Ekstremt lette skisko

Er dette svenskenes beste våpen under OL?

<strong>KAN BYTTES UT:</strong> Slitedelene på skoen, altså innersokken og yttersålen, kan erstattes.  Foto: Salomon/Amersports
KAN BYTTES UT: Slitedelene på skoen, altså innersokken og yttersålen, kan erstattes. Foto: Salomon/Amersports Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smøring, smøring, smøring. Det har vært gjengangeren om hvorfor vi ikke får det til på langrenn under OL.

Det svenske bransjetidsskriftet Sportfack har imidlertid pekt på at én annen mulig forklaring, i tillegg til smøringen, på hvorfor for eksempel svenske Charlotte Kalla gikk en monsteretappe på lørdagens kvinnestafett: skiskoene.

Det er nemlig ikke hvilke som helst sko.

Lages for hånd

Salomons visstnok «revolusjonerende» Carbon Skate LAB veier 860 gram per par, og lages for hånd. Det er snakk om karbonstøvler hvor innerskallet støpes rundt føttene for maks komfort, og det Salomon kaller «supereffektiv kraftoverføring».

Les: Norsk skiskomerke gjør comeback

KARBONSKALL:  De eksklusive skiskoene støpes rundt utøverens føtter og er laget for hånd.  Foto: Salomon/Amersports
KARBONSKALL: De eksklusive skiskoene støpes rundt utøverens føtter og er laget for hånd. Foto: Salomon/Amersports Vis mer


Det lages ikke mer enn rundt 800 par sko til hele verden, og Norge får 56 av dem til neste sesong. Sverige får kun 40. Pris blir heftige 8.500 kroner.

Testet i to år

Skoene har blitt testet av rundt 70 World cup-utøvere i over to år, og er altså en av grunnene til at Kalla eier et par. Og skulle du slite ut innersokken eller yttersålen, kan dette altså byttes ut.

Les også: Slik smører du riktig

Halv kilo lettere

Bård Bakke hos Amer Sports har ansvaret for skoene i Norge, og sier Carbon Skate LAB er nesten 500 gram lettere enn deres tidligere toppmodell, og rundt 250 gram lettere enn den letteste fra dagens marked.

– Det er mye og veldig avgjørende i denne stilarten. I tillegg gjør fullkarbonskallet støvlene ekstremt torsjonsstive, som gjør at kraftoverføring fra støvel til ski og snø blir maksimal – og dermed mister man nesten ingen kraft i skyvet.

Norske utøvere som bruker dem under i Sochi, er Tord Asle Gjerdalen, Kristin Størmer Steira og Sjur Røthe.

Les mer om: smøring, langrenn, ski og vinter