Elsykkelimportør vil ikke ha momsfritak

- Skal sammenlignes med bil, ikke sykkel.

<B>VIL IKKE HA FORDELER:</B>  Hans Håvard Kvisle fra elsykkelimportøren EVO Konsept ønsker seg ikke at myndighetene skal favorisere elsykler på slik de gjør med elbiler. Foto: TORE NESET
VIL IKKE HA FORDELER: Hans Håvard Kvisle fra elsykkelimportøren EVO Konsept ønsker seg ikke at myndighetene skal favorisere elsykler på slik de gjør med elbiler. Foto: TORE NESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I Norge går debatten høyt om vi skal gjøre med elsykkel som vi har gjort med elbiler: Å fjerne avgiftene. Det sier vi nei takk til.

Dette uttalte Hans Håvard Kvisle fra elsykkelimportøren EVO Konsept under et frokostseminar i Mathallen i Oslo i dag.

To journalister - to meninger: Hva er vitsen med elsykkel?

Kvisle har tidligere jobbet for elbilbransjen, og har nå hoppet over til det han tror er det neste store på norske veier: Elsykler.

- Nå må ikke sportskjedene ødelegge

Kvisle er ikke i tvil: Det er kvalitet som skal selge elsyklene, ikke pris.

- Utfordringen er ikke distribusjon. Flere av de store sportskjedene har tatt inn elsykler, så her skjer det mye. Men sportsbransjen må ikke ødelegge markedet med billigtilbud og dårlig kvalitet. I så fall må de erstattes med andre som kan selge transport til prisen den er verd, sa Kvisle.

Helt annerledes: Slik gikk det da vi prøvde Gocycle

Til stede på seminaret var også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Han kunne ikke love noe avgiftskutt på elsykler, et avgiftskutt som i hvert fall én av bransjens representanter ikke ønsker selv.

- Ikke for Birken-folket

POSITIV:   Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) tror på en elsykkel-revolusjon. Foto: TORE NESET
POSITIV: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) tror på en elsykkel-revolusjon. Foto: TORE NESET Vis mer

Derimot er Solvik-Olsen en svoren tilhenger av elsykkelen, som han selv har hatt gleden av å prøve.

Stor kjøpeguide: Slik velger du elsykkel

- For mange gir vanlig sykling en sånn Birken-følelse. Det er viktig å ha klart for seg at elsykling ikke handler om trening, men om transport. Vi skal prøve å få folk over fra bil til elsykkel, ikke over fra sykkel til elsykkel. Jeg vet om en mann som først lot bilen og tok sykkelen fatt. Han ble lei av å møte svett på jobb. Så kjøpte han seg elsykkel, og dermed var problemet løst, sa Solvik-Olsen.

- Hvorfor firmabil og ikke elsykkel?

EU-LOBBYIST: Annick Roetynck er noe oppgitt over elsykkel-politikken i Europa. Foto: TORE NESET
EU-LOBBYIST: Annick Roetynck er noe oppgitt over elsykkel-politikken i Europa. Foto: TORE NESET Vis mer

Annick Roetynck har i mange år jobbet som sykkel-lobbyist i EU-.systemet, og var inntil januar i år generalsekretær i bransjeorganisasjonen European Two-Wheel Retailers Association (ETRA).

I motsetning til sin norske kollega Hans Håvard Kvisle er hun positiv til avgiftsreguleringer.

Elsykkel til 43.000: Dette får du for pengene

- Det er noe absurd ved at mange land har sjenerøse skatteordninger for firmabil, mens elsykler ikke blir begunstiget fra de samme myndigheter, sa Roetynck.

Midt på treet: Test av E-Green P2 Hybr D

I likhet med mange andre europeere føler hun at EU er en tung materie å bearbeide.

- Det blir neppe noe avgiftsfritak i overskuelig framtid.

Lovlig å kjøpe, ulovlig å bruke

RACER: Denne elsykkelen fra Greenspeed kan kanskje skape hodebry i fartskontrollen, selv om den er lovlig. Foto: TORE NESET
RACER: Denne elsykkelen fra Greenspeed kan kanskje skape hodebry i fartskontrollen, selv om den er lovlig. Foto: TORE NESET Vis mer

Roetynck trakk også fram terrengsykler med elmotor, som EU av en eller annen grunn ikke har funnet grunn til å klassifisere. Dermed kan de selges fritt med motorer som gjør opptil 75 kilometer i timen. De er selvsagt ulovlige å bruke, siden grensen i EU som i Norge ligger på 25 km/t.

En ekte BMW: Men det er ikke en bil...

Roetynck mener dette skaper et uholdbart håndhevingsproblem.

- Jeg skulle like å se den politimannen som klarer å skille i en kontroll.

Størst lenger sørover

Å få ut eksakte tall for elsykkelsalget i Norge har vist seg vanskelig. Mens Roetyck antar at det i fjor ble solgt et sted mellom 12.000 og 15.000 sykler, anslår Kvisle at tallet ligger på rundt 10.000.

Slik bygger du selv: Elsykkel for fingernemme

Til sammenligning ble det i Sverige solgt 20.000 og i sykkel-landet Danmark med bare litt større befolkning som oss 18.000. Det store markedet ligger i mer folkerike og flatere (for nord-Tysklands vedkommende) land lenger sørover. I fjor kunne bransjen notere seg 480.000 solgte i Tyskland og 223.000 i Nederland.

Selv Harley-Davidson satser: Motorsykkel uten brum

FET: Elsykkelen fra YouMe burde det ikke være noen skam å vise fram på byen. Foto: TORE NESET
FET: Elsykkelen fra YouMe burde det ikke være noen skam å vise fram på byen. Foto: TORE NESET Vis mer

Man skulle umiddelbart tro at nordmenn, som med mulige unntak for Lista og Jæren (men der er det motvind!) må forsere bakker på sin sykkelvei, ville kaste seg over elsykkelen. Penger har vi jo også, så prisen burde ikke virke altfor avskrekkende.

- Protestantisk arbeidsmoral

Aslak Fyhri hos Transportøkonomisk institutt mener å ha påvist at dette skyldes nordmenns protestantiske arbeidsmoral.

- I Norge er holdningen at du må yte før du kan nyte. Du får rett og slett dårlig samvittighet dersom noe kommer for lett. Vår undersøkelse viser klart at de som bruker vanlig sykkel mye, er de som minst ønsker seg en elsykkel. Mens bilister som lever et behagelig liv bak rattet er mest positive.

Subsidier: Sponser elsyklister med flere tusen kroner

KOMMUNAL STØTTE:Rådgiver Raimond Oseland i Kristiansand kommune jobber for å flere til å bruke elsykkel. Foto: TORE NESET
KOMMUNAL STØTTE:Rådgiver Raimond Oseland i Kristiansand kommune jobber for å flere til å bruke elsykkel. Foto: TORE NESET Vis mer


Alle, både fra stat, kommune og bransje, synes dermed å være enige om at elsykkelen må selges inn som et transportmiddel, ikke som treningsutstyr.

- Du slipper bompenger

- Og så må vi ikke skamme oss over prisen. Vi må slutte å sammenligne elsykkelen med vanlig sykkel og heller sammenligne med bil, mente Kvisle.

Statsråden kunne ikke vært mer enig.

- En elsykkel vil du i mange tilfeller allerede spare inn det første året. Og som Frp-er må jeg jo bare bifalle at du også slipper å betale bompenger, humret Solvik-Olsen.