<strong><strong>KJAPT:</strong> </strong>Det aller beste med frysetørret turmat er at det tar så kort tid å lage. Foto: Per Ervland
KJAPT: Det aller beste med frysetørret turmat er at det tar så kort tid å lage. Foto: Per Ervland Vis mer

DinSide tester turmat

Ni poser tørrmat og rikelig med varmt vann. Her gjelder det å ikke ha for kresen gane!

Publisert
Sist oppdatert

Du skal ikke forvente mirakler når det kommer til frysetørret turmat. Har du først gått en tur i skogen eller på fjellet i fem, seks timer, vil dette etter all sannsynlighet oppleves som grei og tildels god mat, som ikke minst er mettende. Men vi er likevel i denne testen mest opptatt av smaken, som tross alt er det viktigste for de fleste når det kommer til mat.

Ny aktør på markedet

Er du mer opptatt av kalorier og er en ekstrem gramteller, anbefaler vi at du kikker på pakkens varedeklarasjon. Det sammer gjelder om du er på utkikk etter glutenfri mat. Denne blindtesten handler utelukkende om smak.

DinSide har her testet tre klassiske retter fra tre produsenter, Real Turmat, Mountain House og den nye, norske aktøren Norsk Turmat, som er så ferske at de ennå ikke har fått emballasjen på plass. Norsk Turmats produkter vil bli tilgjengelig om rundt åtte uker, og pris per pose vil ligge på rundt 89 kr.

Les: Slik blir teltturen mer behagelig

Alle tre er like brukervennlige, selv om Mountain House og Norsk Turmat anbefaler litt lenger hviletid før maten er klar. Og vi fant alle rettene fra Mountain House og Real Turmat til 59 kroner på nett.

Kresent testpanel

Smakspanelet ble servert rettene uten å få vite annet enn hva slags type rett det var. Panelet bestod av ansatte i DinSides redaksjon: Totalt var åtte personer med, fire menn og fire kvinner. Alle sånn passe mette etter tung karbonadelunsj ett par timer tidligere. Så her snakker vi om et kresent publikum.

Og, selvsagt, maten er testet innendørs – ikke etter en syv timers fjellmarsj, da frysetørret turmat kommer aller best til sin rett.

Les også: Hvor sunn er den tradisjonelle turmaten?

<strong><strong>ENKELT:</strong> </strong>Du trenger bare varmt vann og en gaffel eller skje for å bli mett når du er ute i naturen. Foto: Berit B. Njarga
ENKELT: Du trenger bare varmt vann og en gaffel eller skje for å bli mett når du er ute i naturen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


RUNDE 1: Spaghetti bolognese

 • Real Turmat
 • «Klart best, mer tomatsmak og bedre konsistens. Mindre salt enn de andre», mente én, selv om to andre mente den var for salt. Sistnevnte smaksopplevelse var forresten en gjenganger på mange av rettene.
  Poeng: 63 av 100

 • Mountain House
 • Denne falt ikke i smak: «Smaker hundemat, ekle kjøttbiter, men spiselig etter ti mil på ski», «ser ut som oppkast, kjedelig smak» og «smaker og lukter papp, ikke mat!» var tre av tilbakemeldingene.
  Poeng: 33 av 100

 • Norsk Turmat
 • «Veldig salt» var det mange som mente. Eller mer presist: «Så salt at du trenger en rennende bekk i nærheten». Men også svært delte meninger: Fra «Sur! Lukter hundemat» til «Best».
  Poeng: 46 av 100

VINNER I BOLOGNESE-KLASSEN: Real Turmat

Ut på tur? Mat og drikke som blir varm av seg selv

<strong><strong>FIRKANTBITEN:</strong> </strong>Denne firkantbiten av "kjøtt" dukket ofte opp og var ikke spesielt populær. Foto: Thomas Strzelecki
FIRKANTBITEN: Denne firkantbiten av "kjøtt" dukket ofte opp og var ikke spesielt populær. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


RUNDE 2: Chili con carne

 • Real Turmat
 • «Hvor var chilien?» var en gjenganger blant kommentarene om en rett de fleste mente var helt smakløs. En gikk så langt som dette: «Smaker det underarmssvette lukter etter tre, fire dager.»
  Poeng: 35 av 100

 • Mountain House
 • Verst i test! «Smakte absolutt ingenting», «plast» og «vann» var noen av kommentarene, og noen bemerket også en vond ettersmak.
  Poeng: 23 av 100

 • Norsk Turmat
 • «Lukter klart best, klar vinner» og «slett ikke ekkelt» og «sterkeste smak hittil», men også «salt» og «kjedelig».
  Poeng: 52 av 100

VINNER I CHILI-KLASSEN: Norsk Turmat

Koke vann ute? Denne gjør det på rekordtid

<strong><strong>STRAKS SERVERT:</strong> </strong>Vårt kritiske testpanel bestod av åtte personer, ganske mette etter en tung karbonadelunsj. Turmaten ble servert inne, på papptallerkner. Foto: Per Ervland
STRAKS SERVERT: Vårt kritiske testpanel bestod av åtte personer, ganske mette etter en tung karbonadelunsj. Turmaten ble servert inne, på papptallerkner. Foto: Per Ervland Vis mer


RUNDE 3: Kylling curry

 • Real Turmat
 • «Smaker fiskebollekarri »og «helt grei» var gjengangerne, mens én våget seg på «nydelig smak!» Flere reagerte på udelikat utseende.
  Poeng: 50 av 100

 • Mountain House
 • Smaker lite, rar ettersmak og vannete i konsistensen var typiske tilbakemeldinger i en rett som scorer nestdårligst av de ni.
  Poeng: 25 av 100

 • Norsk Turmat
 • «Virket uferdig», «steinharde biter» og «nødmat», men også «helt ok smak, passe salt» og «smaken er ikke så gal». Noen av kommentarene kom av at vi opplevde noen av riskornene som fortsatt ikke gjennomkokte, selv om instruksen ble fulgt.
  Poeng: 42 av 100

VINNER I CURRY-KLASSEN: Real turmat

Les også: Aldri mer pølser i bålet

<strong><strong>LIKE:</strong> </strong>Det er ikke så stor forskjell i vekt og pris, men smaken varierer. Foto: Berit B. Njarga
LIKE: Det er ikke så stor forskjell i vekt og pris, men smaken varierer. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Konklusjon?

Frysetørret turmat smaker nok bedre når du er sliten og skrubbsulten etter en lang tur, men det er ikke til å stikke under en stol at dette ikke byr på minneverdige gastronomiske opplevelser. Samtidig er det lett å koke opp vann (eller bare ta med en termos) og spise rett fra posen. Dermed slipper du også å ta med tallerkener.

Og selvsagt smaker ikke alt like godt: Vi hadde en variasjon på hele 40 poeng fra best til verst, så her gjelder det å finne sin favoritt som eventuelt kan bli fast inventar på turen.

Likevel er det er liten tvil om at det beste er å tilberede fersk mat i naturen, eller ta med mat hjemmefra som du varmer opp, om vekten på oppakningen ikke er det som begrenser deg.

Hva med å prøve deilige variasjoner av pinnebrød?

Alt om villmark fra DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer