Gjenvinning av aluminium:

Dette søppelet er det viktigste du sorterer

Aluminium er blant de materialene som er lettest å gjenvinne og vanskeligst å lage nytt.

TROPISK RÅSTOFF: Lite visste du kanskje om at råstoffet til disse formene blir hentet ut fra jorda i Brasil? Foto: Berit Brinchmann Njarga.
TROPISK RÅSTOFF: Lite visste du kanskje om at råstoffet til disse formene blir hentet ut fra jorda i Brasil? Foto: Berit Brinchmann Njarga. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge stiftelsen Loop er 75 prosent av all aluminium produsert siden 1886 fortsatt i bruk. Mye er på grunn av oss forbrukere, som er flinke til å resirkulere avfallet vårt riktig. Men det er småting vi bruker til daglig, som ofte glipper fra bevisstheten.

I 2015 gjennomførte Norsk Gjenvinning en undersøkelse i samarbeid med Lerøy, der de intervjuet kunder som kjøpte laks i stekeform. Undersøkelsen viste at mange ikke vet hvor aluminiumformene skal kastes etter bruk.

KAN BLI TIL NOE FINT: Dersom alle aluminiumformene Lerøy bruker årlig resirkuleres, tilsvarer dette 6 000 sykler.
KAN BLI TIL NOE FINT: Dersom alle aluminiumformene Lerøy bruker årlig resirkuleres, tilsvarer dette 6 000 sykler. Vis mer

Her er fasiten: Former og folie av aluminium skal rengjøres lett og leveres til gjenvinning for glass- og metallemballasje.

Eventuelle etiketter på metallemballasjen kan sitte på.

Viktigere enn du tror

Men hvorfor skal jeg bruke tid på det, tenker du kanskje. Det er jo mye lettere å hive alt i restavfallet. Vel, her er en god grunn:

- Utvinning av metall krever veldig mye energi og gjerne andre typer ressurser under utvinning. I tillegg er det et faktum at verden er i ferd med å gå tom for en rekke kritiske metaller, forteller Thomas Mørch, Innovasjonssjef i Norsk Gjenvinning ASA.

Gjenvunnet aluminium bruker mindre enn 10 prosent av energien som går med til å produsere nytt aluminium.

I tillegg står aluminiumsproduksjon fra rent malm alene for 1 prosent av verdens klimagassutslipp, ifølge Naturvernforbundets nettsider.

- Så ja, det er lite som er viktigere å gjenvinne enn metaller, forteller Mørch.

Hvor kommer aluminiumet fra?

Produksjon av aluminium starter med råvaren Bauxitt, en leirelignende jordtype som finnes i et belte rundt ekvator. Bauksitten utvinnes fra gruver som ligger noen få meter under bakken, og raffineres til alumina.

RAFFINERI: Alunorte i Brasil er i dag en av verdens største produsenter av råstoffet alumina. Hydro eier 34 prosent av selskapet. Foto: João Ramid/Norsk Hydro ASA.
RAFFINERI: Alunorte i Brasil er i dag en av verdens største produsenter av råstoffet alumina. Hydro eier 34 prosent av selskapet. Foto: João Ramid/Norsk Hydro ASA. Vis mer

Neste stopp er metallverket, der aluminaen omdannes til aluminium. Denne prosessen er svært energikrevende, da det brukes store mengder strøm. I følge nettsiden How Products Are Made krever produksjonen av 1 kilo aluminium i gjennomsnitt 15 kWh med strøm.

I tillegg til strøm, brukes det karbon for å smelte alumianen. Karbonet som brukes er et biprodukt av oljeraffinering, mens resten kommer fra kullutvinning. Foredlingsprosessen går gjennom flere faser som er kraftkrevende og gir store klimautslipp.

Artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere. Hentet fram til glede og nytte for nye lesere.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!