<B>NERDEFISKE:</B> Nå har datateknologien inntatt det ensomme friluftslivets kanskje siste skanse: fiskestangen. Foto: Produsenten
NERDEFISKE: Nå har datateknologien inntatt det ensomme friluftslivets kanskje siste skanse: fiskestangen. Foto: ProdusentenVis mer

Fiskestang med EDB* på innsiden

Trodde du virkelig at du skulle få fred i elven? (* gammelt ord for Elektronisk DataBehandling)

Fisketuren har for mange blitt stående som selve symbolet på det stressfrie livet. Du står og halvfryser i elven med alt det nyinnkjøpte fiskeutstyret, mens fisken aner fred og ingen fare. Fem timer uten action blir sett på som et hederstegn, og selv om fisken som endelig biter på viser seg å veie 113 gram, er du ikke skuffet. Det er opplevelsen som betyr noe.

Spørsmålet er hva som skjer med denne opplevelsen når fiskestangen plutselig er utstyrt med innstillinger for high, low og medium, og en alarm. Ryker verdensbildet ditt?

Les også: Denne fiskestangen er en revolusjon

For de med store ambisjoner

ALARM! Det røde lyset blinker når fisken biter, samtidig som en alarm piper. Velkommen til moderne fiske. Foto: Produsenten
ALARM! Det røde lyset blinker når fisken biter, samtidig som en alarm piper. Velkommen til moderne fiske. Foto: Produsenten Vis mer


Det gjør det heldigvis ikke. Poletap Smartrod er en fiskestang som først og fremst er laget for de med stor nok båt til flere ubemannede fiskestenger, de som har litt større ambisjoner enn de 113 grammene vi allerede har vært inne på.

Stangen er vanntett, først og fremst for å beskytte teknologien på innsiden. Der finner en blant annet et akselerometer, som er i stand til å måle bevegelsene den ubemannede stangen og, ikke minst, snellen blir utsatt for. Poenget er selvfølgelig å varsle fiskeren om at har fisken bitt på, fordi rykket og bevegelsen i snøret tilsier det. Teknologien skal være i stand til å skille mellom for eksempel urolig hav og det som faktisk er en fisk, men en kan justere følsomheten ved hjelp av de allerede nevnte "high", "low" og "medium"-knappene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En alarm lyder og en rød LED-lampe lyser i samme øyeblikk som en fisk (forhåpentligvis) har bitt på, slik at en kan begynne å rulle inn snøret. I samme øyeblikk som jobben med å få fisken om bord begynner, vil mikroprosessoren som styrer alarmen slås av, slik at stangen ikke piper og hyler kontinuerlig mens du jobber edlere deler av deg.

Les også: Kan du fiskereglene?

Fleksibel

Poletap Smartrod skal angivelig kunne brukes med enhver fiskesnelle, og vi antar derfor at veldig late elvefiskere også kan montere varslingsmekanismen på sin fiskestang.

Alarmsystemet aktiveres igjen idet snøret kastes ut i vannet.

Ikke all fisk er like desperate idet de sluker åtet, men en "hellings-alarm" kan også aktiveres, slik at for eksempel vinkelen på fiskestangen - fisken svømmer langsomt bort med agnet i kjeften - bidrar til å aktivere alarm-spetakkelet.

Smartrod går på to litium-batterier, som angivelig skal gi nok strøm til å holde det gående i hele én til to fiskesesonger. Stangen leveres i to utgaver, tilpasset ulike fisketeknikker. Finanseringsplanen er uviss etter at Indiegogo-prosjektet havarerte, men stangen skal etter planen koste rundt 55 dollar (rundt 330 kroner) i salg. Europeiske kunder må legge til samme beløp i frakt som stangen koster, og naturligvis også moms.

Les også: Sett på maken til sykkel-hjul!