<strong>KLOKKER I VINDEN:</strong> Det er mye å sette seg inn i for å gjøre et informert kjøp. Foto: Tidssonen.no
KLOKKER I VINDEN: Det er mye å sette seg inn i for å gjøre et informert kjøp. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Kjøpe klokke?

Dette betyr «klokkeordene»

Her er de grunnleggende begrepene alle klokkekjøpere bør kjenne til.

Publisert
Sist oppdatert

Urmakerfaget bygger på flere hundre år gamle tradisjoner, og det er ingen mangel på spesielle «klokkeord». Det kan dreie seg om alt fra faguttrykk man ganske enkelt ikke støter på så ofte, til franske, tyske og engelske låneord.

Selv om mange av disse ordene er lite relevante for den jevne forbruker, er det allikevel noen grunnleggende ord og begreper man med fordel bør kjenne til – i alle fall om man vil forstå hva man kjøper eller kanskje eier fra før.

Her er noen av de mest grunnleggende klokkeordene.

Analog: Tidsvisning via tradisjonelle visere.

Baretter: Fjærbelastede stifter som fester lenken eller remmen til urkassen.

COSC: «Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres» er et sveitsisk institutt for testing av klokker. COSC-sertifisering er langt på vei bransjestandard for mekaniske klokker med høy presisjon.

Digital: Tidsvisning via tall.

<strong>LITT AV HVERT:</strong> Klokke med quartz-urverk, digital og analog tidvisning. Foto: Tidssonen.no
LITT AV HVERT: Klokke med quartz-urverk, digital og analog tidvisning. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Foldespenne: En foldbar spenne festet til klokkeremmen, som gjør at spennen ikke må løsnes fra hullet for at klokken skal tas av håndleddet. Kan også gi remmene lengre levetid grunnet mindre slitasje.

Finish: Grad av bearbeiding av urets komponenter. Oftest et tema for de synlige delene av uret, inkludert (men ikke begrenset til) urverket. Finish dreier seg først og fremst om det estetiske, og kan innebære momenter som poleringsmetoder og dekorering.

Gangreserve: Angir hvor lenge en fullt opptrukket mekanisk klokke kan gå før den stopper.

Horologi: Egentlig studien av tid, og læren om måling av tid. I dagligtale brukes begrepet løsere om temaer relatert til klokker, og særskilt mekaniske ur.

In-house: Noe som primært er laget av merket selv, og ikke produsert av en underleverandør. Høy grad av egenproduserte komponenter forbindes ofte med den oppfattede prestisjen relatert til klokker eller merker.

Kaliber: Et annet ord for urverk.

Komplikasjon: Tilleggsfunksjoner i mekaniske ur, utover enkel visning av timer og minutter. Eksempelvis stoppeklokke («kronograf»), alarm eller kalender.

Krans: Del av urkassen, nærmere bestemt ringen som omgir glasset («krystallen»). Kransen kan i enkelte tilfeller være roterbar én eller begge veier, og kan være utstyrt med en egen skala.

Krone: Roterbar knapp som vanligvis benyttes til å justere tiden og/eller trekke urverket. En skrukrone er en delvis gjenget krone, som sikrer bedre vannresistanse.

Kronograf: Tidtakingsfunksjon, og en av de mest utbredte komplikasjonene.

Krystall: Glasset i urets front eller baklokk, og ofte laget av riperesistant safirglass.

Kronometer: Et høypresisjons-ur som er testet og sertifisert av et nøytralt og offisielt organ – for eksempel COSC.

Mekanisk urverk: Et fjærdrevet urverk bestående av mekaniske komponenter, uten innslag av elektronikk. Kan være manuelt opptrekkbart, eller selvtrekkende («automatic») via et roterende mikrolodd (rotor). Vanlig med flytende sekundviser.

<strong>MEKANISK URVERK:</strong> Fritt for batterier, og selvtrekkende via et lodd i gull. Foto: Tidssonen.no
MEKANISK URVERK: Fritt for batterier, og selvtrekkende via et lodd i gull. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Quartz-urverk: Et batteridrevet urverk som reguleres av en quartz-krystall. Mer presise enn mekaniske urverk, og normalt billigere i produksjon. Vanlig med tikkende sekundviser.

Swiss Made: Opphavsmerke som indikerer at klokken møter kravene for å bli klassifisert som et sveitsisk produkt. Men det betyr ikke nødvendigvis at hele klokken er produsert i Sveits.

Urkasse: Består normalt av baklokk, mellomkasse og krans. Huser urverket, og er som oftest utført i metall.

Urverk: Selve mekanismen som driver klokkens tidsvisning og eventuelle andre funksjoner. Begrepet benyttes kun om klokkens indre «motor», og aldri om hele klokken.

Water-resistance: Gir en pekepinn på hvor vannresistent en ny klokke er under et visst trykk. Samme tall (i meter/ATM/bar) kan ha ulik reell betydning hos ulike merker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer