En god, standard sykkel kan i dag koste 10.000 kroner eller mer. Og elsykler ligger ofte over 25.000. Legger du til høye egenandeler på forsikringen er det ikke gøy om tyven stikker av med de dyrekjøpte farkostene.
Her er det sykkellåsen kommer inn i bildet. En fersk NAF-test viser at det er store forskjeller. Og interessant nok er ikke prisen avgjørende for hvor vanskelig låsen er å få opp.

Hvilken sykkellås fungerer best?
Testens dyreste nummer åtte
For eksempel havner leddlåsen Abus Bordo 6500 som nummer åtte på listen, selv om den er testens dyreste til 1.500 kroner. Årsaken er at den er forholdsvis lett å kappe med vinkelsliper.
Det er ikke vinnerlåsen Kryptonite Evolution 4 STD, som koster halvparten. Dette er riktignok en bøylelås, og dermed mindre praktisk å få med seg for eksempel i en ryggsekk.

Billig-lås best i vinkelsliper-test
Evolution-låsen klarer seg best på alle punkter, unntatt ett: den vanskelige vinkelsliperen. Låsen var ikke mulig å åpne med skrutrekker, boltesaks eller frysespray og hammer i kombinasjon.
I vinkelsliper-testen er den bedre enn Abus-låsen, men blir slått på målstreken av bøyelåsen Perel til fattige 170 kroner.
Men denne falt igjennom på hammer- og frysespray-testene og havnet på en 9. plass totalt.
På plass nummer to ligger nok en bøylelås, Abus Granit XPlus. Tredjeplassen tok kjettinglåsen Tonyon 620032 til 910 kroner.
Hele listen finner du HER.

Du kan aldri sikre deg helt
- Det finnes ikke den sykkellås i verden som ikke kan brytes opp. Det er bare et spørsmål om tid, verktøy og innsatsvilje. Og når lås-teknologien forbedres, følger tyvene etter. De ligger som oftest et hestehode foran oss, uttalte account manager Tom-Erik Røste i Abus til Dinside 16. juni i fjor.
Røste mente likevel at proff-tyverier ikke er så vanlig som mange kanskje tror.
- Bare 0,5 prosent utføres av organiserte gjenger med varebil, aggregat og vinkelsliper. 80 prosent utføres av folk som bare har behov for raske penger der og da, og de har ikke med seg tungt verktøy.
Ifølge Røste bør folk investere rundt ti prosent av sykkelens kjøpesum i en lås.
LES OGSÅ:
Denne låsen skremmer tyven vekk med vond lukt
Slik sikrer du sykkelhjulene dine
Er FG-godkjent lås det eneste saliggjørende?
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.