<b>FORSIKRET?</b> Ja, men ikke om du lar skiene ligge i skiboksen i over åtte timer. Foto: DINSIDE
FORSIKRET? Ja, men ikke om du lar skiene ligge i skiboksen i over åtte timer. Foto: DINSIDEVis mer

Det er ikke sikkert skiutstyret ditt er forsikret

Her er reglene du bør passe på.

Svært mange bruker vinterferien til ski og vinteraktiviteter, men før du legger avgårde bør du sjekke at du har forsikringen i orden - og sjekke vilkårene.

Hvis ikke risikerer du å ikke få erstatning ved tyveri.

Les også vår store test av akeutstyr om du vil være konge i akebakken.

Pass på skiboksen

Ifølge informasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige dekker reiseforsikringen tyveri av ski og skiutstyr både i Norge og utlandet.

Husk at noen reiseforsikringer stiller visse krav til hva som regnes som reise, for eksempel at du har minst en overnatting.

Også om du får du frastjålet skiene fra en låst skiboks, vil du normalt ha krav på erstatning gjennom reiseforsikringen, har Roald Stigum Olsen i Tryg tidligere uttalt til DinSide.

Forutsetningen er at skiene er med for bruk på den aktuelle reisen - og ikke at du bruker skiboksen til generell oppbevaring av utstyret, og dermed har dem med når du kjører til butikken eller lignende.

Også ved bruk av skiboks har du plikt til å passe på tingene dine for å få dekning gjennom forsikringen.

- For eksempel kan du ikke la skiutstyr ligge veldig lenge i en skiboks. Det er satt en grense på åtte timer, slik at du vil ha rikelig tid til å stoppe for å raste, handle eller gjøre andre nødvendige ærender, forteller Haraldsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du utstyr liggende i bilen, er det også viktig å være på vakt, og skjule utstyr som oppbevares i bil på dagtid, ifølge Tryg.

Sjekk ut denne geniale alpinstøvelen.

Ikke sett fra deg utstyr i timesvis

Skadesjef Monica Rimestad i Tryg Forsikring har tidligere år varslet om mange tyverier av nettopp ski og snowboard i vinterferieukene, mens Haraldsen i Gjensidige sier til DinSide at deres erfaring etter tilbakemeldinger fra alpinanlegg, tyder på at tyveri av skiutstyr i anleggene er et nokså lite problem.

Du har anledning til å sette fra deg skiene uten tilsyn i forbindelse med normale pauser i alpinanlegg og ved skistuer. Hvis du skal bruke kvelden på afterski må du derimot sørge for sikker oppbevaring av utstyret.

- Ved utesteder i tettbygd strøk må du uansett sikre utstyret eller holde det under oppsikt, selv om du bare skal være der en kort stund, påpeker Haraldsen, og minner om øvre grenser for hvor mye en reiseforsikring dekker.

Har du ekstra kostbart utstyr, bør du passe ekstra godt på det.

- Tyver vil jo også være mest interessert i kostbart utstyr, påpeker han.

Det samme gjelder i forhold til sykkeltyverier, som er et stort problem her til lands.

Hva med actionkamera?

De siste årene er det blitt veldig populært med kameraer som festes til skihjelmer og staver. Også her gjelder det å passe på tingene sine.

- Kameraer er verdigjenstander som man alltid må holde under oppsikt, i likhet med penger, telefoner og nettbrett, sier Haraldsen.

Han minner samtidig på om at reiseforsikringen ikke dekker «uhellsskader» som for eksempel at kameraet faller i gulvet og blir ødelagt.

- Slike skader må man tegne egen verdigjenstandsforsikring for å få dekket.

Les også vår test av nytt GoPro actionkamera.