Det er innført forbud mot bruk av faste godkjente bålplasser i Oslo og andre steder på Østlandet. Det innføres også forbud mot bruk av engangsgriller i skog og mark. Foto: Colourbox
Det er innført forbud mot bruk av faste godkjente bålplasser i Oslo og andre steder på Østlandet. Det innføres også forbud mot bruk av engangsgriller i skog og mark. Foto: ColourboxVis mer

Grillforbud flere steder

Den høye skogbrannfaren flere steder i landet gjør at brannvesenet innfører grillforbud.

I dag sendte Nedre Romerike brann- og redningsvesen, Oslo brann- og redningsetat, samt Asker og Bærum brannvesen ut en felles pressemelding.

I denne skriver de at det innføres forbud mot bruk av faste godkjente bålplasser. Det innføres også forbud mot bruk av engangsgriller i skog og mark. Restriksjoner for skogsdrift vil vurderes fortløpende.

– Skogbrannindeksen har nå passert 70 flere steder, og det innføres derfor tiltak mot skogbrann. Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydelig mengde, skriver brannetatene i pressemeldingen.

Les også: Mange glemmer grillsikkerheten

Gjelder flere steder

Forbudet gjelder kommunene Lørenskog, Skedsmo, Rælingen, Nittedal, Rømskog, Aurskog‐Høland, Oslo, Asker og Bærum.

Men også andre steder i landet er det høy skogbrannfare for tiden. I Buskerud er Kongsberg og Nes spesielt utsatt, mens du bør tenke deg nøye om før du tenner en røyk i Nissedal i Telemark.

Kanskje ikke overraskende er skogbrannfaren noe lavere på vestlandskysten, og fra Trøndelagsfylkene og oppover.

Kanskje bør du heller grille hjemme på terassen? Slik renser du grillen etterpå

Kan bli forbud på Sørlandet

Men det er ikke på Østlandet skogbrannfaren er høyest. Aller høyest vil skogbrannfaren være i Åmli (Aust-Agder) på fredag.

Da varsler Meteorologisk institutt hele 93 poeng på skogbrannindeksen, altså godt over kravet for å kalle det "meget stor fare".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Østre Agder Brannvesen er et lignende forbud som i Oslo og omegn nært forestående.

– Vi skal ha et møte i morgen tidlig, og da vil vi vurdere de videre tiltakene våre, sier Hans Henrik Bakke, brannsjef i Østre Agder brannvesen til DinSide.

– Det er absolutt sannsynlig at vi vil innføre et lignende forbud. Jeg var ute og jogget i skogen i sted, og det er knusktørt. Til og med myrene begynner å bli tørre, sier Bakke.

Har du funnet en trygg plass? Her er de beste pinnebrødene til bålet

Generelt forbud

Ifølge forskriften om brannforebyggende tiltak er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skogmark mellom 15. april og 15. september.

Dette er et generelt forbud som gjelder uansett hvor tørt det er. Trosser du dette kan det bli dyrt.

– Det er nok mange som fyrer bål i skogen når de ikke skal. Det er det lett å se. Men i verste tilfelle kan man måtte stå til rette for en skogbrann, og det kan bli dyrt, har Nils Bloch-Hoell, som er kart- og utstyrskonsulent i Den Norske Turistforening, tidligere sagt til DinSide.

– Det sikreste er å ha bål i strandkanten. Men ikke ha bålet på svaberg. De kan sprekke og bli ødelagte. Det er en slitasje på naturen som en ikke vil ha.