<strong>TEST AV VINTERSKO:</strong> Test av vintersko for barn avslører at det er store forskjeller på hvor godt de puster - men at de fleste er varme og tette. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
TEST AV VINTERSKO: Test av vintersko for barn avslører at det er store forskjeller på hvor godt de puster - men at de fleste er varme og tette. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Test av vintersko til barn 2017

Her er de beste vinterskoene for barn

Det er mye bra vintersko for barn, viser svensk test.

Publisert
Sist oppdatert

I fjor var det Superfit og Viking som gikk av med seieren for beste vintersko for barn.

Nå har svenske Testfakta igjen testet vintersko for barn – og funnet at det er mange som er gode på varmeisolasjon og vanntetthet – men at det er noen som skraper bunnen hva gjelder pusteegenskaper.

Beste vintersko 2017

Du kan lese hele testen og se alle vurderingene på de ulike skoene hos Testfakta.se

De har testet åtte vintersko for barn, av merkene Superfit, Sorel, Eurosko, Viking, Treksta, Din sko, Kavat og Ecco.

Testen omfatter målinger av varmeisolasjon, vanntetthet, pusteevne og tørketid – og de har sjekket skoene for innhold av fluorstoffer (PFOA og PFOS).

Det er Superfit Culusuk Gore-Tex og Sorel Yoot Pac som får den beste totalkarakteren i testen.

<strong>SUPERFIT VINNER:</strong> Men får kritikk for funn av fluorstoffer i et av to testede skopar. Foto: Superfit
SUPERFIT VINNER: Men får kritikk for funn av fluorstoffer i et av to testede skopar. Foto: Superfit Vis mer

Din sko og Kavat får dårligst karakter – og sliter ifølge testresultatene mest når det kommer til pusteevne, hvor skoene fra Din sko har pusteevne tilnærmet null.

Kritisk til funn av fluorstoffer

Som du kan lese av testen hos Testfakta, er de bekymret over høye verdier av miljøgifter i to av skoene, blant annet i den ene testvinneren, fra Superfit, samt i skoene fra Ecco.

Testfakta greide imidlertid ikke å gjenskape de høye målingene ved en kontrollmåling av andre skopar av samme type.

Miljøgiftene det er snakk om er fluorstoffer (kalt PFOA og PFOS), som også ble funnet i en test av barnejakker som Forbrukerrådet gjorde tidligere i år – og som de uttrykte stor bekymring rundt.

Fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet uttrykker også bekymring rundt dette funnet av fluorstoffer i vintersko for barn.

<strong>ALL GRUNN TIL BEKYMRING:</strong> Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet sier det opplagt ikke er bra at det er funnet fluorstoffer i vintersko til barn. Foto: Forbrukerrådet
ALL GRUNN TIL BEKYMRING: Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet sier det opplagt ikke er bra at det er funnet fluorstoffer i vintersko til barn. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

– Det er all grunn til å være bekymret for den totale belastningen på miljøet fra PFOA og andre fluorstoffer. At PFOA fortsatt er utbredt i vintersko til barn er opplagt ikke bra, uttaler Instefjord til Dinside.

I Norge er det forbudt å bruke fluorstoffet PFOA i forbrukerprodukter som blant annet klær og tekstiler. I 2020 kommer det også et EU-forbud mot dette – som Norge har vært en av pådriverne for å få til.

– PFOA og andre fluorstoffer brytes sakte ned og hoper seg opp i mennesker og miljø og er mistenkt både kreftframkallende og hormonforstyrrende. Det er derfor viktig å få slutt på bruken av PFOA og andre fluorstoffer, forteller Instefjord til Dinside.

Ecco: Fluorstoffer i prøvekolleksjon

Eccos sko Snow Mountain har fått veldig gode resultater på alle testene og ville endt opp som en av de aller beste i testen, men Testfakta har valgt å ikke gi dem en totalkarakter fordi de fikk opplyst at skoen de testet var fra en prøvekolleksjon - og at det var bakgrunnen for at det ble funnet flourstoffer i skoene. Ettersom de derfor heller ikke kunne være sikre på at de øvrige kvalitetene ved skoene er de samme som ved ordinære sko som selges i butikk, valgte de å ikke gi en totalkarakter.

Søren Kragh Pedersen, kommunikasjonssjef i Ecco sko, sier til Dinside at Ecco har hatt et forbud mot bruk av fluorstoffene PFOA i årevis, og at funnet av dette i testparet de sendte Testfakta er fordi dette er fra en prøvekolleksjon.

Han uttaler at Ecco ikke bruker PFOA i sin produksjon.

Da Testfakta kontrollerte fluormålingene på et skopar fra butikkhyllene, ble Eccos sko friskmeldt med tanke på fluorstoffet.

- Uheldigvis ble de gode testresultatene for Snow Mountain ikke reflektert i årets test på grunn av en administrativ og teknisk feil som vi kan skylde oss selv for, uttaler Pedersen til Dinside.

Han forklarer funnet av PFOA i prøvekolleksjonsparet med at dette kan ha vært skapt som et biprodukt i produksjonen fra en av leverandørene deres.

- Men alle andre egenskaper ved skoen skal være korrekt og reflektere realiteten, hevder Pedersen til Dinside.

Pass på dette når du skal kjøpe sko til barn

Hva skal du se etter når du skal kjøpe nye sko til barn? Ifølge fysioterapeut Hege Erichsen Godheim ved Løp- og Idrettsklinikken er det viktigst med god passform, samt disse punktene:

  • Hard hælkopp – den skal støtte og begrense uheldig bevegelse (såkalt «valgisering») av hælbenet
  • Skoen skal lett bøye ved tåballene – slik at barna får mulighet til god fotavvikling. MEN den skal ikke være så myk at en kan vri den opp som en «skurefille» … da vil barna stress muskulaturen i føttene og oppover leggen unødvendig.
  • Så bør skoens såle støtte på innsiden (likevel utsiden) av skoen – sålen her bør ikke være helt flat som en Converse sko, men ha noe materiale som støtter buen i foten – mens innsiden av skoen skal være helt flat fordi her skal foten til barna få lov til å utvikle seg og musklene skal stimuleres.

– Dette synes jeg er det viktigste samtidig som foreldre må passe på at skoene hele tiden er store nok – ta sålene ut av skoene minst en gang per måned for å sjekke at barna har cirka 1,5 cm å gå på foran den lengste tåen, sier Godheim til Dinside.

I tillegg anbefaler hun å bruke en tynn ullsokk inni skoene, for å transportere bort svette og eventuelt vann.

Du kan se flere råd i denne artikkelen på Dinside.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer