<strong><b>STORT UTVALG:</strong> </b> Både Vinmonopolet og mange butikker har nå fått et bredt utvalg av ulike øl-merker og øl-typer. Foto: HANNA SIKKELAND
STORT UTVALG: Både Vinmonopolet og mange butikker har nå fått et bredt utvalg av ulike øl-merker og øl-typer. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer

En verden av muligheter

Kanskje det er på tide å bytte ut pilsen med noe litt mer spennende?

Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har det dukket opp et stort antall norske mikrobryggerier i Norge, og øl-interessen blomstrer.

Har du satt deg inn i alle de nye øl-typene?

Vi gir deg en oversikt over hvilke øl som passer til grillmaten i sommer.

LES OGSÅ: Ikke gjør disse grilltabbene

Viktig tilbehør

- Tilbehøret har minst like mye å si som hovedråvaren, dette gjelder enten man skal kombinere mat med øl, vin eller annen drikke. Oksekjøtt og svinekjøtt er ikke så fryktelig ulikt på smak i seg selv – men forskjellen kan bli stor når tilbehøret er henholdsvis en lett sitrusmarinade og frisk salat, og en rik, søtlig grillmarinade med kraftig barbecuesaus og stekte poteter, sier Trond Erling Pettersen, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet, til Dinside.

Pettersen har laget en oversikt til Dinsides lesere over hvilke øl-typer som passer til forskjellige typer kjøtt, med én anbefaling til lyse og lette retter og én til retter med mer kraftig, søtlig smak.

<strong><b> POPULÆRT:</strong> </b> Oksekjøtt er som regel alltid en vinner på grillen. Foto: NTB scanpix / MAGNAR KIRKNES
POPULÆRT: Oksekjøtt er som regel alltid en vinner på grillen. Foto: NTB scanpix / MAGNAR KIRKNES Vis mer


Oksekjøtt

Lyst og lett: Blonde eller Saison i belgisk stil – har aromaer av sitrus og lys frukt.

Smaksrik barbecue: Belgisk brune, britisk brown ale eller porter – har preg av sødmerikt, mørkt malt, som spiller på lag med karamellisert stekt kjøtt og søtlige sauser. Pale ale og IPA er godt til hjemmelagde hamburgere.

<b>Hveteøl:</b> Hva med å teste ut et nytt hveteøl til svinekjøttet? Foto: MAGNAR KIRKNES / NTB scanpix
Hveteøl: Hva med å teste ut et nytt hveteøl til svinekjøttet? Foto: MAGNAR KIRKNES / NTB scanpix Vis mer


Svinekjøtt

Lyst og lett: Wit, weissbier eller andre lyse hveteøl – har ofte friske toner av koriander og sitrus som kler svinekjøttet

Smaksrik barbecue: Tripel fra Belgia - et øl som er lyst på farge og har friske aromaer, men stor fylde og nok kraft til å matche kraftige retter.

<strong><b>SUR-ØL:</strong></b> Har du ikke prøvd sur-øl ennå har du en ypperlig mulighet neste gang du griller laks. Foto: NTB scanpix
SUR-ØL: Har du ikke prøvd sur-øl ennå har du en ypperlig mulighet neste gang du griller laks. Foto: NTB scanpix Vis mer


Fet fisk

Lyst og lett: Geuze – belgisk surøl som har fine aromaer av sitrus og tydelig friskhet som liver opp mot det fete.

Smaksrik barbecue: Blonde fra Belgia – fruktig, litt kremet og med gode bobler som frisker opp mot fet mat.

<strong><b> FISK OG ØL:</strong></b> Mager fisk gjør seg godt på grillen med et glass øl til. Foto: NTB scanpix
FISK OG ØL: Mager fisk gjør seg godt på grillen med et glass øl til. Foto: NTB scanpix Vis mer


Mager fisk

Lyst og lett: Pils – leskende, mildt og med lav bitterhet.

Smaksrik barbecue: Saison fra Belgia - kombinerer friske, lyse aromaer av malt og sitrus med litt krydret preg.

<strong><b>MARINADE:</strong></b> Skal du spise marinert kylling, passer det godt med en frisk og krydret øl. Foto: NTB scanpix
MARINADE: Skal du spise marinert kylling, passer det godt med en frisk og krydret øl. Foto: NTB scanpix Vis mer


Kylling

Lyst og lett: Weissbier, wit, blonde og geuze er alle gode alternativer til kyllingsalat og andre lette retter med lyst kjøtt.

Smaksrik barbecue: Tripel fra Belgia – frisk og litt krydret, men med god fylde og smaksrikdom. Passer til rustikke retter med kylling.

<strong><b>TYSKE PØLSER:</strong></b> Øl passer ypperlig sammen med smaksrike pølser. Foto: Nordic Life
TYSKE PØLSER: Øl passer ypperlig sammen med smaksrike pølser. Foto: Nordic Life Vis mer


Pølser

Lyst og lett: Kölsch, et tysk overgjæret øl som minner om undergjæret pils/lager. En slags hybrid mellom pils og pale ale - en klassisk kombinasjon med bratwurst og andre tyskinspirerte pølser, med og uten sauerkraut.

Smaksrik barbecue: Bitter, brown ale eller pale ale – Her trenger man ikke så aromatisk, tropisk humlekarakter, men heller et klassisk britisk øl med godt maltpreg, litt maltsødme og nedtonet humlebitterhet.

LES OGSÅ: Fem smarte grilltips

Clausthaler har fått selskap

I mange situasjoner passer det ikke å drikke alkohol. Mange forbinder kanskje alkoholfritt øl med kun Clausthaler og Munkholm, men valgmulighetene til dem som foretrekker alkoholfritt øl har endret seg de siste årene.

<strong><b>ALKOHOLFRITT:</strong></b> Det lages nå mange flere alkoholfrie øl-typer enn tidligere. Foto: HANNA SIKKELAND
ALKOHOLFRITT: Det lages nå mange flere alkoholfrie øl-typer enn tidligere. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer


- Alkoholfritt øl er ikke lenger bare Munkholm – vi har alkoholfrie hveteøl, IPA-varianter, øl i belgisk stil, tysk kölsch og pilsliknende alkoholfrie øl. Så her er det mye å velge i, både mørkt og lyst, forteller Pettersen.

Øl-spesialisten understreker at det kan være lurt å være obs på alkoholens virkning i sommervarmen.

- Det er et poeng at sol og varme gjør kroppen enda mer sårbar for alkoholens virkning, så det er faktisk ganske smart å velge et alkoholfritt øl en gang iblant. De variantene som finnes står ikke mye tilbake for de alkoholholdige ølene når det gjelder smak, poengterer han.

LES OGSÅ: Slik kjøper du billigst øl i Sverige

Inn med surøl

- For dem som ennå ikke har prøvd seg på en frisk og syrlig surøl som geuze, er sommeren en god anledning. Og det lages mye morsomt øl som er tilsatt frukt og bær, også norske, informerer Pettersen videre.

Øl

Er du fornøyd med utviklingen på øl-fronten? (Avsluttet)
Ja, dette har jeg ventet lenge på.(81%) 655
Jeg er mer enn nok fornøyd med den vanlige pilsen.(12%) 101
Det er greit nok, men jeg forstår ikke poenget med så mange bryggerier.(4%) 35
Jeg drikker ikke alkohol.(1%) 11
Jeg liker ikke øl.(1%) 10
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Øl-eksperten mener ølen bør være frisk, og ikke for tung i sommervarmen – lyse toner av sitrus og blomster fra aromatisk humle kan passe godt inn.

- Om sommeren er vi mye ute, og ølets lukt og smak konkurrerer med lukten av grill, gress, blomster, sjø og solkrem. Og vi er kanskje lit mindre sofistikerte om sommeren? For mange innebærer sommerlivet at man tar ting litt mer som de kommer, alt trenger ikke å være så gjennomtenkt og korrekt. Så en god sommerøl vil ha mye smak og aroma, og være umiddelbar og leskende.

Følg din egen smak

Sanel Hasic har lang erfaring innenfor restaurantbransjen og ølbrygging i Oslo. Nå er han deleier i Nedre Foss Gård bryggeri. Han anbefaler folk å følge de smakene de liker, men at de beste øl- og matkombinasjonene ofte er de man ikke har forventet eller trodd kommer til å fungere sammen.

- Først og fremst er det viktig å velge det du liker. Liker du pils eller lyst øl og trives med det, er det helt i orden. Hvis du ikke er så bevandra i øl-verden kan det bli litt krasj å kjøre på med smaker man ikke er vant til, sier Hasic til Dinside.

Han forteller videre at han personlig synes det er vanskelig å få sterke og tunge øl til å passe godt sammen med mat, eksempelvis sterke, overhumlede Indian Pale Ales og kraftige imperial stouts.

Hasic er ikke i tvil om hvilket land han mener den beste mat-ølen kommer fra.

- Belgisk øl funker generelt sett mye bedre enn andre øltyper når det skal matche med maten. Gjærtypen som brukes gir en helt annen karakter med smalere bobler. Smaken er ofte mer kompleks, og dette gjør ølet lettere å kombinere med ulik type mat, forklarer han.

LES OGSÅ: Grill: Gass, kull eller pellets?

Hasics øl-tips

 • Oksekjøtt: Belgisk dubbel, porter (ikke de sterkeste), stout (5-7%).
 • Kylling: Lysere øl, gjerne pale ale, ipa (5-6%).
 • Skalldyr: Surøl, gose, berliner weisse, beligiske lyse som wit og saison, eller en god pils.

 • Kvalitet eller kvantitet?

  <strong><b>ULIKE TYPER:</strong> </b>Sanel Hasic, deleier i Nedre Foss Gård, oppfordrer folk til å ha et åpent sinn når de prøver nye øl-typer.
  ULIKE TYPER: Sanel Hasic, deleier i Nedre Foss Gård, oppfordrer folk til å ha et åpent sinn når de prøver nye øl-typer. Vis mer

  Nye mikrobryggerier dukker til stadighet opp i kriker og kroker over hele landet. Per i dag er det til sammen rundt 150 bryggerier av dette slaget. Hasic er ikke utelukkende positiv til dette.


  -Det er gøy at det er så stor interesse rundt øl-brygging, men mange av de nye mikrobryggeriene lager akkurat de samme øl-typene. Det er for lite variasjon, mener han.

  -Øl kan være så utrolig mye - for eksempel salt, surt, bittert, lyst eller mørkt. Det handler om å ha et åpent sinn når du prøver nye øl-typer. Er du usikker - spør om hjelp og smak deg frem, avslutter han.

  LES OGSÅ: - Ikke vask grillen for ofte, sier grillekspert.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer