Det er lov å ha blinkende lys foran på sykkelen, men det skal blinke minst 120 ganger i minuttet - altså to ganger i sekundet, ifølge Vegvesenet. Foto: Colourbox
Det er lov å ha blinkende lys foran på sykkelen, men det skal blinke minst 120 ganger i minuttet - altså to ganger i sekundet, ifølge Vegvesenet. Foto: Colourbox Vis mer

Er blinkende lys på sykkel lov?

Ja, men den skal blinke på riktig måte.

Publisert
Sist oppdatert

Sykkelsesongen er i gang igjen, og vi skrev nylig om hvilke feil syklister gjør i trafikken.

I forbindelse med denne saken skrev vi også at det er påbudt å ha fastmonterte lys på sykkelen, og disse skal brukes når det er mørkt.

De færreste sykler vi kjøper i dag har lys ferdig montert. Det er ikke som før i tida, da dette var standard, og sykkellykta hadde en dynamo som du dytta inntil sykkelhjulet slik at din egen tråkking genererte strøm til lykta. Nostalgia, altså!

(Vi fant et herlig klipp fra 1978 som viser hvordan dette systemet fungerte. Se videoen her.)

Fra 50 til tusener av kroner

I dag må du kjøpe lykter separat, og feste dem på sykkelen. Disse drives av batteri, og kan fås i alskens varianter, fra de enkleste til helt nede i femtilappen for en pakke med front- og baklykt, til avanserte greier som koster over tusen kroner.

Mange av disse batteridrevne variantene har en funksjon som gjør at du kan sette dem til å blinke i stedet for å lyse. Men er dette egentlig lov? Skal ikke sykkellykta lyse fast, lurer en leser på.

Fremtidens transport? Kul elsykkel, med bil

Skal blinke på høy frekvens

Det er lov å ha blinkende lys foran på sykkelen, men det skal blinke minst 120 ganger i minuttet - altså to ganger i sekundet, informerer Vegvesenet.

Baklyset kan også blinke, men her oppgir ikke Vegvesenet at det er noen regler for hvordan det skal blinke.

En annen ting er at lyktene på sykkelen skal kunne sees tydelig på 300 meters avstand. Dette bør du sjekke når du kjøper sykkellyktene. På pakken bør det stå hvor lang rekkevidde lyktene har.

Med sykkel bak på bilen? Bremselys og kjennemerker skal være synlig

<strong>BLI SETT:</strong> Reflekser på hjul, bak og på pedalene er påbudt. Foto: Colourbox
BLI SETT: Reflekser på hjul, bak og på pedalene er påbudt. Foto: Colourbox Vis mer


Refleks er også påbudt

Det er også påbudt å ha diverse reflekser på sykkelen. Ifølge Vegvesenet skal det være rød refleks bak på sykkelen, og på begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Har sykkelen klikkpedaler, skal det være refleks på selve pedalarmene.

Kan du riktig bruk av lys på bil? Sjekk hva som gjelder i denne artikkelen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer