<strong>ALLE MÅ BETALE:</strong> Det deltar mange tusen på et løp som Oslo Maraton, og når alle må betale lisens blir det snakk om store beløp.  Foto: Oslo Maraton/Eirik Førde
ALLE MÅ BETALE: Det deltar mange tusen på et løp som Oslo Maraton, og når alle må betale lisens blir det snakk om store beløp. Foto: Oslo Maraton/Eirik FørdeVis mer

En urettferdig mosjons-skatt?

Norges Friidrettsforbund nye avgift for mosjonsløp skaper sinne.

Norske mosjonsløpere er sinte om dagen, og det skyldes en lisens fra Norges Friidrettsforbund (NFIS) som trådte i kraft fra 1. januar.

Lisensen sier at alle som skal delta i et mosjonsløp, som for eksempel Sentrumsløpet, enten må betale en engangsavgift på mellom 20 og 50 kroner i tillegg til påmeldingsavgiften, eller de kan betale en årslisens på 375 kroner hvor de så kan delta i så mange løp de vil og kun betale påmeldingsavgift.

Men sistnevnte forutsetter at de er medlem av en friidrettsklubb, som koster fra 200 kroner og oppover.

Dette er lisenser som utøvere av andre idretter som sykkel, ski, fotball, håndball og triatlon i dag må betale når de deltar på et arrangement.

Løpe maraton i år? Slik gjør du det riktig

Hvorfor det er en bra ordning

NFIF sier pengene skal styrke forbundets tilbud, at det skal satses mer på barn og unge, at hver enkelt løper får viktige fordeler, at arrangøreren er ansvarsforsikret, og ikke minst at løperen selv er idrettskadeforsikret på trening og konkurranser hele året.

Pengene skal også gå til å lage skreddesydde påmeldingsløsninger og gode terminlister som vil gagne både arrangørene og løperne.

Hvorfor det er en dårlig ordning

De svært engasjerte motstanderne sier at disse ordningene allerede er på plass, og at de derfor er overflødig. De henviser til at organisasjonen for norsk kondisjonsidrett, Kondis har gode terminlister som er tilgjengelig for alle, og at de fleste løperne allerede er godt nok forsikret, gjennom for eksempel reiseforsikring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De argeste kritikerne sier ledelsen i NFIF har overkjørt sine medlemmer og bestemt seg for at organisasjonen trenger en ny inntektskilde som de vil bruke på eliten av norske friidrettsutøvere, samt til daglig drift av administrasjonen.

Visste du dette? Joggeskoene varer mye lenger enn du tror

Hissig debatt og boikott av «lisensløp»

Googler du «NFIF og lisens» vil du se at temperaturen på debatten er rimelig høy, hvor motstanderne sier NFIF er «griske». På Facebook-siden til Oslo Maraton sier flere løpere at de vil boikotte store «lisensløp» som Oslo Maraton og Holmenkollstafetten, mens tilhengerne på sin side mener det er smålig å krangle om å betale noen tiere for å være med på et løp.

På hver sin side i debatten står organisasjonene NFIF og Kondis, sistnevnte med noen veldig engasjerte mosjonister på sin side.

Menn i løpetights: Teit eller tøft?

LISENSENS FRONTFIGUR Norges friidrettsforbunds generalsekretær har måttet tåle mye kjeft.  Foto: NFIF
LISENSENS FRONTFIGUR Norges friidrettsforbunds generalsekretær har måttet tåle mye kjeft. Foto: NFIF Vis mer


Slik forsvarer generalsekretær Kjetil Hildeskor i NFIF lisensen:

Hva sier dere til kritikken om at lisenspengene vil bli brukt til å finansiere NFIF sin daglige drift og eliten innen norsk friidrett, og ikke vil gå til barn, ungdom og vanlige mosjonister?

– Dette medfører ikke riktighet. Friidrettsforbundet vil bruke overskuddet i ordningen til å styrke aktiviteten i norsk friidrett på alle plan. Friidrettsforbundet og dets kretser bruker i dag blant annet midler på rekrutteringstiltak for barn og ungdom som friidrettskoler, klubbutviklingstiltak, utdanning av trenerer, dommere og ledere og anleggsutvikling. Lisensen vil bidra til å styrke dette arbeidet, sier Hildeskor til DinSide.no.

Kritikerne sier at de tilbudene lisenspengene skal brukes til, som for eksempel terminlister, forsikring og påmeldingsordninger, er tilbud som allerede finnes, og som både brukerne og arrangørene er fornøyd med. Kommentar?

– Forsikringen som inngår som en vesentlig del av lisensen sikrer gode betingelser. For NFIF er det viktig at våre arrangementer er trygge, og følgelig er den sentral i lisensordningen. Forsikringen er skreddersydd for mosjonister og dekker typiske mosjonsskader – vi mener vi har fått til markedets beste idrettsforsikring. For de som tegner helårslisens gjelder den også for trening hele året. Den dekker raskt tilgang til undersøkelse, innehar behandlingsgaranti, samt at den også dekker belastningsskader.

Det blir også hevdet at lisensen vil ha motsatt effekt og få færre til å delta i løp?

Erfaringer fra sykkel og ski som også har lisens for mosjonsarrangement, viser økt deltakelse. Lisensen til NFIF har en langt lavere pris, den varierer fra 20-50 kroner. I tillegg er den tidligere startavgiften som arrangører betalte per deltaker fjernet.

Forventer dere at løp som Sentrumsløpet og Holmenkollstafetten vil boikottes, eller vil dette blåse over?

– Etter vår mening er de desidert beste arrangementene i regi av idretten, og alle de store arrangementene er med på lisensordningen i 2014. Vi tror at kvaliteten på disse arrangementene, fordelene i lisensordningen, samt at deltakerne som bidrar vet at overskuddet går tilbake til den frivillige idretten fremfor kommersielle aktører, vil føre til at deltakerne fortsatt står på startstreken når startskuddene går til våren.

Hva vil dere anbefale den tradisjonelle hverdagsmosjonisten uten klubbtilhørighet å gjøre hvis han eller hun vurderer å melde seg på ett løp i år?

– Dette avhenger av hvor mange løp deltakeren vil være med på. Engangslisensen varierer fra 20 til 50 kroner per løp. Vi anbefaler hverdagsmosjonisten å ta en titt på forsikringsvilkårene til helårslisensen som koster fra 375 kroner. Denne gjelder for trening hele året, og inkluderer behandling av de typiske skaden mosjonister utsettes for, også belastningsskader. Den krever innmelding i klubb, men ta gjerne en titt på hva din lokale klubb har å tilby. Flere klubber har mosjonsgrupper og rimelige medlemskap for mosjonister.

Kjøpe løpelue? Vi har testet tre modeller

ENGASJERT Presidenten i Kondis har fått kritikk for å ha gått for hardt ut mot lisensen.  Foto: Per Inge Østmoen/Kondis.no
ENGASJERT Presidenten i Kondis har fått kritikk for å ha gått for hardt ut mot lisensen. Foto: Per Inge Østmoen/Kondis.no Vis mer


Slik angriper Tim Bennett, president i organisasjonen for norsk kondisjonsidrett, Kondis, lisensen:

Hvorfor er dere så sterkt i mot lisensen til NFIS, som de hevder bare vil styrke aktivitetstilbudet over hele landet og gi mer aktivitet for barn og unge?

– Kondis ønsker at flest mulig skal kunne delta i mosjonsløp. Løping er enkelt og passer for alle. Men en avgift vil virke begrensende. På sikt kan det føre til mosjonsbølgen stopper opp og kanskje vil få en nedgang. Det å løpe er billig folkehelse. Hvorfor skal man betale ekstra for investering i egen helse?

Det er snakk om noen tiere per løp, eller 375 kroner hvis du skal delta i flere løp og allerede er tilknyttet en idrettsforening. Er det ikke voldsomt mye oppstuss for det som er beskjedne summer?

– Kravet var i utgangspunktet 150 kroner. Kondis har hjulpet til og fått avgiften ned. Det at det nå er snakk om «noen tiere» er uinteressant, det er en avgift uansett. Poenget er at folk ikke skal tvinges til å melde seg inn i friidrettsklubber. Man må kunne velge ut ifra andre kriterier enn økonomi. Medlemsskap i en klubb vil også koste penger, så regnestykket om at det «bare» koster 375 kroner er ikke helt riktig.

Medlemsbladet til Kondis og Kondis.no har blitt kritisert for å drive en lite balansert kampanjejournalistikk mot lisensen, hva er din kommentar til det?

– Kondis er en medlemsorganisasjon, da er det naturlig at vi jobber for medlemmene våre. Kondis skal fremme folkehelse, da er det også naturlig at vi skal jobbe for at folkehelse forblir rimelig. Hvor var NFIF da store løp som Oslo Maraton og Sentrumsløpet slet som verst med deltagelsen, og faktisk ble nedlagt? Kondis tok initiativet til å få de opp og stå igjen. Vi startet ikke opp de arrangementene igjen for at forbundet skal tappe arrangørene for penger, sier Tim Bennett.

De som deltar på arrangement tilknyttet andre idretter som sykkel, ski, fotball, håndball og triatlon må allerede betale lisens. Hvorfor skal mosjonsløperne slippe unna?

– Personlig har jeg konkurrert i alle de idrettene, og med ganske stor grad av sikkerhet kan jeg si at løping er det enkleste. Ballidretter er lagidretter, som er organisert aktivitet. Ergo vil det kreve en form for lisens. Løping er noe helt annet: Farten er mye lavere og veiene som regel stengt. I mine år som løper har jeg aldri sett ulykker av noe slag. Derfor mener Kondis at forsikring for løpere er å kaste penger ut av vinduet.

Les mer om: løping, maraton og trening