Brompton: Den perfekte bysykkel?

Sykkelen som gjør hverdagen morsommere.

Trinn 1: Full utslått ser den altså slik ut. Sykkelen foldes sammen på rundt 20 sekunder, og har da en vekt på rundt 11 kg. Foto: Produktbilder
Trinn 1: Full utslått ser den altså slik ut. Sykkelen foldes sammen på rundt 20 sekunder, og har da en vekt på rundt 11 kg. Foto: Produktbilder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammenleggbare sykler fås i flere prisklasser, men har du vært i Storbritannia har du sikkert lagt merke til at det er ett merke som går igjen.

Brompton-sykkelen har nemlig rukket å få tilnærmet kultstatus hos britene, og har i dag svorne tilhengere i hele verden, også her til lands.

Spørsmålet er hvorfor, så når Hulda Tronstad fra Syklistenes Landsforening kom til redaksjonen med en Brompton-sykkel måtte vi selvsagt spørre.

– De er så lette å bli glad i

En tydelig fornøyd Hulda Tronstad med sykkelen foldet sammen. Foto: Karoline Brubæk
En tydelig fornøyd Hulda Tronstad med sykkelen foldet sammen. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


– Svaret er ganske enkelt at de er morsomme å sykle på, samtidig som de er så uendelig praktiske, sier Tronstad.

– Vi i Syklistenes Landsforbund hadde agenturet på dem tidligere, men da det tok slutt valgte vi raskt å beholde flere sykler til bruk for våre ansatte.

Dette er selvsagt ikke en sykkel som er bygget for høy fart, men i byen gjør de små hjulene det svært enkelt å manøvrere når du skal ut et ærend. At du kan slå dem sammen i en håndvending er også praktisk - i stedet for å bekymre deg for at sykkelen skal bli stjålet, er det jo bare å ta den med deg inn dit du skal.

– Brompton-syklene passer også svært godt for deg som tar tog eller buss til byen, fortsetter Tronstad. Vanligvis må du jo betale for sykkelen din, men her er det bare å folde den sammen og ta den med inn på toget som vanlig bagasje.

Trinn 1: Full utslått ser den altså slik ut. Sykkelen foldes sammen på rundt 20 sekunder, og har da en vekt på rundt 11 kg. Foto: Produktbilder
Trinn to Foto: Produktbilder
Trinn 3 Foto: Produktbilder
Trinn 4: Nesten ferdig, kun å dytte setet på plass. Foto: Produktbilder
Trinn 5: Sykkelen er klappet sammen og klar til å tas med på toget, inn på jobben, eller til å legges i bagasjerommet. Setet fungerer forøvrig som bærehåndtak. Foto: Produktbilder


Hvor enkelt det er å folde Brompton-syklene sammen kan du også se i denne videoen:

Gjennomført britisk stil

At et produkt er praktisk behøver likevel ikke være nok til å sikre suksess, men også her har Brompton vært smarte.

– For det første er det enkelt å gjøre den spesiell, sier Tronstad. En ting er fargen på sykkelen, men kanskje like viktig er det store utvalget i ekstra tilbehør som gjør det enkelt å finne sin egen stil.

Sist, men ikke minst har Brompton også vært flinke til å dyrke den engelske stilen. De arrangerer blant annet egne Brompton-mesterskap, hvor det naturligvis er dresskode etter britisk tradisjon, altså skjorte og slips, dressjakke og hjelm. Dette er noe entusiastene liker, avslutter Tronstad.

Se video fra Brompton World Championship 2012 her:

Pris og tilgjengelighet

Grunnprisen på de fire 2013-modellene begynner på 7.300 kroner, men valgmuligheter som ekstra gir, spesielle farger, og ikke minst ekstra tilbehør, gjør at prisen fort kan øke om du ikke holder tungen rett i munnen.

Er du fristet bør du ta en titt på nettsidene til Den rustne eike.