UV-stråling

Bør du bekymre deg for påskesola?

Sjekk hvor UV-strålingen blir sterkest i påska, og hvor godt du bør beskytte deg. 

UV-STRÅLING: Snø bidrar til strålingen. Men i enkelte områder av landet blir det likevel lite UV-stråling i påska. Foto: NTB/Scanpix
UV-STRÅLING: Snø bidrar til strålingen. Men i enkelte områder av landet blir det likevel lite UV-stråling i påska. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sterk sol, gjerne kombinert med snø som reflekterer solstrålene, betyr at det er fort gjort å bli solbrent om man ikke beskytter huden. Samtidig vil det være varierende i et langstrakt land som Norge, hvor intense strålene fra sola faktisk er.

Det er UV-indeksen som sier noe om hvor intense de ultrafiolette strålene fra sola er, hvor 1 på indeksen er svak og 11 er ekstremt sterk.

Hvor nøye du bør være med bruken av solkrem avhenger både av hvor du skal tilbringe påskeferien, og om det er snø i området eller ikke.

Sen påske gir mer intense solstråler

Ifølge Statens strålevern betyr sen påske at sola står høyere på himmelen, og strålene blir mer intense.

- I fjellet i Sør-Norge kan påskesola bli like intens som sola på Sørlandet i slutten av mai. Så husk både solkrem og solbriller, sier forsker Bjørn Johnsen i Statens strålevern i en pressemelding.

Han sier videre at refleksjon fra snøen, dersom du skal til fjells, kan øke UV-nivået med over 50 prosent. Så selv om du går med sola i ryggen, får du likevel en del UV-stråling i ansiktet.

– Også i lett skydekke og snødrev er det viktig å beskytte seg. Enkelte ganger kan slikt vær faktisk gi sterkere stråler enn ved klarvær, sier Johnsen.

Samtidig er det verdt å merke seg at det er spådd veldig lav stråling i deler av landet.

Sjekk hvor sterk sola er der du er

Strålevernet skriver at ved en UV-indeks som er lavere enn 2, kan man trygt være ute uten solbeskyttelse. Er UV-indeksen 3 eller høyere, er det nødvendig med solbeskyttelse. Også hvis indeksen er 2 og du skal oppholde deg lenge ute, anbefaler de solbeskyttelse.

Deres prognoser viser at det i Nord-Norge forventes en UV-indeks på 1-2, som tilsvarer at man ikke trenger å beskytte huden.

I Sør-Norge vil indeksen ligge på rundt 3 i områder uten snø, og opptil 5 der det er snø. Her bør man dermed beskytte seg med solbriller, solkrem med minimum faktor 15 og klær - hvis man er lenge ute.

SOL I HYTTEVEGGEN? Skal du til fjells i Sør-Norge, bør du smøre deg, ifølge Strålevernet. Foto: NTB/Scanpix
SOL I HYTTEVEGGEN? Skal du til fjells i Sør-Norge, bør du smøre deg, ifølge Strålevernet. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Yr.no har et eget UV-varsel for Skandinavia, hvor du kan gå inn og se på strålefaren der du oppholder deg.

Bruk høyere solfaktor i Syden

Skal du ut av landet og lenger sør i påska, er det også greit å være klar over hvor mye høyere UV-indeksen faktisk kan være, enn hjemme i Norge.

Strålevernet viser eksempelvis til en forventet indeks på 11 eller mer i Thailand, som både tilsier bruk av solfaktor 50 og at man tar pauser fra sola midt på dagen. I Spania kan UV-indeksen bli fra 8-10, og i Alpene mellom 6 og 7.

Kreftforeningen anbefaler på sine nettsider at man generelt bruker minst faktor 15 i Norge, og minst faktor 30 i solrike land. De anbefaler også at man tar pauser fra sola mellom klokka 12:00 og 15:00.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!