<strong>PADLE BAKOVER: </strong>Vil du bakke i vann, er du nødt til å ty til årene.  Foto: Oldbug.com
PADLE BAKOVER: Vil du bakke i vann, er du nødt til å ty til årene. Foto: Oldbug.comVis mer

Ei en nazi-amfibiebil

Kjør i vannet med en Volkswagen Schwimmwagen fra 1943.

VW 166 Schwimmwagen er den mest masseproduserte amfibiebilen i historien. Den ble laget av det tyske forsvaret, Wehrmacht, i 15.584 eksemplarer mellom 1941 og 1944. Motoren var en luftavkjølt, firesylindret boksermotor med 25 hestekrefter. Bilen hadde firehjulsdrift, men da kun i førstegir.

Du må ro bakover

Ved bruk i vann senket man ned en propell. Denne ble drevet direkte fra motorens veivaksel. Dermed kunne man ikke kjøre propellen i revers, og om man skulle rygge i vann hadde man to valg: Enten kjøre hjulene i revers, slik at rotasjonen langsomt ville bringe bilen bakover, eller bruke den medfølgende padleåren for å ro bilen bakover.

Forhjulene fungerte som ror, og dermed brukte man rattet til å styre med på land og på vann.

Dyrt!

Amerikanske Oldbug selger det sjeldne og ettertraktede samlerobjektet til 870.000 kroner (pluss en liten formue i toll, moms og frakt). Har du godt over en million kroner som brenner i lomma, kan du kikke på bildene under og bestemme deg om du heller skal gå for denne framfor en hytte i Sverige.

MANUELL REVERS: Skal du bakke i vann, er årene din eneste hjelp. Foto: Oldbug.com
SENK PROPELLEN: En håndtak foran senker ned propellen. Foto: Oldbug.com
ENKEL: Særlig komfortbal er den neppe. Foto: Oldbug.com
DETALJER: Håndtaket bak girkassen gjør at du kan senke ned propellen. Legg merke til fotstøtten i tre. Foto: Oldbug.com
TYSK: Husk at reversen kun gjelder kjøring på land. Foto: Oldbug.com
SPARSOMMELIG: Du får ikke mye ekstrautstyr for 870.000. Foto: Oldbug.com
PROPELL: Det hadde unektelig vært gøy å testet denne i vannet. Foto: Oldbug.com
NYERE MOTOR: Motoren stammer fra 1949, men eieren har en genuin en fra 1943 du kan forhandle om få med. Foto: Oldbug.com
MASKINPISTOL: Selv om den ikke fungerer, tipper vi at politiet neppe setter pris på at du kjører rundt med den. Foto: Oldbug.com


Lei en i Norge

Derek M. Schei driver driver nettstedet Dereks Militaria hvor du kan leie en VW Schwimmwagen – på én betingelse.

– Jeg må være sjåfør da bilen er vanskelig å kjøre, fordi den har usynkronisert girkasse og man må dobbel-clutche og gi mellomgass.

Tønsberg-mannen Derek forteller at det finnes rundt 14 Schwimmwagen i Norge, hvorav seks er kjøreklare og fire kjøre- og svømmeklar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PÅ VANNET I NORGE: I Tønsberg kan du leie en VW Schwimmwagen, men du får ikke lov til å kjøre den.         Foto: Dereksmilitaria.no
PÅ VANNET I NORGE: I Tønsberg kan du leie en VW Schwimmwagen, men du får ikke lov til å kjøre den. Foto: Dereksmilitaria.no Vis mer


Alternativer

Har du ikke en million, og bor ikke i nærheten av Tønsberg? Da kan trøsten være at du kan kjøre den i spillene «Gran Turismo 5» eller «Battlefield 1942: Secret Weapons of WW2».