Test: Garmin Fenix Chronos

Garmin satser på urmakerkvalitet

Garmin Fenix Chronos er meget god tur- og treningskamerat, og mye flottere enn vanlige smartklokker.

"URMAKERKVALITET": Garmin sin seneste klokke trenger ikke gjemmes i treningsbagen. Foto: Tidssonen.no
"URMAKERKVALITET": Garmin sin seneste klokke trenger ikke gjemmes i treningsbagen. Foto: Tidssonen.no Vis mer
Publisert

Fjoråret så både storlanseringene av Apple Watch og TAG Heuer Connected, og kan med rette sies å være det viktigste året for smartklokkene så langt. Allikevel har 2016 ikke akkurat vært et år hvor ting har stått på stedet hvil, og trenden går mot økt mangfold og konkurranse i de øvre smartklokke-segmentene.

Garmin introduserte sin første treningsklokke med GPS tilbake i 2003, og har i mange år vært en av kategoriens markedsledere. I 2013 fikk klokkene integrerte smartfunksjoner, i tråd med det stadig økende fokuset på smartklokker. Årets nye Garmin Fenix Chronos tar det hele til et nytt nivå. Her har fokuset på funksjoner og indre kvaliteter, for første gang blitt kombinert med en ambisiøs satsning på et ekslusivt ytre.

Med en veiledende pris på rett nord for 10.000 kroner, samt en avtale med urmakerkjeden Protid som utsalgskanal her til lands, er det ingen tvil om at Garmin ypper med kandidatene fra Cupertino og La Chaux-de-Fonds.

NY SATSNING: Garmin Fenix Chronos skal byr både på mange funskjoner og et lekrere ytre. Foto: Tidssonen.no
NY SATSNING: Garmin Fenix Chronos skal byr både på mange funskjoner og et lekrere ytre. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Smartklokke i urmakerkvalitet

Blant klokkeinteresserte har treningsklokkene i lang tid hatt et forholdsvis dårlig rykte. Riktignok har ikke Garmin vært blant de mest forhatte, men de har neppe samlet noen stilpoeng blant de klokkebevisste. Men med Fenix Chronos, hevder Garmin å ha lansert deres første klokke i «tradisjonell urmakerkvalitet». Ikke nok med det – klokkene rulles for første gang ut i flere av landets urmakerforretninger.

«Urmakerkvalitet» kan være så mangt, og kanskje først og fremst et bevis på kreativ markedsføring. Samtidig er det ingen tvil om at Fenix Chronos representerer en helt ny retning for det Schaffhausen-baserte merket (ja, Garmin sitt hovedkvarter er faktisk et stenkast unna Schaffhausens klokkestolthet, IWC).

MER DISKRÉ: Garmin satser på tradisjonell kvalitet. Foto: Tidssonen.no
MER DISKRÉ: Garmin satser på tradisjonell kvalitet. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Innenfor de rammene som er gitt av en smartklokke, utgjør det estetiske en langt på vei akseptabel hverdagsklokke. Designmessig kan den minne litt om TAG Heuer, men også om klokker som Seiko Astron, og Casio Edifice. Kanskje ikke en super match til dressen, men den fremstår som betydelig mer diskré enn hva vi typisk har sett fra andre modeller med tilsvarende funksjoner.

Kasse og lenke

Testeksemplaret har en urkasse i 316L rustfritt stål, som i lang tid har vært en standard innen urverdenen. Klokken er for øvrig også tilgjengelig i lett titan, mot et lite påslag i prisen. Stålutgaven er på sin siden tilgjengelig på en sporty metallenke, eller en mer rustikk brun skinnrem.

TØFFING: Garmin satser på stil, men Fenix Chronos er kanskje mer tøff en direkte stilig. Foto: Tidssonen.no
TØFFING: Garmin satser på stil, men Fenix Chronos er kanskje mer tøff en direkte stilig. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Sistnevnte er utført i en stil som har vært svært populær i klokkeverdenen de seneste årene. Det er med denne montert, at Fenix Chronos minner mest om en tradisjonell klokke.

Begge variantene kommer for øvrig med en svart gummirem, og lenken kan også kjøpes separat. Samtlige er utstyrt med spesielle baretter, som gjør skifte av lenke eller rem til en svært enkel affære.

UTBYTTBAR: Lenken kan enkelt skiftes med en mer klassisk skinnrem. Foto: Tidssonen.no
UTBYTTBAR: Lenken kan enkelt skiftes med en mer klassisk skinnrem. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Den opplevde kvaliteten er god, og er faktisk på høyde med en del «dumme» klokker i samme prisklasse. Fenix Chronos har en utelukkende børstet finish, med innslag av enkelte plastkomponenter. Det hele føles svært solid. Og med en riperesistant safirkrystall i front, samt en vannresistanse på 10 ATM (cirka 100 meter), er den sannsynligvis en av markedets mest robuste smartklokker.

Funksjonell multisport

Funksjonsmessig er Fenix Chronos nærmest identisk med Fenix 3 HR, som allerede har rukket å bli en favoritt blant mange aktive nordmenn.

Ikke overraskende benytter Fenix Chronos Garmin sitt proprietære operativsystem, som i det store og det hele er en positiv opplevelse. I fravær av berøringsskjerm, navigerer man seg rundt med knappene på urkassen. Litt øvelse må riktignok til, men så snart man har memorert knappenes funksjon, går det hele som en lek.

MULTISPORT: Det mangler ikke på dedikerte treningsprogrammer i Fenix Chronos. Foto: Tidssonen.no
MULTISPORT: Det mangler ikke på dedikerte treningsprogrammer i Fenix Chronos. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Tradisjonelle knapper har også en klar fordel under f.eks. trening i regn, hvor det fort kan bli knotete å betjene en berøringsskjerm.

Ved praktisk bruk fremstår Fenix Chronos dessuten som svært responsiv og kjapp. På den tekniske siden byr den blant annet på GPS, GLONASS, barometrisk høydemåler, elektronisk kompass, pulsmåler og Bluetooth 4.0 LE.

Du kan også utvide med et eget hjertebelte, for enda mer presis pulsmåling. Funksjonene legger fundamentet for en rekke innebygde spesialprogrammer, som styrker klokkens fokus på fysiske aktiviteter. Ski, løping, triatlon, sykling, golf, svømming m.m. – i treningssammenheng er Garmin trolig blant de aller beste i klassen.

BÅDE TIL ANDROID OG IOS: Den dedikerte appen låser opp flere muligheter.
BÅDE TIL ANDROID OG IOS: Den dedikerte appen låser opp flere muligheter. Vis mer

Synkroniseres klokken opp mot appen Garmin Connect (iPhone og Android), utvides horisonten av funksjoner ytterligere. Appen er oversiktlig og enkel i bruk, og er ikke så ulik apper vi har sett fra andre smartklokker. Her får man tilgang til blant annet smartvarsling av e-post, SMS, telefonanrop, sosiale medier, som under visse omstendigheter kan være riktig så praktisk. For ikke å snakke om funksjonen som gjør det mulig å lokalisere eierens mistede smarttelefon. Man har også muligheten til å utvide funksjonene ytterligere, med tredjepartsapper fra Garmin sin butikk, Connect IQ.

Enkel å bruke

Det er en kjensgjerning at smartklokker ikke alltid er så enkle å leve med i praksis. Ofte er dette knyttet til faktorer som brukervennlighet, fysiske dimensjoner, design, eller batteritid.

Diameteren på 49 millimeter innebærer at Chronos Fenix ikke direkte er noen smågutt, men den er heller ikke blant de største i kategorien. Komfortmessig sitter den overraskende godt på anmelders middels store håndledd, både på lenke og rem. Vektmessig ligger stålutgaven på 94 gram med lærrem, og 186 gram med lenke – sammenlignbart med f.eks. litt større klokker som Panerai og Breitling.

49 MM: Ingen småtass, men størrelse er nødvendig for god lesbarhet. Foto: Tidssonen.no
49 MM: Ingen småtass, men størrelse er nødvendig for god lesbarhet. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Skjermen på 1,2 tommer, har god lesbarhet både med bakgrunnslys og i dagslys. Oppløsningen på 218 x 218 piksler kunne med fordel vært høyere, fargene kunne vært sterkere – men den får jobben gjort. Høyere oppløsning ville dessuten trukket mer strøm, og nettopp batteritid er viktig i produkter som dette.

Garmin hevder Fenix Chronos varer i opptil 25 timer i såkalt UltraTrac-modus, 13 timer i GPS-treningsmodus, og opptil én uke i klokkemodus. I løpet av testperioden er dette en påstand som langt på vei later til å holde mål. Man kan aldri få nok batteritid, men tallene er absolutt godkjent, spesielt sett i lys av hvilke tekniske funksjoner som faktisk sitter på innsiden av urkassen.

Konklusjon

Fenix Chronos er Garmins første forsøk på en smartklokke de øverste prisklassene. Sammenlignet med mulige konkurrenter som TAG Heuer Connected og Apple Watch, er Fenix Chronos noe mer enn bare en smartklokke, med sin tydelige sport og aktivitetsprofil. Men spesialiserte funksjoner, basert på Garmin sitt eget operativsystem, betyr samtidig et fravær av potensielle fordelene som følger med Android Wear eller iOS-baserte smartklokker.

Fenix Chronos er først og fremst en meget god tur- og treningskamerat, men i en langt mer estetisk appellerende innpakning enn hva vi vanligvis kjenner fra klokker i denne kategorien. Den opplevde kvaliteten er høy, og påstanden om “urmakerkvalitet” er langt på vei forsvarbar. Her har “24/7-brukere” av treningsklokker, muligheten til en real oppgradering på stilfronten.

Klokken er priset i tråd med smartklokker av lignende opplevde kvalitet, men er høy sammenlignet med det brede markedet av smartklokker. For enkelte vil nok prispåslaget for et lekrere design stål eller titan være verdt det, men for andre vil nok merkets egen Fenix 3 HR, være et mer attraktivt alternativ.

Garmin Fenix Chronos i stål med lærrem har en veiledende pris på 10.699 kroner, mens varianten med lenke er priset til 11.799 kroner. Titanutgaven har på sin side fått en veiledende pris på 13.899 kroner.

Testresultat

Garmin Fenix Chronos

En velprøvd og solid teknisk plattform, i en innpakning som er et klart kvalitetsløft over de fleste tilsvarende klokker...

...men til en stiv pris enkelte kan ha problemer med å rettferdiggjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer