Finn riktig spenn på skiene

- Spenn er det absolutt viktigste, sier ekspertene. Og er det én ting du ikke bør gjøre når du skal kjøpe ski, så er det å lyve på vekt og ambisjonsnivå!

<b>SPENN ER VIKTIGST!</b> Om du skal ha nye ski, kjøpe brukte - eller om du har et par gamle: Spennet er absolutt viktigst. Uten riktig spenn, vil du slite med at det alltid er bakglatt eller at det alltid går trått. Foto: KRISTIN SØRDAL
SPENN ER VIKTIGST! Om du skal ha nye ski, kjøpe brukte - eller om du har et par gamle: Spennet er absolutt viktigst. Uten riktig spenn, vil du slite med at det alltid er bakglatt eller at det alltid går trått. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Spennet er det første man skal se etter, når man skal se om skien passer - og det er det absolutt viktigste, uansett hvilken ski man velger, sier Per Wiik, produktsjef hos Madshus, til Dinside.

Dette gjelder uansett hvilken ski du skal kjøpe; om du skal ha en klassisk ski eller en skøyteski, om du går aktivt på ski eller om du kun går på ski et par ganger i året.

Kanskje har du lagt på deg eller tatt av noen kilo siden du kjøpte skiene? Da er det ikke sikkert skiene passser til deg lenger - på grunn av spennet, og det kan gå ut over glien.

LES OGSÅ: Slik smører du skiene - trinn for trinn

Bakglatt? - Sjekk spennet!

IKKE SKYLD PÅ SMØRESJEFEN: Det er ikke sikkert det er feil smurning som gjør at du alltid sliter med bakglatte eller tråe ski. Kanskje har du feil spenn på skiene. Foto: BERIT B. NJARGA
IKKE SKYLD PÅ SMØRESJEFEN: Det er ikke sikkert det er feil smurning som gjør at du alltid sliter med bakglatte eller tråe ski. Kanskje har du feil spenn på skiene. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


- Har du ski med for hardt spenn, vil skiene kjennes bakglatte, og er det for mykt spenn i skiene, får du ski som går tungt og trått, forteller Wiik.

Altså er det ikke sikkert de bakglatte skiene skyldes at du har bommet på smurningen. Det finnes nemlig ski med ulik stivhetsgrad - som altså er det som omtales som «spenn». En tyngre skiløper krever en stivere ski med mindre spenn enn en lettere skiløper, som må ha en mykere ski med mer spenn.

- Spennet må være såpass hardt at smurningen ikke ligger og subber i snøen hele tiden, men samtidig såpass myk at når du tråkker ned, så greier du å tråkke skien ned i snøen, sier Wiik til Dinside.

Spennet er altså «smørelomma» på skiene, hvor det er klaring under skiene når du står på begge beina, men som du må greie å tråkke ned i skisporet for å få feste ved fraspark.

SPENN OG TEKNIKK: Anders Øen er kursansvarlig i Skiforeningen, og sier at korrekt spenn også avhenger av teknikk. Foto: SKIFORENINGEN
SPENN OG TEKNIKK: Anders Øen er kursansvarlig i Skiforeningen, og sier at korrekt spenn også avhenger av teknikk. Foto: SKIFORENINGEN Vis mer


LES OGSÅ: To kjappe og billige måter å fjerne skismurning på

Ikke ta en hvit løgn om vekta!

Vekt og høyde er viktig når du skal finne ski som passer deg.

- Det er først og fremst greit å gjøre research i forkant, på egen høyde og vekt. Og her er det viktig å være ærlig med seg selv i forhold til tallene - for det er ut fra disse målene at selgeren kan plukke ut gode ski for deg, sier Anders Øen, kursansvarlig i Skiforeningen, til Dinside.

Spennet på skiene bestemmes ut i fra vekta på skiløperen og til en viss grad skiferdighetene.


Har du gått opp eller ned i vekt? - Ta med skiene til butikken?

Både Wiik og Øen sier til Dinside at spennet i skiene ikke endrer seg nevneverdig med årene. Så i forhold til spenn, kan du ha skiene dine år etter år uten at det forringes.

