Slik velger du beste trenings-app for deg:

Dette bør du tenke på når du velger trenings-app

Du kan ha mye gøy med trenings-apper, men pass på hva du sier ja til!

HVILKEN LØPEAPP SKAL DU VELGE? Hold tunga rett i munnen når du skal velge løpeapp - og vær våken når du gir appen tillatelser til å logge informasjon om deg. Foto: Kristin Sørdal
HVILKEN LØPEAPP SKAL DU VELGE? Hold tunga rett i munnen når du skal velge løpeapp - og vær våken når du gir appen tillatelser til å logge informasjon om deg. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har nettopp testet fem treningsapper for smarttelefoner og kåret den beste appen for løping og trening.

Alle appene vi har testet er gratisapper - men alle har mulighet for utvidelse av funksjoner dersom du går for en betalingsversjon.

Men hva trenger du egentlig av en treningsapp?

Her er ni tips til hva du bør tenke på når du skal velge treningsapp:

# 1: Hva trenger du?

Tenk gjennom hva det er du ønsker å bruke treningsappen til: Skal du kun logge spaserturer eller løpeturer, eller ønsker du også mulighet til å logge andre typer aktiviteter? Sjekk at appen har de mulighetene du ønsker, og ja:

Det er store forskjeller på hvilke aktiviteter du kan logge med de forskjellige appene.

KOBLE SAMMEN? Har du en pulsklokke, lar noen treningsapper deg legge dette inn i aktivitetsfeeden din dersom du har gitt tillatelse til det. Foto: Kristin Sørdal
KOBLE SAMMEN? Har du en pulsklokke, lar noen treningsapper deg legge dette inn i aktivitetsfeeden din dersom du har gitt tillatelse til det. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

# 2: Mulig med sammenkoblinger?

Har du en pulsklokke eller et aktivitetsarmbånd har du kanskje data der som du også ønsker å få med inn i treningsappen.

Noen treningsapper gir deg mulighet til å sammenkoble informasjon fra enheter som pulsklokker eller treningsarmbånd - mens andre ikke har denne funksjonen.

LA DEG INSPIRERE AV VENNENE DINE: Dersom du tillater det, kan du åpne for at vennene dine kan se hva du gjør av aktiviteter. Foto: Kristin Sørdal
LA DEG INSPIRERE AV VENNENE DINE: Dersom du tillater det, kan du åpne for at vennene dine kan se hva du gjør av aktiviteter. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

#3: Se hva vennene dine gjør

Som vi tidligere også har kommentert i forbindelse med tester av aktivitetsklokker: Sosiale funksjoner er gøy og kan virke inspirerende.

Flere av treningsappene gir deg muligheten til å etablere kontakt med vennene dine som også bruker samme app - og du kan følge med på og la deg inspirere av det de gjør av aktiviteter.

Her er det forskjell på hva slags info du kan få om vennene dine, men de fleste lar deg uansett kommentere og heie på venners aktiviteter.

#4: Men ikke del vennelistene dine!

Selv om det er gøy å se hva kompiser og andre bekjente gjør av aktiviteter, så bør du ifølge fagdirektør i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, tenke deg godt om før du sier ja til å dele vennelistene dine.

Mange apper kan be om tillatelse til å få tilgang til vennelister med den begrunnelsen at de skal finne vennene dine.

- Man bør være gjerrig med å gi fra seg informasjon om venneliste; den bør man ikke ikke dele ukritisk, da dette er veldig privat og sensitiv informasjon som kan brukes til mye, advarer Myrstad.

LIVE-TRACK: Det er ikke lurt å la alle få tilgang til å se hvor du er akkurat nå, som du kan med Live-trackingen til Runtastic. Ifølge Finn Myrstad i Forbrukerrådet, kan dette være et potensielt brudd på viktige personverninnstillinger. Foto: Kristin Sørdal
LIVE-TRACK: Det er ikke lurt å la alle få tilgang til å se hvor du er akkurat nå, som du kan med Live-trackingen til Runtastic. Ifølge Finn Myrstad i Forbrukerrådet, kan dette være et potensielt brudd på viktige personverninnstillinger. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

#5: «LIVE-track» skal du passe deg for!

Da vi testet løpe-apper, kom vi over en funksjon i appen Runtastic som lar deg følge løpere live:

Du kan altså se hvor de befinner seg akkurat nå, og følge med på hvor de løper i nåtid.

Dette har Runtastic tidligere fått sterk kritikk for, og de har uttalt at det skal være fikset. Likevel har vi full tilgang til å følge løpere både i Norge og Sverige, i nåtid.

Om dette tilfellet spesielt, uttaler Myrstad i Forbrukerrådet til Dinside at de må se nærmere på saken for å konkludere, men han uttaler seg likevel meget kritisk:

- Dersom Runtastic nå har en Live-funksjon, hvor en kan følge andre løpere som de ikke kjenner, så er det veldig spesielt, og potensielt et brudd på viktige personvernprinsipper. Vi må se nærmere på saken for å konkludere, sier Myrstad til Dinside.

LOMME-TRACKING? Tillater du lomme-sporing, lar du appen spore og logge data om gåturene dine selv om du ikke aktivt bruker appen når du er ute og går. Det bør du tenke nøye gjennom, om du virkelig ønsker, oppfordrer Forbrukerrådet. Foto: Kristin Sørdal
LOMME-TRACKING? Tillater du lomme-sporing, lar du appen spore og logge data om gåturene dine selv om du ikke aktivt bruker appen når du er ute og går. Det bør du tenke nøye gjennom, om du virkelig ønsker, oppfordrer Forbrukerrådet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

#6: Og det er ikke sikkert du vil dele alle dine bevegelser alltid!

Myrstad sier til Dinside at man ikke bør gi fra seg lokasjonsdata helt uten videre:

- Her bør man tenke seg om, om det strengt tatt er nødvendig i forhold til den appen det er snakk om, oppfordrer Myrstad, og understreker at man kanskje ikke trenger å åpne for lokasjonsdata i en app for skrittelling.

- Men i en løpeapp kan det være fornuftig å ha lokasjonsdata på i når du bruker appen - men kanskje ikke hele tiden, understreker han.

- Lokasjonsdata er ekstremt private data, som man fort kan glemme at står på - og du vil ikke at folk skal ha tilgang til å vite hvor du er, alltid, sier han videre.

#7: Ja, utfordringer er gøy!

Mange av treningsappene lar deg være med på utfordringer; enten generelle utfordringer fra de som driver appen eller andre brukere, eller du kan invitere bare dine egne venner til en utfordring:

Hvem kan gå flest kilometer på en uke, eller hvem greier flest treningsøkter på en måned?

På samme måte som de sosiale funksjonene til de beste aktivitetsarmbåndene, kan dette virke veldig inspirerende på aktivitetsnivået.

MÅLE SEG MOT ANDRE: Strava lar deg måle deg mot andre på strekninger der det er flere som løper, og gir deg resultatlister sortert på ulike kriterier. Du vil vel ikke la deg være slått at naboen? Foto: Kristin Sørdal
MÅLE SEG MOT ANDRE: Strava lar deg måle deg mot andre på strekninger der det er flere som løper, og gir deg resultatlister sortert på ulike kriterier. Du vil vel ikke la deg være slått at naboen? Foto: Kristin Sørdal Vis mer

#8: Mål deg mot andre!

For deg med konkurranseinstinkt kan det være en idé å sjekke ut konkurransefunksjonene i appen:

Vi vil trekke fram Strava som gir deg muligheten til å måle din egne prestasjoner opp mot andre som har løpt eller syklet samme strekning som deg.

De deler ut pokaler og resultatlister på strekninger du og flere andre har felles.

Appen splitter opp og finner distanser som mange har felles og der flere kan sammenliknes, så du kan få mange resultatlister bare ut av én treningsrunde.

Dette er gøy, og kan inspirere til å gi litt ekstra fart på strekninger du vet at du blir målt mot andre, for du vil jo ikke se deg slått av naboen eller kompisen!

LES! Det er viktig å lese alle vilkårene, så du vet hva det er du aksepterer ved å laste ned appen. Foto: Kristin Sørdal
LES! Det er viktig å lese alle vilkårene, så du vet hva det er du aksepterer ved å laste ned appen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

#9: Les vilkårene og sjekk personverninnstillingene jevnlig

Leser du ikke gjennom alle vilkårene i appene dine? Da er du ikke alene. Men det er all grunn til å lese vilkårene for denne typen apper - og ta en ekstra sjekk på hva det egentlig er du sier ja til.

Forbrukerrådet har tidligere i år hatt en gjennomgang av populære treningsapper, blant annet Endomondo, Run Keeper og Strava - som også vi har testet i vår nyeste test.

Der fikk flere løpeapper kritikk for at de delte brukerdata med tredjeparter, lagret brukerdata etter at en konto er avsluttet og at de sporet brukerne selv om ikke appene var i bruk.

Ifølge fagdirektør i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, har appene forbedret seg på de områdene de ble kritisert for.

- Treningsappene har forbedret seg. Etter vår klage har de oppdatert vilkårene sine, og det er bra. Men vilkårene er fortsatt veldig lange og kompliserte, sier Myrstad til Dinside.

Myrstad anbefaler alle å ta en jevnlig gjennomgang av alle appene man har på telefonen, med fokus på personverninnstillinger og vilkår for bruk.

- Her er det litt forskjell på om man har en Iphone eller Andriod-telefon: På Iphone er det litt lettere å styre tilgangene i telefonen - og det er litt vanskeligere på Android. Men man bør passe på å skru av lokasjonsdata når ikke bruker appen; da sparer man også batteri, sier Myrstad.

Les også:

Treningsapper får stryk i personverntest

Slik løper du ute hele året - også vinterstid

Dette trenger du i en pulsklokke