<strong>NEI:</strong> Den smarteste måten å koke egg på er ikke i kjele - men i eggkoker, ifølge en svensk test. De har målt energiforbruket ved koking i eggkoker sammenliknet flere varianter av eggkoking i kjele. Selv om det går like raskt å koke egg i kjele på induksjonstopp som i eggkoker, bruker du faktisk 80 prosent mer strøm dersom du velger induksjonsvarianten. Foto: Kristin Sørdal
NEI: Den smarteste måten å koke egg på er ikke i kjele - men i eggkoker, ifølge en svensk test. De har målt energiforbruket ved koking i eggkoker sammenliknet flere varianter av eggkoking i kjele. Selv om det går like raskt å koke egg i kjele på induksjonstopp som i eggkoker, bruker du faktisk 80 prosent mer strøm dersom du velger induksjonsvarianten. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Hvordan koke egg

Den beste måten å koke egg

Eggkokeren vinner ifølge test.

Publisert

Du er ikke alene om du spiser mer egg i påsken enn til vanlig.

Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt, spiser hver nordmann i gjennomsnitt cirka 13,1 kilo egg i året, noe som tilsvarer drøyt 200 egg per person per år.

Og i påsken dobles forbruket av egg:

Fra et gjennomsnitt på et halvt egg per dag spiser vi i påskeuka, fra skjærtorsdag til 2. påskedag, ett egg hver dag.

Totalt spiser nordmenn 26 millioner egg i løpet av de fem påskedagene.

Men hvordan koker du eggene dine? Damper du dem? Koker du dem i kjele? Eller koker du dem i eggkoker?

En svensk test avslører hva som er den beste måten å koke egg på:

Eggkoker er best!

Svenske Energimyndigheten har testet hvilken måte å koke egg på som er den mest energismarte.

De har målt energibruket ved flere ulike metoder: Eggkoker, kokt i kjele på keramikktopp med og uten lokk - og kokt i kjele på induksjonstopp med og uten lokk.

Konklusjonen er klar:

- Testresultatet viser at eggkokeren er overlegent mer energismart enn de andre måtene. Og koker man egget i en kasserolle er det viktig å bruke lokk, sier Ileana Hagelin ved Energimyndighetens Testlab.

Ifølge Energimyndigheten går det riktignok like raskt å koke egget på en induksjonstopp som i en eggkoker - men induksjonstoppen drar cirka 80 prosent mer energi.

Derfor er eggkokeren best

– Det som gjør eggkokeren så effektiv er at man behøver mindre vann enn i en kasserolle. I en eggkoker behøves cirka en desiliter vann per koking, mens det går cirka seks desiliter for å koke egg i en kasserolle, sier Hagelin.

Her er koketidene ifølge testen fra Energimyndigheten:

Tid Egg- koker 1 Egg- koker 2 Induksjon m/lokk Induksjon u/lokk Keramisk m/lokk Keramisk u/lokk
Oppkoking (15 -100 grader)--4 min4 min9 min8 min
Hardkokt egg--8 min12 min5 min9 min
Total koketid15 min12 min12 min16 min14 min17 min

Energimyndigheten understreker at man ikke kan forsvare å investere i en eggkoker kun for å koke egg i påsken, men at dersom man allerede har en så er det smart å bruke den.

De understreker også at dersom du koker egg i en kasserolle så bør du bruke lokk - fordi du da kan senke varmen og dermed sparer energi.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer