<strong>STORTEST:</strong> Vi tester dagstursekker for høstturene. Foto: Per Ervland
STORTEST: Vi tester dagstursekker for høstturene. Foto: Per Ervland Vis mer

Test av dagstursekker 2018

Her er den beste dagstursekken

Du får det du betaler for.

Publisert
Sist oppdatert

Skal du på tur, vil du gjerne ha en sekk som både er god å bære, enkel å justere og har smarte lommer og løsninger for å få med seg turutstyret.

Vi har testet åtte dagstursekker på mellom 35 og 40 liter, til under 2.000 kroner. Sekkene er beregnet til bruk for både kvinner og menn.

Vår test viser at både pris og hvilken kroppsfasong du har, kan spille inn. Derfor er det viktig å prøve sekken på ryggen før du kjøper.

Dessuten er det stor forskjell på hvor praktiske løsninger de forskjellige sekkene har. Under kan du lese omtaler av hver sekk.

<strong>SEKKENE I TESTEN:</strong> <br>Øverst fra venstre: Helsport Snota, Vaude Brenta, Fjellreven Abisko, Xplore Finnmark.<br>Nederst fra venstre: Lundhags Dovre, Bergans Skarstind, Norrøna Falketind, Varde Iceberg.<br>Foto: Per Ervland
SEKKENE I TESTEN:
Øverst fra venstre: Helsport Snota, Vaude Brenta, Fjellreven Abisko, Xplore Finnmark.
Nederst fra venstre: Lundhags Dovre, Bergans Skarstind, Norrøna Falketind, Varde Iceberg.
Foto: Per Ervland Vis mer

Slik har vi testet

Alle sekkene er testet av minimum tre testpersoner, to kvinner og en mann.

Vi har vurdert hvor gode sekkene er å bære, hvor funksjonelle de er med tanke på justering av seler og stropper, og ikke minst hvor praktiske de er med tanke på utforming, lommer og liknende.

Dette gir en samlet karakter til hver dagstursekk, fra terningkast 1 til terningkast 6.

Xplore Finnmark 35l

Pris: 299 kr, Europris

Finnmark er en romslig sekk med stor åpning og masse plass oppi. Den er godt paddet både i ryggpartiet, på skulderremmene og hoftestøttene.

<strong>LITE BEHAGELIG:</strong> Xplore har en myk rygg som bøyer seg med for mye vekt, men kan være ok hvis du skal bære lite. Foto: Per Ervland
LITE BEHAGELIG: Xplore har en myk rygg som bøyer seg med for mye vekt, men kan være ok hvis du skal bære lite. Foto: Per Ervland Vis mer

Hoftestøttene er litt korte, betydelig kortere enn på flere av de andre sekkene. Dermed gir den ikke støtte rundt hoftene. Når reimene i tillegg er litt tynne, gir den lite støtte. I tillegg kan man oppleve at hoftebeltet gnager mot hoftekammen der paddingen stopper.

Skulderremmene gnager litt, og det er bare innerste delen av remmen som ligger inntil skuldra – i ytterkant står den bare rett ut i løse lufta. Sekken har justerbar brystreim, og finnes også i helsvart.

<strong>BAKTUNG:</strong> Sekken føles baktung, og det er vanskelig å få den til å sitte behagelig på ryggen. Foto: Per Ervland
BAKTUNG: Sekken føles baktung, og det er vanskelig å få den til å sitte behagelig på ryggen. Foto: Per Ervland Vis mer

Det største minuset med denne sekken merker man idet man skal ta den på: Ryggen på sekken bøyer seg, fordi den ikke har en avstivet rygg ved hjelp av spiler eller meiser slik de andre sekkene har. Dette betyr at dersom man ikke selv legger noe stivt i ryggen, så har den lett for å bøye seg når den får vekt i seg, og man dermed bærer nær alt av vekt på skuldrene selv om man har hoftereima på.

Vi syns også at ryggen er litt lang, så den kan lett gnage litt i korsryggen om du er av de med litt kortere rygg.

Sekken har flere lommer både utvendig og innvendig, selv om noen er uten lukkefunksjon. Den har to hemper mot bunn av sekken hvor man kan binde fast utstyr, og to strikkfester på fronten.

