<B>FORNØYD:</B> GoSun Stove er en sylinderformet, soldrevet ovn som skal kunne koke pølser på ti minutter - i tillegg til å gjøre en rekke andre ting med kjøtt, mat og væske. Foto: GoSun
FORNØYD: GoSun Stove er en sylinderformet, soldrevet ovn som skal kunne koke pølser på ti minutter - i tillegg til å gjøre en rekke andre ting med kjøtt, mat og væske. Foto: GoSunVis mer

GoSun lager mat i sola

Bærbar ovn for de som ikke tar til takke med hva som helst.

Du vet de folkene som fnyser foraktelig over all mat som ikke er tilberedt med de fineste råvarer, de dyreste redskapene og den flinkeste kokken?

GoSun Stove kan tenkes å være laget for dem, selv om vi vanlig dødelige også kan ha noe å hente her.

Det er ikke så enkelt å se ut fra bildene, men dette er altså en sylinderformet ovn som man kan ta med seg ut i skauen, til naboen, eller der det måtte være behov for litt ekstra god mat.

Pølse i sylinder

Sylinderformen er distinkt nok i seg selv, og gjør samtidig ovnen såpass smal at du selvfølgelig ikke stapper svære biffstykker inn i tuben. Forsøker du derimot med pølser, oppskåret/strimlet kjøtt eller annen mat som enklere å presse inn i en rund form ala det vi ser på bildet over, vil måltidet angivelig bli mer vellykket.

Ikke uventet får ovnen energi fra sola, som ved hjelp av parabolformede speil på utsiden av sylinderen konsentrerer varmen så mye at det blir varmt nok på innsiden til å bruke GoSun til steking, koking og baking.

I utgangspunktet er den såkalte konveksjonsovnen tiltenkt dager med mye sol, men ifølge produsenten skal det være mulig å hente nok energi ut av den også på skyfulle dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Foto: GoSun
Foto: GoSun Vis mer


Sylinderen er laget av en spesiell type glass som blant annet tåler varme svært godt. Innsiden er foret med kobber, rustfritt stål og aluminiums-nitril for å bedre hente ut varmeeffekten fra sola.

Beskjeden størrelse

Go Sun Stove er 60 centimeter lang og har en omkrets på 5,7 centimeter, noe som gir sylinderen plass til rundt 1,4 kilo med mat, eller drøye halvannen liter med væske. Sylinderen holdes på plass ved hjelp av aluminiumsføtter, som også kan skråstilles for enklere å få ut innholdet fra innsiden av beholderen.

Koketid avhenger av hva du tilbereder, men det trengs uansett ti minutter til forvarming. Hvor intenst sollyset er spiller naturligvis også inn, men på en klar solskinnsdag påstår produsenten at GoSun kan koke seks pølser på ti minutter, mens de som av en eller annen grunn skulle ønske å lage muffins ute i skauen må vente i et par timer før de har et ferdig brett.

Enorm varmeutvikling

Muffins bakt i sylinder? Ja, hvorfor ikke. Foto: GoSun
Muffins bakt i sylinder? Ja, hvorfor ikke. Foto: GoSun Vis mer


Det skal være mulig å generere så mye varme som 371 grader Celcius på innsiden, men den optimale steke- og koketemperaturen skal ligge på mellom 93 og 288 grader.

Det er kanskje ikke så lett å se av bildene, men GoSun Stove blir svært kompakt når den ikke er i bruk. Både beina og speilene kan foldes rundt sylinderen, slik at hele røkla ikke veier mer enn 1,5 kilo og måler 20 ganger 13 centimeter under frakt.

En behøver heller ikke vente på at tuben blir kjølig før en frakter den med seg. Utsiden holder nemlig en betydelig lavere temperatur enn innsiden, slik at en raskt kan pakke sammen campingutstyret hvis for eksempel en bjørn eller en tyveribande på rømmen skal dukke opp.

Du blir sikkert ikke overrasket over å høre at dette enn så lenge er et Kickstarter-prosjekt, men du blir kanskje mer overrasket over å høre at GoSun allerede har hentet inn 107,000 dollar, og det 37 dager før finansieringsperioden utløper. Initiativtakerne har satt en nedre grense på 40,000 dollar, så GoSun er forlengst fullfinansiert.

Foto: GoSun
Foto: GoSun
Foto: GoSun
FORNØYD: GoSun Stove er en sylinderformet, soldrevet ovn som skal kunne koke pølser på ti minutter - i tillegg til å gjøre en rekke andre ting med kjøtt, mat og væske. Foto: GoSun
Foto: GoSun
Foto: GoSun
Foto: GoSun
Muffins bakt i sylinder? Ja, hvorfor ikke. Foto: GoSun