vi har vurdert sagene etter fire hovedkriterier: Brukervennlighet, kapasitet, sikkerhet og byggekvalitet, der vi har lagt mest vekt på kapasitet.
Brukervennlighet
Saga må være lett å starte under alle forhold. Vi gir også pluss om knappene er plassert slik du kan holde i grepet og betjene knappene samtidig. Saga må ikke være for tung og, den må være godt avbalansert. Vi liker også en godt markert siktelinje på saga. Da blir det lettere å få treet til å falle i riktig retning. Påfyllingshullene til olje og bensin skal være store og gode. Likeledes må lokkene være enkle å åpne og stenge under alle forhold.
Sagene skal også være enkle å bruke om vinteren. Løse deler blir fort borte i snøen og, små knapper og knotete betjening blir ikke akkurat enklere med tykke hansker på.
Enkelt vedlikehold med minst mulig bruk av verktøy er også et viktig punkt. Da blir det lettere å holde saga i topp stand.
Kapasitet
Gjennomskjæring: Alle sagene har skåret igjennom en stokk med lik diameter, der vi tok tiden på hver sag



Det er viktig at saga kommer fort opp i et skikkelig turtall. Kombinerer du dette med nok kraft i motoren, får du en sag med god kapasitet.
Sikkerhet
Sagene skal være utstyrt med kjedebrems, kjedefanger, høyrehåndsvern, sperre for ufrivillig gasspådrag og en enkelt tilgjengelig stoppknapp.
Sikkerhet: For å teste den automatiske kjedebremsen provoserte vi frem det som kalles et kast. Når tuppen på sverdet får tak i stubben kastes saga med stor kraft opp -og bakover. Da skal den automatiske kjedebremsen slå inn og stoppe kjedet.
Alle motorsager er utstyrt med kjedebrems som løses ut av vernebøylen, men saga skal også ha en automatisk brems som slår ut når du får kast på saga. Den skal stoppe kjedet uavhengig av om bremsen i vernebøylen blir utløst. Ellers skal alle sperrer og viktige knapper fungere greit under alle forhold, og de skal være lett tilgjengelige.
Byggekvalitet
Dette er ikke en langtidstest. Vi har vi sett på materialvalg og kvalitet på komponenter når vi har vurdert byggekvalitet.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.