Det er ingen måter å justere volumet på sekken på, noe som kunne vært praktisk dersom man pakker lett. Vi savner også muligheten til å åpne sekken fra forsiden.

Stoffet på sekken føles overraskende holdbart med tanke på prisen, og det følger også med et regntrekk.

Testresultat

Xplore Finnmark

Romslig sekk, mange lommer, medfølende regntrekk.

Myk rygg, litt gnagende skulderreimer og små hoftestøtter.

Varde Iceberg 40l

Pris: 299 kr, Sparkjøp

Ved første øyekast ser denne sekken ut som den koster mye mer enn de hundrelappene produsenten vil ha for den.

Sekken er stor og romslig, med flere lommer og oppbevaringsnett av mesh utenpå. Noen av lommene kommer også med en mulighet for å utvide ytterligere. På lokket har den en sikksakk-strikk, der man lett kan feste et liggeunderlag, eller ytterjakka når temperaturen stiger i løpet av turen. Det finnes også flere hemper og plastkroker utstyr kan festes i.

<strong>KUN LETT BAGASJE:</strong> Sekken har en svært bøyelig rygg, noe som gjør at den egner seg dårlig for tung bagasje. Foto: Per Ervland
KUN LETT BAGASJE: Sekken har en svært bøyelig rygg, noe som gjør at den egner seg dårlig for tung bagasje. Foto: Per Ervland Vis mer

I tillegg har de en smart løsning hvor hele hovedrommet kan åpnes via en vertikal glidelås langs sekkens front, som gjør det enkelt å få tak i ting under turen som måtte ligge litt nedi sekken.

Sekken har store gode hofteseler med tykk padding, det samme har skulderreimene. Men her begynner problemene: Sekken har ingen brystreim, og føler du at du ikke trenger det så er kanskje ikke denne sekken så verst. Vi syns imidlertid at sekken henger mye mindre stabilt på ryggen, og har en tendens til å skli litt bakover mens vi går.

<strong>BØYELIG RYGG:</strong> Ryggen på Varde har god padding men er ikke avstivet i det hele tatt. Foto Per Ervland
BØYELIG RYGG: Ryggen på Varde har god padding men er ikke avstivet i det hele tatt. Foto Per Ervland Vis mer

Det største problemet med sekken, som den deler med testens andre sekk på den billige enden av skalaen; Xplore, er imidlertid at ryggen ikke er avstivet. Og ryggen på Varde er faktisk hakket mer bøyelig enn Xplore. Dette gjør også at hofteselen sklir oppover, uansett hvor godt vi strammer skulderreimene. Skulderreimene har for øvrig heller ikke toppjustering, noe mange syns må til for å justere sekken riktig.

Med lett bagasje kan sekken fungere helt greit, men med litt tyngre sekk er det vanskelig å få sekken til å sitte behagelig på ryggen.

Varde skal få pluss for den tykke paddingen i ryggen, og den er betydelig mer behagelig å ha på sammenliknet med billigkonkurrenten Xplore. Den kan likevel ikke måle seg med de andre sekkene når det er litt vekt i sekken.

Stoffet føles ikke veldig vannavvisende, og vi skulle ønske det hadde fulgt med et regntrekk som kunne gitt litt mer beskyttelse. Sekken har imidlertid flere reflekser, som er et pluss i høstmørket.

Testresultat

Varde Iceberg

Romslig, gode løsninger for tilgang til hovedrommet, godt paddet.

Myk rygg, lite vannbestandig, litt baktung på ryggen.

Lundhags Dovre 40l

Pris: 999kr, XXL

Lundhags Dovre er en romslig og stor sekk. Hoftebeltet er veldig bredt, har god padding og også relativt brede stropper til å feste beltet med. For noen vil de imidlertid oppleves som for store, og det er litt dårlige justeringsmuligheter. De med smale hofter kan få problemer med å få den til å sitte godt på hoftene, så de må bære for mye på skuldrene. Pluss for to store lommer med god plass til nødproviant, nøkler eller mobiltelefon.

Skulderremmene er behagelig på damer, men kan oppleves som noe trange til menn. Den justerbare brystreima kan reguleres i høyde ved hjelp av slisser på skulderreimene – som kan være litt problematisk hvis du har store hender.

<strong>LITEN FJELLSEKK:</strong> Sekken fra Lundhags oppleves som en av de største på ryggen, og minner om en liten versjon av en fjellsekk. Foto: Per Ervland
LITEN FJELLSEKK: Sekken fra Lundhags oppleves som en av de største på ryggen, og minner om en liten versjon av en fjellsekk. Foto: Per Ervland Vis mer

Også ryggen er godt paddet med egen korsryggpute, som hjelper sekken å sitte godt på ryggen. Den gjør imidlertid at sekken føles litt stiv, og tung.

Sammenliknet med konkurrentene blir denne betydelig varmere i ryggen, og etter en times tur er vi ganske klamme på ryggen. I tillegg har sekken et forlenget ryggparti i bunnen som fort kan gnisse litt dersom du ikke får sekken til å sitte som støpt.

<strong>PADDET:</strong> Mye padding gjør sekken behagelig, men litt tung, på ryggen. Foto: Per Ervland
PADDET: Mye padding gjør sekken behagelig, men litt tung, på ryggen. Foto: Per Ervland Vis mer

Hovedrommet kan deles i to med draw-string, og det er en egen glidelås som gir tilgang til nederste del av sekken. Størrelsen innvendig gjør at det er lettere å pakke ting nedi sekken, også litt større turutstyr. Det er få muligheter til å stramme inn sekken. Det gir sekken dårlig stabilitet når den er pakket lett – den blir litt vinglete og føles litt lite stabil.

Selv om sekken har både to små hemper på lokket og en sikksakk-strikk som dekker store deler av fronten, er det betydelig færre valgmuligheter for å feste ekstra utstyr her enn på flere av de andre sekkene.

Sekken har en glidelåslomme på lokket. Sekkens to sidelommer er det litt vanskelig å komme til når man går.

Stoffet føles solid, men det er ikke regntett, og det følger heller ikke med ekstra regntrekk.

Testresultat

Lundhags Dovre

Romslig og god, godt paddet i ryggpartiet.

Lite justering på hoftebeltet, lite stabil på ryggen, lang rygg, og føles litt stor.

Vaude Brenta 35l

Pris: 949 kr, XXL

Dagstursekken er romslig inni, med en rekke smarte lommer på utsida, deriblant to praktiske lommer på hver side av sekken, samt en mindre lomme på hoftebeltet. Den har også en glidelås som åpner nedre del av hovedrommet, som er praktisk dersom man skal ha noe i bunn av sekken.

<strong>GOD PLASS:</strong> Romslig sekk med mye plass, men selve åpningen er smalere enn vi skulle ønsket. Foto: Per Ervland
GOD PLASS: Romslig sekk med mye plass, men selve åpningen er smalere enn vi skulle ønsket. Foto: Per Ervland Vis mer

Vi syns imidlertid åpningen i topp er noe smal, som gjør det problematisk å pakke store ting i sekken.

<strong>DÅRLIG SYSTEM:</strong> Reguleringen av ryggnettet har en litt lite funksjonell strammeløsning, som går fot opp. Foto: Per Ervland
DÅRLIG SYSTEM: Reguleringen av ryggnettet har en litt lite funksjonell strammeløsning, som går fot opp. Foto: Per Ervland Vis mer

Sekken fra Vaude har litt smalere skulder- og hofteseler enn konkurrentene – uten at den er mindre behagelig å bære. Den har også netting i ryggen, som skal tilføre luft mellom sekk og rygg. Nettingen kan strammes og slakkes med to reimer i bunnen av sekken, men festene på disse går lett opp hvis man kommer borti de.

Sekken er også vanskelig å justere både på herre og damerygger. Uansett hvordan vi strammer så får vi aldri helt godfølelsen. Enten havner sekken for langt opp, som gjør at sekken treffer nakken, eller så henger sekken for langt bakpå, og det føles som noen drar i sekkens topp mens vi har den på.

