De beste sykkel-piggdekkene

Stor svensk test avslører forskjellene.

<b>VELG RIKTIG:</b> Det er ikke store prisforskjeller på piggdekk for sykkel. Kvailteten er derimot høyst variabel. (Dekkene på bildet er ikke identiske med de som omtales i artikkelen). Foto: THOMAS STRZELECKI
VELG RIKTIG: Det er ikke store prisforskjeller på piggdekk for sykkel. Kvailteten er derimot høyst variabel. (Dekkene på bildet er ikke identiske med de som omtales i artikkelen). Foto: THOMAS STRZELECKIVis mer

Sykling er ikke lenger bare mosjon på fine dager om våren, høsten om sommeren.

Stadig flere sykler også i vinterhalvåret. Så langt nord i landet vårt som Alta har til og med kommunen satt inn tiltak for å få folk til å sykle på vier med is og snø.

Men skal du legge ut på vinterføre, må du ikke finne på å bruke sommerdekk. Akkurat som med bilen er det viktig å være godt skodd.

Stort utvalg

Utvalget av piggdekk for tråsykkel og elsykkel (noe som er samme sak, dekkmessig) er etterhvert stort, og det kan være vanskelig å finne fram i jungelen av alle merker og typer.

Det svenske nettstedet Testfakta.se har foretatt en test som viser forskjellene i bremselengde, rullemotstand og veigrep.

LES OGSÅ: Vintersykle for første gang?

Med i testen er merkene Schwalbe, Suomi (tidligere Nokian), Continental, Biltema og Kenda.

SNØ INGEN HINDRING: Med piggdekk sykler du trygt på all slags føre. Foto: ALL OVER PRESS
SNØ INGEN HINDRING: Med piggdekk sykler du trygt på all slags føre. Foto: ALL OVER PRESS Vis merDet er det finske laboratoriet Wheel Energy som har foretatt den praktiske delen av testen. I tillegg til piggdekkene ble det testet et vanligt sommerdekk som referanse.

Is, snø og asfalt

Samtlige dekk har en innerdiameter på 622 millimeter og beregnet for 28 tommers hjulstørrelse. Det er likevel trolig at dekkene oppfører seg noenlunde likt også på 26 tommers felger og de etterhvert stadig mer populære 27-tommerne.

LES OGSÅ: Det verste føret er ikke is

Dekkene ble testet både på ren is, en blanding av is og snø samt asfalt. Kriteriene var bremselengde, friksjon ved oppstart, veigrep i svinger (hvor mye kraft som kreves før dekket slipper ved ti graders svingvinkel) og rullemotstand på asfalt og hardpakket snø.

Samtlige målinger ble foretatt med belastning på 50 kilo og et dekktrykk på 3 bar.

To Schwalbe-dekk vant

Vinneren ble Schwalbes Marathon Winter med en totalsum av 4,6 av 5 mulige. Andreplassen ble også inntatt av samme merke, med Winter.

VEIGREP: På slikt føre er det viktig at du kan bremse ned og ikke skir sidelengs. Foto: COLOURBOX
VEIGREP: På slikt føre er det viktig at du kan bremse ned og ikke skir sidelengs. Foto: COLOURBOX Vis merDeretter følger Suomi W106, Continental Nordic Spike og Suomi W240.

Jumboplassene får dekkene fra Biltema og Kenda, begge med 2,9 poeng totalt.

Liten prisforskjell

Ser vi på prisene, så koster vinnerdekket Schwalbe Marathon Winter med 240 pigger 338 kroner pr. dekk her i landet. Jumbodekket fra Biltema koster på sin side 299 kroner.

LES OGSÅ: Test: Vintersykling til jobben

Det er altså bare 78 kroner å spare på å utstyre sykkelen med et sett billigdekk som har vesentlig lavere kvalitet enn de beste og sikreste dekkene i den svensk/finske testen.

Se hele piggdekktesten i detalj