Regler for bruk av drone:

Feil bruk kan gi deg mange tusen kroner i bot

Slik kan politiet reagere om du ikke følger reglene for bruk av drone.

FOR NÆRT? Holder du ikke avstand til folk, bygninger eller trafikk, kan du få et forelegg av politiet, og få dronen inndratt. Her fra en test av DJI Phantom 4. Foto: Pål Joakim Pollen
FOR NÆRT? Holder du ikke avstand til folk, bygninger eller trafikk, kan du få et forelegg av politiet, og få dronen inndratt. Her fra en test av DJI Phantom 4. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du gått til anskaffelse av en drone, er det viktig å kunne reglene for bruk av drone. Det er reglene for modellfly som også gjelder for droner, disse sier blant annet noe om hvor nært du kan fly en folkemengde eller hvor høyt over bakken dronen skal fly når du som ikke er godkjent operatør flyr drone.

Men ikke alle følger reglene - og det kan føre til forelegg fra politiet.

Risiko ved bruk kan føre til reaksjoner fra politiet

Arne Fjellstad, som er politiadvokat i Politidistrikt Vest, sier til Dinside at dette er et nytt felt både for dem og de andre politidistriktene.

FORBUD MOT RØYKING OG DRONER: Ved Borgund stavkirke i Lærdal er du velkommen uten drone. Foto: Hilde Schjerve
FORBUD MOT RØYKING OG DRONER: Ved Borgund stavkirke i Lærdal er du velkommen uten drone. Foto: Hilde Schjerve Vis mer

De kan vise til ett konkret eksempel der de har gitt et forelegg for feilaktig bruk av drone. Dette skjedde i forbindelse med en konsert på Koengen i Bergen, der vedkommende fløy dronen cirka 7-10 meter fra folk. Luftfartsloven sier derimot at man ikke skal fly dronen nærmere enn 150 meter fra personer, motorkjøretøyer eller bygninger som ikke er under droneførerens kontroll med unntak av under start og landing.

Fem hovedregler for dronebruk

  1. Du skal alltid kunne se dronen og fly den på en hensynsfull måte. Aldri fly i nærheten av ulykkessteder.
  2. Ikke fly nærmere enn 5 km fra lufthavner med mindre annet er avtalt.
  3. Ikke fly høyere enn 120 meter over bakken.
  4. Ikke fly over festivaler, militære områder eller sportsarrangementer. Hold en avstand på 150 meter.
  5. Ta hensyn til andres privatliv. Husk reglene for bruk av foto og video av andre personer.

Kilde: Luftfartstilsynet

Her kan du lese mer om reglene relatert til filming med drone og personvern.

- Vi er opptatt av risikoen ved bruk av drone der det er store folkemengder. Hvis en stor, tung drone havarerer, noe som kan skje, kan det få konsekvenser, sier Fjellstad.

Også Politidirektoratet påpeker hvor viktig det er å følge reglene.

- Den som vil fly droner må sette seg inn i regelverket slik at de ikke skaper farlige og uønskede situasjoner. Særlig viktig er det at man skal ikke fly nærmere verken folk, bygninger eller trafikk enn 150 meter, og maksimal flyhøyde er 120 meter, sier fungerende seksjonssjef Henning Holtaas i Politidirektoratet.

Det er også greit å være klar over at om man er registrert som godkjent operatør hos Luftfartstilsynet, som ifølge deres tall gjelder i underkant av 3.000 personer eller firma, gjelder andre regler for dronens avstand fra folk, bygninger eller trafikk.

Forelegg på opptil 15.000 kroner

I eksempelet fra Bergen ble det gitt et forelegg på 8.000 kroner.

- Men siden dette er det første forelegget vi har gitt, er det ikke gjennomdiskutert hva bøtesatsene skal ligge på, påpeker Fjellstad, som tror forelegget på 8.000 kroner vil markere det nedre sjiktet for bøter på grunn av dronebruk.

- Men det gjenstår å se, understreker han.

I tillegg til et forelegg for å bryte reglene, kan man også få dronen indratt. Om det ble gjort i dette konkrete tilfelle, er Fjeldstad usikker på.

Ved inndragning får du ikke tilbake dronen ved et senere tidspunkt, derimot blir den destruert.

Politidirektoratet sier til Dinside at politiet har hatt en håndfull saker hva gjelder dronebruk de siste to årene.

- I Oslo og Vest politidistrikter har det blitt gitt forelegg på bot på mellom 7.500.og 15.000 kroner. Dronen kan også bli inndratt. Dette er en markert reaksjon, og politiet håper at disse reaksjonene gjør at dronebrukere setter seg inn i og overholder regelverket, sier Holtaas.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer