<b>KUTT</b> Bryter du trafikkreglene som syklist, risikerer du å få mindre erstatning fra forsikringsselskapet ved et uhell. Foto: COLOURBOX
KUTT Bryter du trafikkreglene som syklist, risikerer du å få mindre erstatning fra forsikringsselskapet ved et uhell. Foto: COLOURBOX Vis mer

Brudd på vikeplikt kan gi forsikringskutt

Derfor fikk syklisten 25 prosent mindre i erstatning etter ulykken.

Publisert
Sist oppdatert

Ikke bare kan brudd på vikeplikten føre til en ulykke, det kan også gi kutt i forsikringen. For bilister er dette velkjent, men visste du at det også gjelder hvis du er syklist?

>> Kan du de nye reglene for vikeplikt?

Syklist skyld i uhellet

Saken som er behandlet i Finansklagenemnda tidligere i april, gjelder en hendelse hvor en syklist er blitt påkjørt av en bilist i et kryss som ikke var lysregulert.

Ifølge Finansklagenemndas vedtak kom syklisten inn i krysset fra venstre, og ble påkjørt av en bilist som kom kjørende fra syklistens høyre side. Altså var det syklisten som hadde vikeplikt. Syklisten skal ha sett bilen og forsøkt å øke farten for å komme over krysset i tide. Det gjorde han derimot ikke.

Dermed endte det opp med påkjørsel, noe syklisten selv mener skyldtes høy fart og uoppmerksomhet fra bilistens side. Men dette var verken forsikringsselskapet, eller Finansklagenemnda i ettertid, enige i.

Etter nemndas syn var det uaktsomt å dels sykle ut i krysset og unnlate å forsikre seg om at bilføreren ville stoppe. De mener derfor at syklistens brudd på vikeplikt og fartsøkningen er hovedårsaken til ulykken.

Forsikringsselskapet kan derfor gi avkorting på 25 prosent av erstatningen, slår nemnda fast.

Les også: Syklistenes vanligste trafikktabber

Flere grunner til kutt i forsikringen

Det er slett ikke første gang DinSide skriver om såkalt avkorting på forsikringen. Dersom du som forsikringstaker har opptrådt uaktsomt og det har ført til at uhellet fant sted, vil du i mange tilfeller få mindre i erstatning fra forsikringsselskapet.

Typiske eksempler på dette er om du legger fra deg bilnøklene og bilen blir stjåleteller parkerer i en nedoverbakke og ikke bruker håndbrekket.

Også på reise risikerer du mindre erstatning hvis du ikke passer godt nok på tingene dine, og disse blir stjålet.

Les også: Så stor skal avstanden være ved forbikjøring av syklister

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer