En elsykkel veier i gjennomsnitt 10 kilo mer enn en tradisjonell sykkel. Plasserer du en voksen person oppå sykkelen, nærmer totalvekten seg 100 kilo.
Dermed blir bremsene for dårlige, viser en test av åtte elsykler som NAF publiserte i forrige uke.
LES OGSÅ: Dette bør du vite før du kjøper elsykkel
Halvparten faller igjennom
Fire syklene oppfyller ifølge NAF ikke EU-kravene til bremseeffekt:
- Biltema Yosemite Low Step til 7.500 kroner.
- Off Course City Bike, som selges gjennom Clas Ohlson-kjeden til 9.000 kroner.
- DBS City Electric (selges også under navnet Crescent Ella) til 16.500 kroner.
- Batavus Torino 16.000 kroner.

LES OGSÅ: Slik bygger du din egen elsykkel
For tunge og raske for bremsene
- Bremsene på el-syklene er som på vanlige sykler. På el-sykler som både går raskere og er tyngre, strekker ikke bremsene til, sier testansvarlig Ernst Brust, på det tyske laboratoriet Velotech som har utført bremsetestene for NAF og svenske Testfakta.
Kommunikasjonsrådgiver Nils Sørdal i NAF sier til Dinside at slike sykler kan være trafikkfarlige.
- Det sier seg selv at det skal bedre bremser til enn på en vanlig sykkel når lastvekten totalt med sykkel og syklist kommer opp i for eksempel 125 kilo. Vår test viser at bremseeffekten rett og slett forsvinner.
LES OGSÅ: 9 av 16 elsykler får stryk
- Godkjent etter gjeldende standard
Sykkelen med testens dårligste bremser selges ikke i Norge. Men selskapet Vartex, som er forhandler av Batavus-syklene i Sverige, tilbakeviser at bremsene på Batavus-syklene er ulovlige.
– Vår sykkel er testet i Holland og er godkjent etter gjeldende standard, sier Mats Douhan i Vartes til NAF.

Heller ikke Biltema i Norge er med på at deres Yosemite Low Rider-sykkel har bremser som bryter reglene.
- Sykkelen oppfyller EN1594-standarden, så der har vi vårt på det tørre. Men når det er sagt, er alltid sikkerheten prioritet nummer én hos oss. Bremsene er produsert av Shimano, og sammen med dem skal vi nå se nøyere på dette, sier markedsansvarlig Dag Bergby til Dinside.
Også Clas Ohlson har kritiske kommentarer til bremse-resultatene. I en e-post til Dinside skriver pressekontakt Camilla Tully:
- Beklageligvis fikk den ene bremsen en score på 98kg, og ikke 100kg som er kravet i testen. Vår leverandør Off Course har lovet å teste flere el-sykler for å se om dette er et problem med flere el-sykler. Vår el- sykkel har i tillegg til for- og bakbrems på styret, brems på pedal. Sykkelen har derfor en ekstra bremsemulighet sammenlignet med de fleste andre modeller i markedet.
LES OGSÅ: Fordeler og ulemper med elsykkel
Passerer 30-kilometersgrensen
Clas Ohlsons Off Course-sykkel har et problem i tillegg til bremsene: Den går fort. Mens motoren etter loven skal stoppe å virke etter passerte 25 kilometer i timen, fortsetter motoren på Clas Ohlson-sykkelen ifølge NAF-testen å gi kraft selv når hastigheten passerer 30 kilometer i timen.

– Vår leverandør Off Course har gått over alle sykler som leveres våre butikker og det skal ikke finnes sykler som går over den tillatte maksgrensen på 25. Vi har tidligere målt noen sykler til 27,5 som er den tillatte maksfarten inkludert godkjent feilmargin. Om kunder er urolige for at de har en sykkel som går for fort kan sykkelen justeres i en Clas Ohlson-butikk, skriver pressekontakt Camilla Tully i en e-post til Dinside.
LES OGSÅ: Denne elsykkelen står til en sekser
Tåler ikke vann
Som om ikke svake bremser og for kraftig motor var nok, så har også tre av de åtte testsyklene problemer i regnvær. Motoren vil rett og slett ikke starte dersom det blir for vått.

De tre syklene med dette problemet er:
LES OGSÅ: Duell mellom markedets billigste elsykler
Sprik mellom oppgitt og faktisk ladetid
Flere av sykkelprodusentene er overoptimistiske når det gjelder tiden det tar å lade batteriet. Avstanden er til dels stor mellom oppgitt ladetid og den ladetiden som NAF har målt.

Batteriet som sitter på Off Course-sykkelen bruker for eksempel 10 timer før det når full oppladning, mens Clas Ohlson oppgir 6 timer.
- I absolutt alle ladetester har batteriene blitt fulladet på 5-6 timer. Vår produsent synes det er merkelig at det testede batteriet har så lang ladetid og vil mer enn gjerne få testet andre batterier. Off Course har lengst kjørelengde i testen med 55km. Det er vi fornøyde med, skriver Camilla Tully på vegne av Clas Ohlson.
Benelli lover på sin side 4,5 timers ladetid, men bruker i realiteten over dobbelt så lenge.
Også når det gjelder rekkevidde er det et visst sprik mellom produsentenes tall og det testen viser.
Men dette er vanskelig å beregne nøyaktig, siden antallet kilometer du kan kjøre før du må lade opp avhenger av terreng, kjøremønster og syklistens fysiske form.
LES OGSÅ: Hvorfor er det forskjell når batteriet er likt?
Du får hva du betaler for

Det er ikke konsekvent samsvar mellom pris og kvalitet hele veien, men når det gjelder bremser er denne sammenhengen klar.
De rimeligste syklene har felgbremser, mens de dyrere har skivebremser. Den siste og dyrere typen har i liten grad problemer med bremseeffekt ved høy vekt, viser testen.
Testvinneren totalt sett er for øvrig White SCE Comp, som forhandles av XXL-kjeden.
Denne har skivebremser både foran og bak, testens laveste vekt (19 kilo), krankmotor og oppladningstid på bare fire timer. Men så er prisen også testens høyeste.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.