- I Norge går debatten høyt om vi skal gjøre med elsykkel som vi har gjort med elbiler: Å fjerne avgiftene. Det sier vi nei takk til.
Dette uttalte Hans Håvard Kvisle fra elsykkelimportøren EVO Konsept under et frokostseminar i Mathallen i Oslo i dag.
To journalister - to meninger: Hva er vitsen med elsykkel?
Kvisle har tidligere jobbet for elbilbransjen, og har nå hoppet over til det han tror er det neste store på norske veier: Elsykler.
- Nå må ikke sportskjedene ødelegge
Kvisle er ikke i tvil: Det er kvalitet som skal selge elsyklene, ikke pris.
- Utfordringen er ikke distribusjon. Flere av de store sportskjedene har tatt inn elsykler, så her skjer det mye. Men sportsbransjen må ikke ødelegge markedet med billigtilbud og dårlig kvalitet. I så fall må de erstattes med andre som kan selge transport til prisen den er verd, sa Kvisle.
Helt annerledes: Slik gikk det da vi prøvde Gocycle
Til stede på seminaret var også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Han kunne ikke love noe avgiftskutt på elsykler, et avgiftskutt som i hvert fall én av bransjens representanter ikke ønsker selv.
- Ikke for Birken-folket

Derimot er Solvik-Olsen en svoren tilhenger av elsykkelen, som han selv har hatt gleden av å prøve.
Stor kjøpeguide: Slik velger du elsykkel
- For mange gir vanlig sykling en sånn Birken-følelse. Det er viktig å ha klart for seg at elsykling ikke handler om trening, men om transport. Vi skal prøve å få folk over fra bil til elsykkel, ikke over fra sykkel til elsykkel. Jeg vet om en mann som først lot bilen og tok sykkelen fatt. Han ble lei av å møte svett på jobb. Så kjøpte han seg elsykkel, og dermed var problemet løst, sa Solvik-Olsen.
- Hvorfor firmabil og ikke elsykkel?

Annick Roetynck har i mange år jobbet som sykkel-lobbyist i EU-.systemet, og var inntil januar i år generalsekretær i bransjeorganisasjonen European Two-Wheel Retailers Association (ETRA).
I motsetning til sin norske kollega Hans Håvard Kvisle er hun positiv til avgiftsreguleringer.
Elsykkel til 43.000: Dette får du for pengene
- Det er noe absurd ved at mange land har sjenerøse skatteordninger for firmabil, mens elsykler ikke blir begunstiget fra de samme myndigheter, sa Roetynck.
Midt på treet: Test av E-Green P2 Hybr D
I likhet med mange andre europeere føler hun at EU er en tung materie å bearbeide.
- Det blir neppe noe avgiftsfritak i overskuelig framtid.
Lovlig å kjøpe, ulovlig å bruke

Roetynck trakk også fram terrengsykler med elmotor, som EU av en eller annen grunn ikke har funnet grunn til å klassifisere. Dermed kan de selges fritt med motorer som gjør opptil 75 kilometer i timen. De er selvsagt ulovlige å bruke, siden grensen i EU som i Norge ligger på 25 km/t.
En ekte BMW: Men det er ikke en bil...
Roetynck mener dette skaper et uholdbart håndhevingsproblem.
- Jeg skulle like å se den politimannen som klarer å skille i en kontroll.
Størst lenger sørover
Å få ut eksakte tall for elsykkelsalget i Norge har vist seg vanskelig. Mens Roetyck antar at det i fjor ble solgt et sted mellom 12.000 og 15.000 sykler, anslår Kvisle at tallet ligger på rundt 10.000.
Slik bygger du selv: Elsykkel for fingernemme
Til sammenligning ble det i Sverige solgt 20.000 og i sykkel-landet Danmark med bare litt større befolkning som oss 18.000. Det store markedet ligger i mer folkerike og flatere (for nord-Tysklands vedkommende) land lenger sørover. I fjor kunne bransjen notere seg 480.000 solgte i Tyskland og 223.000 i Nederland.
Selv Harley-Davidson satser: Motorsykkel uten brum

Man skulle umiddelbart tro at nordmenn, som med mulige unntak for Lista og Jæren (men der er det motvind!) må forsere bakker på sin sykkelvei, ville kaste seg over elsykkelen. Penger har vi jo også, så prisen burde ikke virke altfor avskrekkende.
- Protestantisk arbeidsmoral
Aslak Fyhri hos Transportøkonomisk institutt mener å ha påvist at dette skyldes nordmenns protestantiske arbeidsmoral.
- I Norge er holdningen at du må yte før du kan nyte. Du får rett og slett dårlig samvittighet dersom noe kommer for lett. Vår undersøkelse viser klart at de som bruker vanlig sykkel mye, er de som minst ønsker seg en elsykkel. Mens bilister som lever et behagelig liv bak rattet er mest positive.
Subsidier: Sponser elsyklister med flere tusen kroner

Alle, både fra stat, kommune og bransje, synes dermed å være enige om at elsykkelen må selges inn som et transportmiddel, ikke som treningsutstyr.
- Du slipper bompenger
- Og så må vi ikke skamme oss over prisen. Vi må slutte å sammenligne elsykkelen med vanlig sykkel og heller sammenligne med bil, mente Kvisle.
Statsråden kunne ikke vært mer enig.
- En elsykkel vil du i mange tilfeller allerede spare inn det første året. Og som Frp-er må jeg jo bare bifalle at du også slipper å betale bompenger, humret Solvik-Olsen.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.