Ekstrem UV-stråling

Du kan få hudskader etter fem minutter

Hetebølgen i Europa gir ekstrem varme - og i en del områder er UV-strålingen så høy at den kan gjøre stor skade på kort tid.

HETEBØLGE: Det er ikke bare veldig varmt i deler av Europa, UV-strålingen er dessuten ekstrem i de sørligste delene. Her fra Malaga onsdag, hvor UV-strålingen skal bli ekstrem de neste dagene. Foto: NTB Scanpix
HETEBØLGE: Det er ikke bare veldig varmt i deler av Europa, UV-strålingen er dessuten ekstrem i de sørligste delene. Her fra Malaga onsdag, hvor UV-strålingen skal bli ekstrem de neste dagene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hetebølgen i Europa skal gi temperaturer på rundt 40 grader mange steder denne uka, og temperaturen vil nå en topp torsdag og fredag, andre steder i helga. Temperaturene kan komme opp i rundt 45 grader nord i Spania på fredag, ifølge BBC, som også forteller at den sterke varmen skyldes eksepsjonelt varme luftstrømmer fra Nord-Afrika.

Sterk varme kan forårsake alt fra dehydrering til solstikk, og som den franske helseministeren uttalte i forkant av hetebølgen - «ingen er en supermann når det kommer til å takle den ekstreme varmen vi kommer til å oppleve», skriver the Guardian.

Samtidig bør du være obs på UV-strålingen der du oppholder deg - som skal bli ekstrem spesielt i de sørligste områdene av Europa.

Og den kan skade lys hud på bare noen få minutter.

Her blir UV-strålingen ekstrem

I dag og de nærmeste dagene er det varslet ekstremt høy UV-stråling i flere av de sørlige områdene av Europa.

Blant annet på Kypros, Gran Canaria, i Malaga i Spania, i den portugisiske hovedstaden Lisboa og på den greske øya Rhodhos vil UV-strålingen komme opp i en UV-index på 11 en av de nærmeste dagene, viser informasjon fra det finske meteorologiske institutt.

Også Thailand er et populært reisemål for nordmenn, hvor UV-strålingen ofte er på 11 eller høyere, ifølge Verdens helseorganisasjon, som har en oversikt over hvor høy UV-strålingen normalt er i de forskjellige månedene av året på en rekke steder i verden.

HØY VARME: Paris er en av byene som er rammet av hetebølge. Her er UV-strålingen veldig høy - ikke ekstrem. Her fra Louvre onsdag. Foto: NTB Scanpix
HØY VARME: Paris er en av byene som er rammet av hetebølge. Her er UV-strålingen veldig høy - ikke ekstrem. Her fra Louvre onsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Samtidig er det ikke nødvendigvis direkte sammenheng mellom høy varme og UV-stråling: Frankrike er som kjent hardt rammet av hetebølgen, men i Paris er UV-indeksen ikke ekstrem - men likevel - veldig høy, og krever at du beskytter deg.

Øker risikoen for hudkreft

UV-index på 11 eller høyere er ifølge Yr.no ekstremt, og de med en lys hudtype kan få hudskader på bare 5-15 minutter. Også det amerikanske National Center for Biotechnology Information (NCBI), skriver at UV-stråling begynner å bli skadelig for de med svært lys hud etter omtrent 5 til 10 minutter.

- UV-indeks på over 11 er veldig høyt. Huden blir fort solbrent hvis vi oppholder ubeskyttet oss i så sterk sol. Solbrenthet kan både være veldig ubehagelig og ødelegge flere feriedager, men kan på sikt også øke risikoen for hudkreft. Til sammenligning er grenseverdien for solarier i Norge på 12, forteller generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, til Dinside.

Hun sier videre at eksempler på andre endringer i huden som følge av sterk sol kan være soleksem, pigmentendringer og forstadier til hudkreft, og mindre alvorlig, men verdt å nevne, tidligere rynker.

Hvem er mest utsatt?

Ryel forteller videre at det er flere faktorer som avgjør hvor utsatt vi vil være for den sterke UV-strålingen.

– Hvor utsatt man er avhenger blant annet av hudtypen vår, hvor vi befinner oss og hvilken tid på dagen vi er i sola. Jo lysere hud, desto mer behov for beskyttelse, forteller hun.

- Er nordmenn flest bevisste på å følge med på UV-strålingen?

– Nordmenn har blitt noe mer bevisst på solbeskyttelse, men fortsatt sier 4 av 10 at de blir solbrent ofte eller av og til. En måte å følge med på UV-strålingen er å sjekke UV-indeks, som altså er et mål på hvor intense solstrålene er. I en solvaneundersøkelse Kreftforeningen har gjort, sier 3 av 4 at de har hørt om UV-indeks, men bare 15 prosent har noen gang sjekket den, sier Ryel.

For å unngå solskader, anbefaler Kreftforeningen å ta pause fra sola midt på dagen. Her viser også den finske UV-indeksen at UV-strålingen er høyest mellom cirka 12.00-15.00 på dagen.

Ryel påpeker at den viktigste beskyttelsen er å begrense tiden man er i de sterkeste strålene, og dessuten bruke lette klær og gjerne hatt, i tillegg til solkrem.

Få innmeldte solskader

Ifølge Europeiske reiseforsikring får de inn få skader årlig som gjelder solskader.

- Skadesenteret mottar rundt fem skader i året, i hovedsak fra unge i 18-25-årsalderen, forteller Sigmund Clemenz, informasjonssjef i Europeiske reiseforsikring, en del av If.

Han forteller videre at disse skadene meldes inn nettopp fra sørlige deler av Europa, det som gjerne går inn under Syden-definisjonen, men at det sjelden er snakk om veldig alvorlige skader.

De opplever at foreldre på ferie er flinke til å smøre barna, og oppfordrer ungdommen til å minne hverandre på å smøre seg når de drar på tur.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!