Hvordan koke egg

Den beste måten å koke egg

Eggkokeren vinner ifølge test.

NEI: Den smarteste måten å koke egg på er ikke i kjele - men i eggkoker, ifølge en svensk test. De har målt energiforbruket ved koking i eggkoker sammenliknet flere varianter av eggkoking i kjele. Selv om det går like raskt å koke egg i kjele på induksjonstopp som i eggkoker, bruker du faktisk 80 prosent mer strøm dersom du velger induksjonsvarianten. Foto: Kristin Sørdal
NEI: Den smarteste måten å koke egg på er ikke i kjele - men i eggkoker, ifølge en svensk test. De har målt energiforbruket ved koking i eggkoker sammenliknet flere varianter av eggkoking i kjele. Selv om det går like raskt å koke egg i kjele på induksjonstopp som i eggkoker, bruker du faktisk 80 prosent mer strøm dersom du velger induksjonsvarianten. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Du er ikke alene om du spiser mer egg i påsken enn til vanlig.

Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt, spiser hver nordmann i gjennomsnitt cirka 13,1 kilo egg i året, noe som tilsvarer drøyt 200 egg per person per år.

Og i påsken dobles forbruket av egg:

Fra et gjennomsnitt på et halvt egg per dag spiser vi i påskeuka, fra skjærtorsdag til 2. påskedag, ett egg hver dag.

Totalt spiser nordmenn 26 millioner egg i løpet av de fem påskedagene.

Men hvordan koker du eggene dine? Damper du dem? Koker du dem i kjele? Eller koker du dem i eggkoker?

En svensk test avslører hva som er den beste måten å koke egg på:

Eggkoker er best!

Svenske Energimyndigheten har testet hvilken måte å koke egg på som er den mest energismarte.

De har målt energibruket ved flere ulike metoder: Eggkoker, kokt i kjele på keramikktopp med og uten lokk - og kokt i kjele på induksjonstopp med og uten lokk.

Konklusjonen er klar:

- Testresultatet viser at eggkokeren er overlegent mer energismart enn de andre måtene. Og koker man egget i en kasserolle er det viktig å bruke lokk, sier Ileana Hagelin ved Energimyndighetens Testlab.

Ifølge Energimyndigheten går det riktignok like raskt å koke egget på en induksjonstopp som i en eggkoker - men induksjonstoppen drar cirka 80 prosent mer energi.

Derfor er eggkokeren best

– Det som gjør eggkokeren så effektiv er at man behøver mindre vann enn i en kasserolle. I en eggkoker behøves cirka en desiliter vann per koking, mens det går cirka seks desiliter for å koke egg i en kasserolle, sier Hagelin.

Her er koketidene ifølge testen fra Energimyndigheten:

Tid Egg- koker 1 Egg- koker 2 Induksjon m/lokk Induksjon u/lokk Keramisk m/lokk Keramisk u/lokk
Oppkoking (15 -100 grader)--4 min4 min9 min8 min
Hardkokt egg--8 min12 min5 min9 min
Total koketid15 min12 min12 min16 min14 min17 min

Energimyndigheten understreker at man ikke kan forsvare å investere i en eggkoker kun for å koke egg i påsken, men at dersom man allerede har en så er det smart å bruke den.

De understreker også at dersom du koker egg i en kasserolle så bør du bruke lokk - fordi du da kan senke varmen og dermed sparer energi.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!