Fritidstøy som beskytter mot regn kan være innsatt med PFOA, men for deg og meg er det nesten umulig å finne ut av. Foto: colourbox.com
Fritidstøy som beskytter mot regn kan være innsatt med PFOA, men for deg og meg er det nesten umulig å finne ut av. Foto: colourbox.comVis mer

Forbud mot stoff som finnes i regntøy

Pustende, men vannavstøtende – tekstiler som inneholder dette stoffet må endres fra neste år.

Fra neste sommer blir et stoff som blant annet brukes i pustende, men også vannavstøtende tekstiler, forbudt. Stoffet med navnet perfluoroktansyre og forkortelsen PFOA, kan skade reproduksjonen hos pattedyr, og det kan også være kreftfremkallende, forklarer Miljødirektoratet i meldingen om det nye forbudet.

Turister kjøper med seg ulovlige myggmidler

Totalforbud i tekstiler

Norge innfører forbud mot produksjon, import, eksport og omsetning av forbrukerprodukter og tekstiler som PFOA i Norge fra 1. juni 2014. Stoffet blir fortsatt tillatt i matemballasje, matkontaktmaterialer og medisinsk utstyr.

Når stoffet kommer ut i naturen, hoper det seg opp i dyr og brytes svært sakte ned i miljøet. En følge av dette er at mengdene i naturen bare øker etter hvert som vi tilfører mer av det, skriver Miljødirektoratet.

Sko med membran? Slik får du dem til å vare

Finne ut mer?

Ifølge nettjenesten Erdetfarlig, er dette en type stoff som ofte er vanskelig å spore for vanlige forbrukere. Produkter som inneholder PFOA har rett og slett som regel ikke ingredienslister.

PFOA grupperes sammen med PFOS, som kalles perfluorerte stoffer. Stoffene har vann- og fettavstøtende egenskaper, og brukes derfor ofte i tekstiler – spesielt fritidstøy – og impregneringsmidler. De kan også finnes i skismøring.

Om produktet du kjøper har ingrediensliste, kan du se etter disse ordene eller forkortelsene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

  • Perfluoroktansulfonat
  • Perfluoroktansyre
  • PFOS
  • PFOA
PFOS ble tidligere brukt i brannskum, men det ble forbudt i Norge fra 2007 og i EU fra 2011.

Her er flere stoffer du bør være obs på