<strong>LAV BRYSTREIM:</strong> Brystreima kan justeres, men toppunktet sitter altfor lang ned, syns vi. Foto: Per Ervland
LAV BRYSTREIM: Brystreima kan justeres, men toppunktet sitter altfor lang ned, syns vi. Foto: Per Ervland Vis mer

Sekken har en justerbar brystreim, men vi syns den er litt hard å flytte på. På damer er også brystreima vel langt nede, og havner akkurat litt langt ned på brystpartiet.

Den sitter for øvrig mer behagelig på ryggen enn testens billigste sekker, og den føles også stabil når vi strammer den godt på ryggen. Men igjen, det er en følelse av å ha sekken «oppunder øra».

Stoffet kjennes ikke helt vanntett, men det er heller ikke nødvendig da det følger med et eget regntrekk.

Testresultat

Vaude Brenta

God plass, ventilerende rygg, praktiske lommer.

DUm løsning for brystreim, vanskelig å tilpasse ryggen, smal åpning.

Helsport Snota 36l

Pris: 999 kr, XXL

Denne sekken føles stor og romslig allerede fra starten. Glidelåsen går fra bunnen, opp i en halvsirkel på toppen og ned igjen, og kan glides fra begge sider. Dette gjør at det er lett å finne fram i en fullpakket sekk, eller bare åpne en liten del dersom man vet hva man skal ha. I tillegg har den flere reimer som kan justere sekken, så man kan variere volumet etter ønske. Den har også to magneter som sitter i overgangen mellom øvre og nedre del, som stopper glidelåsen når man bare ønsker å åpne øverste del av rommet i sekken.

<strong>STOR OG ROMSLIG:</strong> En stor og behagelig sekk, men vi skulle ønske den hadde et topplokk. Foto: Per Ervland
STOR OG ROMSLIG: En stor og behagelig sekk, men vi skulle ønske den hadde et topplokk. Foto: Per Ervland Vis mer

Sekken kommer med flere innvendige og utvendige lommer, både med og uten glidelås, og sekken har også en lomme der vannflaska får plass, med strikk. Smart med to lommer på innsida av sekken hvor termosene passer inni. Den har også flere reimer til å feste ekstra utstyr, deriblant to fester lengst ned mot bunnen av sekken som er forsterket med et gummimateriale.

Sekken er godt paddet og er behagelig og myk på ryggen, men den ekstra paddingen i korsryggen, som øker komforten når man bærer, kan gjøre det litt tett og klamt på lengre turer.

<strong>LANG RYGG:</strong> Sekken kan være i lengste laget for de med kortere rygg, som kan føle at den gnager i nakken. Foto: Per Ervland.
LANG RYGG: Sekken kan være i lengste laget for de med kortere rygg, som kan føle at den gnager i nakken. Foto: Per Ervland. Vis mer

Hoftereimene på sekken er små, og vi kunne ønsket oss at de var litt større, spesielt hvis man skal bære noen kilo på en dagstur. De er likevel behagelige, og har også en nokså bred stropp som veier litt opp for små hoftestøtter. Øverst på sekken er det en litt ubehagelig kant som kan skjære deg litt i nakken hvis du har en kortere rygg. Man kan slakke skulderreimene for å unngå problemet, men da kjennes sekken litt baktung ut med vekt i sekken.

Brystreima kan justeres i høyde, men reim og feste må tas av sekken og festes igjen for å justere, noe vi syns er unødvendig tungvint. Totalt sett sitter sekken noenlunde stabilt på ryggen, og havner sånn midt på treet sammenliknet med noen av de andre sekkene.

Et minus er at sekken kommer uten ekstra regnbeskyttelse, og vi er skeptiske til hvor godt stoffet ville holdt unna en liten skur.

Testresultat

Helsport Snota

Romslig sekk, mange justeringsmuligheter, gode lommer og fester til ekstrautstyr.

Små hoftestøtter, dum løsning på brystreim, ikke topplokk, lite regnbestandig.

Bergans Skarstind 40l

Pris: 849 kr, XXL

Sekken er bygd opp på samme måte som flere av konkurrentene, med en netting som sitter inntil ryggen. Denne, sammen med meiser, holder selve sekken unna ryggen, som gir rom for luftavkjøling.

Den sitter godt og stabilt på ryggen, og vi blir ikke klamme i ryggen takket være den nevnte nettingen.

<strong>SMAL:</strong> Her er det vanskelig å få store ting i sekken, åpningen er vel smal, syns vi. Foto: Per Ervland
SMAL: Her er det vanskelig å få store ting i sekken, åpningen er vel smal, syns vi. Foto: Per Ervland Vis mer

Også denne sekken er smal i toppen og du skal ikke pakke med deg store ting før du vil krige de ned i hovedrommet. Sekken har ikke massevis av lommer på utsida; en stor midt på, og to relativt dype på hver side. Faktisk er de så dype at vi måtte ta av sekken for å få tak i vannflaska.

<strong>VENTILERENDE:</strong> Netting i ryggen føles avkjølende. Per Ervland
VENTILERENDE: Netting i ryggen føles avkjølende. Per Ervland Vis mer

I tillegg har den en lomme på den ene hofteselen og en reim til å feste bagasje på den andre – og flere ekstra stikk og reimer på utsida av sekken.

Sekken har lett justerbare brystreimer, men vi syns skulderreimen sitter litt tett, og det er lett at de gnager litt på både nakke og kragebein. Sekken har litt mindre padding på selene en fler av konkurrentene – uten at det går utover bærekomforten, det blir mest en smakssak.

<strong>VANSKELIG LOMME:</strong> Lommen i bunnen er er smart, men glidelåsen er tung og vanskelig å åpne med bagasje i sekken. Per Ervland
VANSKELIG LOMME: Lommen i bunnen er er smart, men glidelåsen er tung og vanskelig å åpne med bagasje i sekken. Per Ervland Vis mer

Sekken virker å ha god plass i selve hovedrommet, men føles likevel liten til å være en 40 liters sekk. I bunnen av sekken er det en ekstra glidelås, som skal gi deg enkel tilgang til nedre del av hovedrommet. Glidelåsen går opp i en halvsirkel fra hver kant. I teorien en kjempeidé, men når man faktisk skal bruke glidelåsen går det ikke akkurat sømløst. Glidelåsen er tung og trå og åpne og vi fikk noen svetteperler på nesa i gjentatte forsøk på å åpne lommen og ta ut noe som helst.

Sekken framstår som solid, og vi tror den hadde tålt noen dråper. Vi kunne imidlertid ønske at den hadde kommet med et ekstra regntrekk, for spesielt lommene på utsida av sekken er svært lite vannavvisende.

Testresultat

Bergans Skarstind

Ventilerende rygg, stabil på ryggen, god plass, store lommer til lagring.

Smal åpning, upraktisk bunn-glidelås, trange skulderreimer, lite vannbestandig.

Norrøna Falketind, 35l

Pris: 1149 kr, XXL

Liten og smal dagstursekk som er en av de aller minste i testen. Den oppleves ganske forskjellig med tanke på hvor god den er å bære av testpanelet – kanskje nettopp på grunn av størrelsen. For mens enkelte syns den er lett og stødig å bære, opplever andre i testpanelet at den gir for lite støtte ved hjelp av et litt smalt hoftebelte og kort ryggparti. Dessuten sitter ikke sekken så godt inntil ryggen. Her kan nok også forskjellig anatomi spille inn blant testpanelet. Brystreima kan justeres i høyde ved hjelp av plastfester som man løsner fra sekken – og som er vel enkle å rote bort i lyngen.

<strong>LITEN OG NETT:</strong> Norrøna oppleves som en av de minste sekkene på ryggen i testen, og egner seg godt for kortere rygger. Foto: Per Ervland
LITEN OG NETT: Norrøna oppleves som en av de minste sekkene på ryggen i testen, og egner seg godt for kortere rygger. Foto: Per Ervland Vis mer

Sekken har mange lange reimer som skal gi ekstra muligheter for å feste utstyr. De lange stroppene kan kortes inn ved å rulle de opp og feste med en borrelåsløsning. God idé, men funker dårlig i praksis. Den har også stropper for feste av isøksholdere.

