Pollensesongen 2019:

Det kan bli intenst for de som reagerer på bjørk

Den varme sommeren i fjor kan gi ekstra pollenplager i år.

POLLENALLERGI: Årets pollensesong startet tidlig og kan bli ekstra intens, ikke minst om du reagerer på bjørkepollen. Foto: NTB Scanpix
POLLENALLERGI: Årets pollensesong startet tidlig og kan bli ekstra intens, ikke minst om du reagerer på bjørkepollen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i februar startet årets pollensesong i deler av landet. Har du pollenallergi, kan du med stor sannsynlighet se frem til en intens bjørkepollensesong.

Intens bjørkepollensesong

Seniorforsker Hallvard Ramfjord ved NTNU, som også er pollenanalytiker i Norges Asta- og allergiforbund (NAAF), sier til Dinside at årets pollensesong startet 15. februar med spredning av orepollen på Vestlandskysten.

Dette er cirka to uker tidligere enn tiårsgjennomsnittet for regionen.

- Hvordan er prognosene for hvor kraftig sesongen blir for pollenallergikere?

- Det er grunn til å tro at årets bjørkepollensesong blir mer intens enn i fjor på grunn av den varme fjorårssommeren, som ga mulighet for stor produksjon av pollenbærende rakler, forteller Ramfjord.

Han legger til at været i selve blomstringsfasen også er avgjørende for hvor mye av pollenet som faktisk blir luftbårent.

- Regn demper pollenspredning vesentlig, og vasker i vedvarende form lufta helt ren, forklarer han.

Samtidig er det store geografiske forskjeller, ikke minst med tanke på når pollensesongen inntreffer.

- De geografiske forskjellene er store fra sør til nord og fra kyst til fjell. Når bjørkepollensesongen i for eksempel Oslo er over, har den ennå ikke begynt i Tromsø.

Ikke for sent med forebygging

På Yr.nos pollenvarsel ser vi at det i skrivende stund er kraftig spredning av bjørkepollen i store deler av landet, mens spredningen av salix med noen unntak er beskjeden. I Nordland, Troms og Finnmark har pollensesongen fortsatt ikke startet.

Har pollensesongen allerede startet der du bor, er det likevel ikke for sent å begynne med behandling mot plagene. Ulempen er at effekten av medisineringen blir svakere, ifølge Ramfjord.

Ifølge Helsenorge.no er pollennivåene ofte høyere på varme, tørre og vindfulle dager og det topper seg gjerne i ti-tiden om morgenen.

De skriver at de vanligste plagene er at man nyser mye, har rennende, kløende og tett nese, rennende, kløende og røde øyne, kløe i svelget og hoste.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!