Er dette verdens første smartsykkel?

Vanhawks Valour er Bluetooth-karbonfibersykkelen som forteller deg hvor du skal. Og om noen har stjålet sykkelen din.

<B>EN NY TYPE SYKKEL:</B> Fire unge, kanadiske grundere får mye oppmerksomhet takket være denne oppfinnsomme sykkelen.  Foto: VANHAWKS
EN NY TYPE SYKKEL: Fire unge, kanadiske grundere får mye oppmerksomhet takket være denne oppfinnsomme sykkelen. Foto: VANHAWKSVis mer

De unge kanadiske grunderne bak Vanhawks Valour hevder sykkelen er «verdens første tilkoblede karbonfibersykkel». Den er laget for pendlere, veier rundt syv kilo, og de tre nøkkelordene er tilkobling, sikkerhet og ergonomi.

LES OGSÅ:

Og det er ingen tvil om at sykkelen er spennende, for her er det ikke bare snakk om enda en sykkelapp som gjør noe nytt - her er det selve sykkelen som er det mest interessante.

Dynamo

I forhjulet ligger en dynamo som lader sykkelens elektronikk, og det tar rundt en time å lade den helt opp.

Les: Transportsykkelen som kan erstatte bilen

FOR PENDLEREN: Vekt og teknologi er tilpasset syklisten som skal pendle til jobb.  Foto: VANHAWKS
FOR PENDLEREN: Vekt og teknologi er tilpasset syklisten som skal pendle til jobb. Foto: VANHAWKS Vis mer

Karbonfibersykkelen snakker så med appen de har laget for iOS, Android og Pebble via Bluetooth, og forteller sykkelen hvor den skal kjøre, og om det nærmer seg biler på siden. Skulle sykkelen din bli stjålet, vil en annen Valour-sykkel automatisk oppdage den hvis den befinner seg innen en viss radius av den stjålne sykkelen.

Smart, men ...

Dermed vil det automatisk blitt sendt en melding til deg hvor den stjålne sykkelen befinner seg. Men merk det at dette jo forutsetter at mange har kjøpt seg en Valour, og at de ved en tilfeldighet skulle befinne seg i nærheten av den stjålne sykkelen din. Rekkevidden via Bluetooth er jo tross alt rimelig begrenset.

Mer spennende er derfor kommunikasjonen mellom sykkelen og appen.

Her kan du nemlig plotte inn ruten din, og så vil sykkelstyret kommunisere med GPS-en på mobilen og blinkende LED-lys på styret vil fortelle deg om du skal til høyre eller venstre.

Les også: Brutt vikeplikt ga kutt i forsikringen

KOM DEG RUNDT: Plott inn ruten på appen på mobilen og la sykkelen vise deg hvor du skal.  Foto: VANHAWKS
KOM DEG RUNDT: Plott inn ruten på appen på mobilen og la sykkelen vise deg hvor du skal. Foto: VANHAWKS Vis mer

Sykkel-til-sykkel-nettverk

Målet er at mange vil legge inn data om veiene, som da vil deles med alle Valour-syklistene. Det være seg veiarbeid, hull i veien, stengte veier og lignende. Et sykkel-til-sykkel-nettverk, altså.

Appen gir deg også hastigheter, distanse, kalorier og tid.

Dødvinkel

Det mest spennende er kanskje at håndtakene på styret vil begynne å vibrere hvis en bil kommer for nærme bakfra eller opp på siden.

En slags automatisk dødvinkel-alarm eller sikkerhetssensor, hvis du vil, som er mulig siden sykkelen bruker haptisk teknologi.

Vanhawks er også bygd med tanke på hvor krevende det kan være å sykle til jobb, og formålet er å minske belastningen på ryggmusklene og rumpa takket være spesialdesignede seter, håndtak og pedaler.

Les også: Kombisykkelen til DBS gjør et comeback

NETTVERK: Tanken er at alle Vanguard-eiere skal legge inn data om rutene de bruker og dele det med andre.  Foto: VANHAWKS
NETTVERK: Tanken er at alle Vanguard-eiere skal legge inn data om rutene de bruker og dele det med andre. Foto: VANHAWKS Vis mer

Suksess på Kickstarter

Sykkelen kommer i tre varianter: singlespeed, fixie eller multispeed, og er forlengst fullfinasiert på Kickstarter.

Du må ut med 7.400 pluss 900 i frakt (pluss norsk moms) for å sikre deg en sykkel, som etter planen skal slippes til høsten.

Her kan du se reklamen deres: