TROPISK RÅSTOFF: Lite visste du kanskje om at råstoffet til disse formene blir hentet ut fra jorda i Brasil? Foto: Berit Brinchmann Njarga.
TROPISK RÅSTOFF: Lite visste du kanskje om at råstoffet til disse formene blir hentet ut fra jorda i Brasil? Foto: Berit Brinchmann Njarga.Vis mer

Gjenvinning av aluminium:

Dette søppelet er det viktigste du sorterer

Aluminium er blant de materialene som er lettest å gjenvinne og vanskeligst å lage nytt.

Ifølge stiftelsen Loop er 75 prosent av all aluminium produsert siden 1886 fortsatt i bruk. Mye er på grunn av oss forbrukere, som er flinke til å resirkulere avfallet vårt riktig. Men det er småting vi bruker til daglig, som ofte glipper fra bevisstheten.

I 2015 gjennomførte Norsk Gjenvinning en undersøkelse i samarbeid med Lerøy, der de intervjuet kunder som kjøpte laks i stekeform. Undersøkelsen viste at mange ikke vet hvor aluminiumformene skal kastes etter bruk.

KAN BLI TIL NOE FINT: Dersom alle aluminiumformene Lerøy bruker årlig resirkuleres, tilsvarer dette 6 000 sykler.
KAN BLI TIL NOE FINT: Dersom alle aluminiumformene Lerøy bruker årlig resirkuleres, tilsvarer dette 6 000 sykler. Vis mer

Her er fasiten: Former og folie av aluminium skal rengjøres lett og leveres til gjenvinning for glass- og metallemballasje.

Eventuelle etiketter på metallemballasjen kan sitte på.

Viktigere enn du tror

Men hvorfor skal jeg bruke tid på det, tenker du kanskje. Det er jo mye lettere å hive alt i restavfallet. Vel, her er en god grunn:

- Utvinning av metall krever veldig mye energi og gjerne andre typer ressurser under utvinning. I tillegg er det et faktum at verden er i ferd med å gå tom for en rekke kritiske metaller, forteller Thomas Mørch, Innovasjonssjef i Norsk Gjenvinning ASA.

Gjenvunnet aluminium bruker mindre enn 10 prosent av energien som går med til å produsere nytt aluminium. ​​

I tillegg står aluminiumsproduksjon fra rent malm alene for 1 prosent av verdens klimagassutslipp, ifølge Naturvernforbundets nettsider.

- Så ja, det er lite som er viktigere å gjenvinne enn metaller, forteller Mørch.

Hvor kommer aluminiumet fra?

Produksjon av aluminium starter med råvaren Bauxitt, en leirelignende jordtype som finnes i et belte rundt ekvator. Bauksitten utvinnes fra gruver som ligger noen få meter under bakken, og raffineres til alumina.

RAFFINERI: Alunorte i Brasil er i dag en av verdens største produsenter av råstoffet alumina. Hydro eier 34 prosent av selskapet. Foto: João Ramid/Norsk Hydro ASA.
RAFFINERI: Alunorte i Brasil er i dag en av verdens største produsenter av råstoffet alumina. Hydro eier 34 prosent av selskapet. Foto: João Ramid/Norsk Hydro ASA. Vis mer

Neste stopp er metallverket, der aluminaen omdannes til aluminium. Denne prosessen er svært energikrevende, da det brukes store mengder strøm. I følge nettsiden How Products Are Made krever produksjonen av 1 kilo aluminium i gjennomsnitt 15 kWh med strøm.

I tillegg til strøm, brukes det karbon for å smelte alumianen. Karbonet som brukes er et biprodukt av oljeraffinering, mens resten kommer fra kullutvinning. Foredlingsprosessen går gjennom flere faser som er kraftkrevende og gir store klimautslipp.