Full fyr med gjenbruk

Du trenger ikke handle inn masse produkter for å få fyr på bålet. Her er noen enkle og billige grep.

Med for eksempel tennstål og noen tørre saker til fyring, trenger du ikke drasse på tennbriketter og lighter. Foto: Light My Fire
Med for eksempel tennstål og noen tørre saker til fyring, trenger du ikke drasse på tennbriketter og lighter. Foto: Light My Fire Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lighter, tennvæske, tennbriketter på tur? Nei, det er slett ikke nødvendig selv om ambisjonen er å få fyr på et realt pølsebål.

Med noen små, artige forberedelser og litt investeringer i utstyr som varer og varer, kan du fyre bål uten å drasse på tunge kjemikalier.

1: Tennstål lager ild på villmarksvis, gang etter gang (se produkttips nedenfor).

2: Mange tipser om å samle tørketrommel-lo i tomme toalettruller. Dette kan du bruke istedet for tennbriketter. Gratis gjenbruk, lett å ta med og enkelt å lage. Sikkert også morsom forberedelse å involvere ungene i.

Lettvint til å tenne opp på tur? Resirkuler tørketrommel-loen og tomme doruller - sammen blir dette ypperlig til å få flammene igang. Har du gode hjemmelagde forslag til opptenning? Foto: Karoline Brubæk
Lettvint til å tenne opp på tur? Resirkuler tørketrommel-loen og tomme doruller - sammen blir dette ypperlig til å få flammene igang. Har du gode hjemmelagde forslag til opptenning? Foto: Karoline Brubæk Vis mer


3: Andre foreslår å samle tørketrommel-lo i tomme eggkartonger. For ekstra futt kan du også ta vare på gamle lysstubber og smelte dette over loen i kartongene. Slik får du selvlagde tennbriketter der du knekker av en "eggholder" eller to til hvert bål.

4: Mer "naturlig" er muligens varianten der tørre furukongler dyppes i smeltede stearinlysrester. Putt dem i en pose og ta med på tur.

5: Ta alltid med kniv. Finner du tyrived får du knapt bedre tennved. Men merk - ta ikke hele trær, tørre trær er viktige for mange fugler og insekter. Barkestrimler fra bjørk egner seg også godt til å tenne opp med.

Tennstålet Scout fra Light My Fire selges blant annet hos Handysize til 82 kroner, og fås i flere farger. Foto: Produsenten
Tennstålet fra Biltema kosteer 39,90. Foto: Produsenten
Clas Ohlson selger et lite tennstål MED vanntett hylse (merket med Bear Grylls for de som kjenner til ham), koster 179 kroner. Foto: Produsenten
Tennstål får du også i sportsbutikkene. Dette fra XXL koster 75 kroner. Foto: Produsenten


Så lett tenner du opp uten tennvæske

Ikke bål, men grill?

Tidligere i vår testet DinSide en ny engangsgrill som skal gi mindre avfall i naturen. Men selv en mindre avfallsproduserende engangsgrill taper miljøvernernes gunst i kampen mot gjenbruksalternativene.

Vil du velge miljøriktig, bør du heller droppe engangsgrillene, lyder rådet fra Grønn Hverdag. Her er noen fine griller Båtmagasinet har skrevet om, og de kan fungere godt også utenfor båten. Det finnes mange produkter til salgs, under ser du tre alternativer foruten de som ligger i artikkelen vi lenker til ovenfor.

Weber Go-Anywhere er en bærbar grill som i en nylig test utført av NRK kom ut som en av vinnerne. Vi finner den blant annet hos Jernia til 699 kroner. Foto: Produsenten
Kulegrillen Picnic fås i tre farger og koster 249 kroner hos Clas Ohlson. Foto: Forhandleren
Barbeco gjorde var delt vinner av NRKs bærbar-grilltest tidligere i år. Den finner vi blant annet i Naturvernforbundets nettbutikk til 170 kroner. 16 store grillbriketter medfølger. Foto: Produsenten


– Det selges ganske betydelige mengder engangsgriller hvert år, som er lettvint og altfor billig. De skaper ekstra avfall, og gir ekstra transport. Kjøp heller en bærbar turgrill som kan brukes mange ganger. Også hva du legger oppå grillen har stor miljøbetydning, understreker leder i Grønn Hverdag, Espen Heggedal overfor DinSide.

Blir dette for enkelt, bør du heller se på den teknologiske turovnen som både varmer og lader på samme tid

Men er det lov?

Nå er det bålforbud i skog og skogmark i Norge. Mange tror at bålforbudet er et generelt forbud i sommerhalvåret. Det er det ikke. Tenner du et bål ved sjøen, blant sand og småstein, er det helt ok. Selv mellom 15. april og 15. september, da bålforbudet gjelder i skogen.

Men du skal være forsiktig i nærheten av vegetasjon, som i lyng og på gress. Du skal heller ikke fyre bål eller sette engangsgrill rett på svaberg eller berggrunn. Fjellet får sorte merker, og kan sprekke opp av varmen. Legg heller noen steiner under grillen eller bålet, og styr unna bergsprekker og fjellvegger.

De fleste steder er det greit å forsyne seg av nedfallskvister og tørre greiner til å fyre opp med. Unntaket er enkelte verneområder. Skal du forsyne deg av den levende skogen, må du ha grunneiers godkjennelse.

Fyring: Tenn opp fra toppen!

Flere steder finnes det også bålplasser som er opprettet for trygg bålbruk og grilling. Sjekk med brannvesenet eller kommunen der du er på tur.

Etter at bålet har gjort nytten sin, skal du slokke med rikelige mengder vann. Du skal kunne legge hånden din i bålgroppen uten å brenne deg.

Artikkelen ble første gang publisert i juni 2013.