<strong>IRRITERENDE:</strong> Overskuddreim rulles opp og festes med borrelås. God tanke, men upraktisk, syns vi. Foto: Per Ervland
IRRITERENDE: Overskuddreim rulles opp og festes med borrelås. God tanke, men upraktisk, syns vi. Foto: Per Ervland Vis mer

Det er ikke flust av lommer på sekken; Dagstursekken har en glidelåslomme på topplokket, en glidelåslomme inni lokket og to lommer på innsida av sekken. Det hadde gjort seg med en liten lomme på hoftebeltet eller på et annet, lett tilgjengelig sted på sekken. Pluss for glidelås på fronten av sekken som gir enkelt tilgang til hovedrommet. Litt rar plassering av plastklips som lukker topplokket – gjør toppen av sekken litt fortung.

Norrøna-sekken er laget i et materiale som virker holdbart, men som ikke nødvendigvis er vanntett. Det følger ikke med regntrekk.

Testresultat

Norrøna Falketind

God til korte rygger, mange bagasjereimer, stødig på ryggen.

Smal åpning, føles liten på ryggen, få lommer til oppbevaring, og dum løsning på brystreim.

Fjellreven Abisko, 35l

Pris: 1799 kr, fjellreven.no

Denne sekken oppleves stort sett som god å bære og stabil på ryggen. En av testerne syns imidlertid sekken er lang og litt bred, og at den beveger seg opp og ned etter bevegelsene i hoften, og dessuten krasjer mot nakken. Resten av testpanelet syns det er en behagelig og stabil sekk med et bredt, stødig hoftebelte som gjør at vekta ikke blir liggende på skuldrene. Brystreima er enkel å justere. Vær obs på at skulderremmene er litt trange øverst og i verste fall kan gnage noe mot kragebein eller nakke.

<strong>ROBUST:</strong> Sekken fra Fjellreven oppleves som stabil med et holdbart materiale. Foto: Per Ervland
ROBUST: Sekken fra Fjellreven oppleves som stabil med et holdbart materiale. Foto: Per Ervland Vis mer

Du får god ventilasjon i ryggen fordi det er et nett som ligger mot ryggen – og et mellomrom mellom dette sekkens rygg. Dagstursekken har dessuten meiser. En stor dagstursekk – som oppleves som litt vel lang og bred for enkelte, men det blir gjerne en smakssak, og avhengig av hva du ønsker å bruke sekken til. Etter våre erfaringer å dømme egner sekken seg best for dem med litt lengre rygg, så det lønner seg å prøve den på før man kjøper den.

<strong>AVKJØLENDE:</strong> Et nett som ligger inntil ryggen skaper avstand til sekkens bakside. Foto: Per Ervland
AVKJØLENDE: Et nett som ligger inntil ryggen skaper avstand til sekkens bakside. Foto: Per Ervland Vis mer
Her er den beste dagstursekken

Dette er en brukervennlig sekk med svært gode klemmer. Sekken er dessuten enkel å justere. Den har mange smarte løsninger, og selv om den er litt smal i toppen, har den to store glidelåser foran på sekken hvor du lett kommer til om du skal ta noe kjapt ut av hovedrommet til sekken. Sekken har dessuten mange muligheter til å feste ting på sekkens utside takket være flere stropper og strikk, deriblant under sekken for feste av sovepose eller liknende.

Fjellreven-sekken har mange lommer: To store, praktiske lommer på hoftebeltet med god plass til mobil eller tursjokolade, to åpne sidelommer til flaske eller termos – men hvor det er litt vanskelig å få flaska til å sitte godt i. I topplokket er det en glidelåslomme, og også en på innsida av lokket. Sekken har dessuten en stor, praktisk glidelåslomme foran på sekken til ting du vil ha tilgjengelig under turen – det eneste negative med denne er at låsen på glidelåsen er litt skjult under topplokket når sekken er lukket.

Sekken fra Fjellreven framstår som robust i et materiale som virker slitesterkt. Regntrekk følger også med.

Testresultat

Fjellreven Abisko

Ventilerende netting i ryggen, god bærekomfort og god plass i sekken.

Litt lang rygg, litt trange skulderreimer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer