<strong>GØY: </strong>Norges skiforbund sier langrennscross er en motivernede konkurranseform som bidrar til å utvikle skiferdigheter.  Foto: Norges skiforbund
GØY: Norges skiforbund sier langrennscross er en motivernede konkurranseform som bidrar til å utvikle skiferdigheter. Foto: Norges skiforbundVis mer

Den ukjente langrennsgrenen

Har du hørt om langrennscross? Det blir en egen gren under ungdoms-OL i Lillehammer.

– Det er ikke noe hokuspokus ved langrennscross. Man har bare tatt elementer fra skileik og skicross og inkludert dette i en løype. Det som er krevende å få til, er prepping av løypene og lage de rytmiske og gode med fin flyt – samtidig med at de skal skille gode og mindre gode løpere, sier Skiforbundets bredde- og rekrutteringskonsulent Erik Aas Andersen.

Stor variasjon

En langrennscrossløype kan typisk bestå av en alpin start for å få i gang fart, bobsvinger, storslalåm, slalåm, kuleløyper, hopp, orgeltramp, baklengsport, u-svinger 360-graders sving og passering under portaler.

Det skal være gøy, teknisk krevende og gi løperen et magasug.

Andersen forteller at han hørt om lignende aktiviteter i Sverige, Sveits, USA og Canada, og våger ikke å kalle dette for en særnorsk sport, men sier at det er Skiforbundet som har lagt til rette for denne grenen her hjemme.

Noen av langrennscrossøvelsene:

Foto: Norges skiforbund
Foto: Norges skiforbund
Foto: Norges skiforbund
Foto: Norges skiforbund


Årets høydepunkt

– Det er mange i langrennsmiljøet som bruker denne aktiviteten, og for en god del av våre 15- og 16-åringer er det høydepunktet under det årlige hovedlandsrennet.

Da legger Skiforbundet lista høyere og gjør løypene mer teknisk krevende med mye fart og spenning.

Da må deltagerne befare løypene før konkurranse, akkurat som i alpint.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OL

Andersen tror langrennscross bare vil bli mer populært når de barna og ungdommene som har drevet med dette vokser opp, og sier at FIS sin avgjørelse om å gjøre langrennscross til en offisiell øvelse under ungdoms-OL i Lillehammer i 2016, vil gi grenen et løft.

Større og større

– Det er lettere å få til langrennscross for juniorer og seniorer når øvelsen er kjent og man har trent på det som barn og ungdom. Kombinertutøverne har blitt mer og mer gira på grenen, og jeg tror sporten vil bli større og større, sier Skiforbundets mann, og oppfordrer til å ikke en kvele en ennå ikke fullt utviklet langrennsøvelse med for mange regler.

– Det er viktig at utøverne får oppleve friheten og variasjonen i løypene.

Her forklarer Skiforbundet alt du trenger å vite om langrenncross:

Alt om langrenn og alpint fra DinSide