Men det er ikke sikkert at vekten din har vært konstant de siste årene. Har du hatt en vektendring på mellom 5 og 10 kilo, og kanskje også mer, anbefaler Øen å ta med skiene til en sportsbutikk. Noen få kilo pluss eller minus er derimot for lite til at lite til aktive utøvere vil merke noe i forhold til skiene.

- Ta med skiene til sportsbutikken og spørre om de kan måle opp skiene på nytt for deg, dette er noe mange sportsbutikker vil hjelpe deg med uten kostnad, forteller Øen til Dinside.

SJEKK SPENNET! Du kan sjekke spennet selv, ved hjelp av den gamle papir-metoden. Eller du kan ta med skiene til sportsbutikken og få det gjort mer vitenskapelig - med en spennmåler. Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKK SPENNET! Du kan sjekke spennet selv, ved hjelp av den gamle papir-metoden. Eller du kan ta med skiene til sportsbutikken og få det gjort mer vitenskapelig - med en spennmåler. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merSlik tester du spenn

I dag har de fleste sportsbutikkene og spesialforretningene en «spennmåler» hvor de legger inn din oppgitte vekt - og hvor de da kan sjekke om det ene skiparet passer for deg.

Ved hjelp av denne spennmåleren kan de også merke av smøresoner for deg - som altså er hvor du skal legge skismurningen. Det er ulike smøresoner for plussføre og minusføre, som sportsbutikken vil merke av for deg.

Oppgir du feil vekt, vil du risikere å få ski med feil spenn og at smøresonene blir feil.

En kjapp variant er å teste spennet selv, hjemme.

LES OGSÅ: Går skismurning ut på dato? Eller kan du bruke urgammel smurning?

Den gode, gamle papir-metoden


«I gamle dager» testet man spenn ved å dra et papirark frem og tilbake under skiene. Det kan du fremdeles gjøre, selv om det ifølge ekspertene Dinside har snakket med ikke blir like nøyaktig som med digitale apparater.

- Du kan sette skiene på bakken med et papir under, dra papiret oppover og markere der papiret stopper. Det er smøresona, forteller Øen i Skiforeningen.

Greier du ikke å flytte på arket, har du feil spenn. Og kan du dra papiret veldig langt fremover foran bindingen, har du feil spenn.

Ifølge Wiik, skal det være cirka 30 centimeter med passasje fra forkant av bindingen, altså der tåen på skien er festet til skia. Da har du en ski med korrekt spenn i forhold til din vekt. Har du kun 20 centimeter foran bindingen, har du for kort spenn og for myk ski.

Du skal også greie å tråkke ned skien slik at du kniper fast arket, når det ligger midt under foten din og du har full tyngde på én ski.

Øen understreker samtidig at det kan være mange feilkilder ved papirmetoden, som ujevnt underlag eller underlag med høy friksjon.

Helt sjef på skiteknikk? Eller er du mer på det jevne?

Skiteknikken din vil også påvirke hvordan spenn som er riktig for deg. Derfor bør du være ærlig når de i butikken spør deg om dine skiferdigheter og ambisjoner.

- Du bør forklare hvor mye skierfaring du har og hvor ambisiøs du er. Er målet å gå et skirenn, eller går du to eller tre turer i året? Aktive trenger en annen type spenn enn øvrige, i forhold til teknikk og tyngdeoverføring, forteller Øen.


- Det er ofte slik at noen av oss er litt for ambisiøse i forhold til eget nivå; vi formidler at vi er bedre enn det vi egentlig er på ski - og da kan man ende opp med å få plukka ut en ski som krever litt større ferdigheter enn det man har, sier Øen - og forteller at man da kan kjenne at det er vanskelig å få feste på skia.

Da er det imidlertid skiteknikken det står litt på, man kan ikke bare skylde på skia.

- Det tar litt tid å «gå seg inn» på nye ski, så det er viktig at man kommer seg ut og terper på skiteknikken sin, dersom man først har brukt mange tusen kroner på nye ski, uttaler Øen til Dinside.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!