<strong>NOE FOR HØSTENS FLUEFISKE? </strong>Her ser du Anne Engholm ta seg en pause imellom kastene med en Free-flex.  Foto: Arctic Silver
NOE FOR HØSTENS FLUEFISKE? Her ser du Anne Engholm ta seg en pause imellom kastene med en Free-flex. Foto: Arctic SilverVis mer

Fluestanga som gjør noe helt nytt

Og ideen er helnorsk.

– Denne fluestanga tar utgangspunkt i fysikkens lover. Skal du lade en stang med energi, må du kunne bøye den, så det handler om fysikken rundt selve stanga, eller klinga, sier Robert Selfors, nordlendingen bak folkefinansieringsprosjeket Free-Flex.

Kan du fiskereglene?

Kraften ligger i bunn

Var det én ting den ivrige fluefiskeren lærte av intstruktørene på kastekurs, var det at kraftpotensialet lå i klingas bunn. Det er lett å bøye spissen, mens du må bruke betydelig mer kraft for å bøye bunnen. Tanken bak Free-Flex er å lade bunndelene med energi der kraftpotensialet er størst.

I SITT ESS MED EN STORLAKS: Robert Selfors oppdaget fluefiske som gutt ved Jarbruvannet i Saltdalen.  Foto: Arctic Silver
I SITT ESS MED EN STORLAKS: Robert Selfors oppdaget fluefiske som gutt ved Jarbruvannet i Saltdalen. Foto: Arctic Silver Vis mer


Les: Drikkeflaska du kan fiske med

Sammenligner den med carvingski

– Dette er en såre enkel innovasjon. Jeg vil sammenligne den med hva carvingskiene gjorde for skibransjen i sin tid, og håper på noe av den samme suksessen. Primært har vi fokusert på funksjon og ergonomi, og så har designet kommet som en følge av det.

– Jeg spurte meg selv: «Hva kunne vi gjøre for å få bedre utbytte av bunndelen av stanga? Måtte håndtaket være av kork? Kunne vi lage en ny type håndtak for å få mer kraft ut av klinga?»

Se Robert promotere Free-flex på Indigogo:

Hull inni

Resultatet var å lage et håndtak med hull inni. Siden konvensjonelle stenger som er laget av kork bruker herdelim der kraftpotensialet er størst – der stanga kan bøye seg mest – hemmer det bare kraftoppspenningen i bunndelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved å utvikle et åpent håndtak kan klinga flekse fritt, og dermed kan man kaste langt med litt mindre bruk av kraft, forteller Robert om hovedtanken bak Free-Flex, som han håper blir en revolusjon innen det konservative fluefiskemiljøet.

Les også: Slik er det å fiske i Karibien

Kan kjøpes fra august

Robert har nettopp kommet hjem fra en måneds tur i Asia, hvor han har vært med å tilrettelegge og starte opp produksjonen av stanga. Han forventer at den vil være tilgjengelig i en webshop-løsning fra og med august og at prisen vil ligge i det øvre sjikt.

– Jeg tror alle som er åpne for innovasjon vil like denne fluestanga, kanskje spesielt den yngre garde. Det vil alltid være skeptikere der ute, men jeg har også merket meg at mange godt voksne synes Free-Flex er et spennende produkt.

INNOVASJON: Her ser du hvordan hullet inni håndtaket gir klinga større bevegelsesfrihet.  Foto: Johan Holmquist / Industridesign: Permafrost Designstudio
INNOVASJON: Her ser du hvordan hullet inni håndtaket gir klinga større bevegelsesfrihet. Foto: Johan Holmquist / Industridesign: Permafrost Designstudio Vis mer


Flere alternativer

Vil du prøve noe annet? Den uavhengige fluefiske-nettsiden The Trout Underground satte i 2009 sammen en liste over tidenes beste fluestenger. Her kan du se hvilke, og hvorfor. Året etter kom Forbes med en oversikt over det beste fluefiskeutstyret.