Her er de nye fjellvettreglene

Fjellvettreglene er oppdatert på første gang på 60 år. Kan du alle 9?

<b>NYE FJELLVETTREGLER:</b> Fjellvettreglene er revidert, etter 60 år. Kan du de nye fjellvettreglene? Foto: NY NORDIC/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
NYE FJELLVETTREGLER: Fjellvettreglene er revidert, etter 60 år. Kan du de nye fjellvettreglene? Foto: NY NORDIC/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røde Kors og DNT har revidert fjellvettreglene, og de nye reglene ble lansert tidligere i vinter. De nye reglene gir mer ansvar til den enkelte og «flytter fjellvettet fra ryggsekken til hodet», som Røde Kors beskriver det.

Du kunne kanskje de gamle fjellvettreglene, men har du kontroll på de nye?

LES OGSÅ: Sjekk snøskredvarselet før du går

Lenge siden 50-tallet ...

Det er mye som har skjedd siden de første fjellvettreglene ble lansert på 50-tallet. Vi går andre turer, har annet utstyr og kunnskapen i befolkningen har endret seg.


De oppdaterte fjellvettreglene er tilpasset alle sesonger, og skal være en veiledning både når det kommer til planlegging og gjennomføring av turer.

Ekspedisjonsfarer Cecilie Skog har vært med og revidere de gamle fjellvettreglene, sammen med andre erfarne friluftsfolk.

- Godt fjellvett handler ikke bare om hva du skal og ikke skal, men om å ha et bevisst forhold til naturen, valgene du tar og handlingene du gjør. Derfor er dagens fjellvettregler lagt opp som en læringssirkel: Fra planlegging av turen i forkant til justering av planene underveis i turen, sier Skog i en pressemelding fra Rørde Kors.

– Målet er at du som skal på tur finner riktig turmål, på riktig dag, med riktig gruppe og tar med riktig utstyr, sier hun.

I forkant av påska minner Røde Kors minner om at det fortsatt kan være kaldt på fjellet, selv om det er godt og varmt i byen.

Her er de nye fjellvettreglene:

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går
  2. Tilpass turen etter evne og forhold
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

KAN DU Å BRUKE KOMPASS? Les deg opp og lær deg triksene: Foto: Thomas Strzelecki
KAN DU Å BRUKE KOMPASS? Les deg opp og lær deg triksene: Foto: Thomas Strzelecki Vis merLES OGSÅ: Slik bruker du kart og kompass

Skriv ut og heng opp!

Du finner mer utdyping av de ulike nye fjellvettreglene, hos UT.no. Der kan du også finne en plakat du kan laste ned og skrive ut og henge på veggen på hytta.

Det kan også være smart å skrive ut en nødplakat som du henger opp.

Kartverket har en slik tjeneste, og når du taster inn hvor hytta ligger så får du en plakat med viktig informasjon om den nøyaktige geografiske posisjonen for hytta, som du kan bruke dersom du skulle komme i en situasjon hvor du trenger å tilkalle nødhjelp. Skriv den ut og heng den opp, slik at alle som er på hytta vet hvor den er.

Du finner tjenesten for nødplakat her, hos Kartverket.no