Fordeler ved FG-godkjente sykkellåser?

Forsikringsselskapene oppfordrer deg til å bruke dem, men premierer deg ikke.

SKAL VÆRE BEDRE: En lås med FG-merket på kan holde høyere kvalitet, men gir deg ingen forsikringsfordeler hos de store aktørene vi har snakket med.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SKAL VÆRE BEDRE: En lås med FG-merket på kan holde høyere kvalitet, men gir deg ingen forsikringsfordeler hos de store aktørene vi har snakket med. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd (FG) har siden 1977 testet sikringsutstyr på vegne av forsikringsbransjen. En av tankene bak ordningen er at forsikringsselskapene kan gi rabatter til kundene om slikt utstyr brukes.

Sykkellåser er et av produktene FG tester, og setter sitt "FG-godkjent"-stempel på om de møter kravene de setter. Du finner listen over alle låsene her. FG-logoen blir ofte printet på eskene, og enkelte butikker kaller låsene "forsikringsgodkjent".

Men du kan ikke regne med at forsikringsselskapet ditt premierer deg om du kjøper en slik lås.

Få med deg: RFLKT – sykkelcomputeren du har drømt om?

– Nei!

DinSide har spurt de største forsikringsselskapene hvordan de forholder seg til FG-godkjente sykkellåser. Samtlige vi har fått svar fra forteller at de ikke har én eneste fordel ved bruk av slike låser.

NEI: Informasjonssjef Hanne Gudding i Storebrand forteller at de, i likhet med de fleste andre, ikke gir deg noen fordeler ved FG-godkjent lås.  Foto: Storebrand
NEI: Informasjonssjef Hanne Gudding i Storebrand forteller at de, i likhet med de fleste andre, ikke gir deg noen fordeler ved FG-godkjent lås. Foto: Storebrand Vis mer


– Vi har ingen slik avtale her hos oss, forteller kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til DinSide.

– Vi har ikke noe krav til at låsen må være FG-godkjent, eller ekstra rabatt dersom låsen er FG-godkjent, sier produktutvikler Linda Engen i Gjensidige.

– Vi anbefaler å bruke FG-godkjente sykkelåser, men vi gir per i dag ingen fordeler knyttet til dette, forklarer informasjonssjef Hanne Gudding i Storebrand.

– Vi har ingen krav om at det må være en sånn lås på sykkelen, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Nordmenn bruker svimlende summer på sportsutstyr, men hvor mye havner rett i garasjen?

– Joda!

En av grunnene til at forsikringsselskapene ikke vil gi deg billigere forsikring eller lavere egenandeler ved bruk av FG-godkjente sykkellåser, er at det er vanskelig å bevise at låsen faktisk ble brukt da sykkelen ble stjålet.

Samtidig hevder fagsjef Arve Haug i FG at det finnes rene økonomiske forsikringsfordeler ved sykkellåsene de godkjenner.

– Noen selskaper har det som et krav ved dyre sykler at låsen skal være FG-godkjent. Men det er opp til det enkelte selskap å bestemme hva slags rabatter som eventuelt skal gis, sier Haug til DinSide.

MERKES: FG-godkjenningen frontes ofte på pakningen, og kan bli brukt som et salgsargument.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MERKES: FG-godkjenningen frontes ofte på pakningen, og kan bli brukt som et salgsargument. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Vi har bedt han komme med konkrete eksempler, noe han ikke har klart. Og DinSides kartlegging viser altså at fire av de aller største aktørene ikke gir noen slike fordeler.

Holder kvalitet

Men én fordel ved FG-godkjente sykkellåser finnes i alle fall: De skal holde en viss kvalitet. Det er også derfor forsikringsselskapene oppfordrer deg til å bruke en slik lås.

– Du får minimumskvalitet som er testet og som man kan si noe om. Tyver stjeler heller en sykkel med dårlig lås, og går videre til neste sykkel om de ser at låsen er for bra, mener Haug i FG.

Her går det nesten galt, men du har faktisk lov til å sykle der!

Rabatt med register

Og FG har en annen ordning som faktisk gir deg forsikringsfordeler: FG-godkjente sykkelregistre. Per dags dato er det kun ett FG-godkjent register: Falck Sykkelregister. Er sykkelen din registrert her, vil man ofte få redusert egenandelen.

– Dette anbefaler vi alle sykkeleiere å gjøre. Sykkelen får et oblat, og registeret gjør det lettere å identifisere eieren av sykkelen, forteller Gudding i Storebrand.

Og når det gjelder sykkelforsikring, er ikke det et begrep som brukes i dagens forsikringsverden. Innboforsikringen din vil som regel ta seg av sykkelen din, vel og merke om den er låst. If forteller at det ikke spiller noen rolle om den er innelåst, selv om de anbefaler det, eller om den blir stjålet i nærheten av boligen din.

De fleste har en øvre grense for sykkelens verdi, for eksempel 5.000 kroner. Koster sykkelen mer enn dette, må du kontakte forsikringsselskapet ditt for å høre hvordan du kan sikre sykkelen. Som regel dreier det seg da om tilleggsprodukter til din eksisterende innboforsikring.

Mer sykkelstoff får du på DinSides nye Fritid-seksjon!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!