Bli kongen av akebakken

Hvilket akebrett eller akeleke bør du kjøpe til vinterferien? Vi har testet syv varianter for deg.Foto og video: Per Ervland

<B>TESTOBJEKTENE:</B> Vi har testet sju mer eller mindre heftige snøracere. Spesielt en av dem skilte seg ut. Foto: Per Ervland
TESTOBJEKTENE: Vi har testet sju mer eller mindre heftige snøracere. Spesielt en av dem skilte seg ut. Foto: Per ErvlandVis mer

Ja, det er gøy å ake, både alene og med ungene. Det er spesielt gøy hvis det går fort på noe som også er lett å styre.

DinSides to akeentusiaster tok med sju mer eller mindre nye produkter for en uhøytidelig test i den øverste delen av Oslos legendariske akebakke - Korketrekkeren.

Det gikk fort, det gikk sakte, det gikk på trynet og noen ganger gikk det ikke fremover i det hele tatt. Og det var spesielt ett produkt begge likte godt.

Les: Vintersko og alpinstøvel i ett

SnoGlider (199 kroner)

KRISTIN: Dette er nok testens enkleste akebrett, i form av at det rett og slett er et akebrett. Riktignok med håndbremser på sidene, som du også kan prøve å bruke til å svinge med (selv om vi synes styreeffekten var såpass dårlig at vi foretrakk å bruke hendene). Men jøss da, ikke til forkleinelse for litt enkel akemoro. Trygt og godt. Men ikke for de største og tyngste.

THOMAS:Og da mener vel Kristin oss: En 44-åring på 94 kilo i et akebrett som har maksvekt på 50 kilo, er ikke spesielt komfortabelt. Vi føler at vi gjør noe galt når vi setter oss ned i denne trange, lille saken, og det er vel et under at den ikke knekker i to når vi setter utfor. Men SnoGlideren gjør jobben den skal, og passer bra for de aller yngste. Denne er på vei inn i butikkene nå, men er også helt lik den som heter SnoPirate på XXL.

 

Snow Trick X-Treme (499 kroner)

KRISTIN: Denne er litt à la OneFoot, men selvsagt mye enklere å holde seg på beina med. Vi synes imidlertid farten på sparkeskien er dårlig, og det er faktisk også ganske tungt å sparke på den – selv på flat mark. Ikke den største moroa i akebakken, dette – og her er det jo heller ikke mulig å dele moroa med flere.

THOMAS: Vi er ikke helt enige med Kristin. X-treme er den litt mer robuste versjonen av Stiga Kickspark, og denne tåler mer vekt og juling. Det blir litt knall og fall med denne, selv om man har rimelig kontroll nedover bakken. Det er omtrent som en sparkesykkel på ski, og det hjelper med litt bratte bakker for å få opp farten. Passer litt eldre barn. Litt vanskelig å finne i butikkene, men prøv på Coop Obs sine utsalg.

 

Les også: Her er Nobelpris-skiene

Tornado (699 kroner)

KRISTIN: Du kommer kanskje ikke først ned, men med denne blir du desidert kongen av akebakken. Det er noe annerledes som de andre ikke har – og bare der vinner du stort på de andres beundring. Her er det plass til mange, den er lett å styre om du kjører med hodet eller beina først. Og det kanskje viktigste for oss mer «voksne» akere: Den er såpass myk at selv humpene i akebakken blir moro!

THOMAS: Umiddelbar moro! Her flyter du komfortabelt ned bakken i enten liggende eller sittende posisjon mens du styrer surfebrettet ved å lene deg til sidene. Underlaget har «retningsbestemte glideflater» som gjør det lettere å styre, dessuten går det fort å blåse den opp. Du trenger ikke pumpe. En klar favoritt! Bare pass at det ikke er noen spisse gjenstander som stikker opp av bakken.

 

SnoBlade (599 kroner)

KRISTIN: Vi har god erfaring med andre typer rattkjelker, men denne var altfor svømmende i styringa for vår smak. Med en rattkjelke forventer vi at rattet skal ha en viss effekt. Det synes vi ikke den har, den vil rett og slett ikke gjøre som vi vil. Vi sliter også med at vi hele tiden sklir av setet i svingene. Og, nei - svingene vi får gjort med denne er ikke veldig krappe.

THOMAS: Svømmende, schvømmende. Vi kjenner denne godt hjemmefra, og synes den fungerer bra. Svingradiusen er kanskje ikke voldsomt imponerende, og twintip-skiene burde kanskje gått fortere, men det kan ha noe med at ungene har skrapet skiene voldsomt opp. På våre turer i denne testen gikk den nemlig fortere, selv om den fortsatt sliter litt i svingene. Litt ork å sette sammen, men du får til slutt en robust og god rattkjelke som varer. Bare pass på å ikke kjøre for mye på grusete underlag.

 

Les også: Varm maten uten flammer

OneFoot (349 kroner)

KRISTIN:Ah, endelig, nå skulle vi da virkelig få dra fram de (eld)gamle snøbrettkunstene ... trodde vi. Men her er det rett og slett så vrient å holde balansen og farten oppe at det ikke blir noe gøy. Ikke noe for oss å sette utfor akebakken med, i alle fall om vi ikke har store ønsker om å oppsøke skadestua.

THOMAS: Vi hadde i utgangspunktet stor tro på denne, men OneFoot er vanskelig for den som ikke kan surfe eller stå på snowboard - her handler alt om hvor god balanse du har. Og siden balansen blir dårligere med årene, var vi helt håpløse på denne. Det var neste umulig å komme seg fremover uten å gå på trynet. Har du en relativ slak bakke foran deg, fungerer den derimot mye bedre. Dette er for barn og ungdom som vil trene balanse. Og tryne mye.

 

(saken fortsetter under bildeserien)

Stor bildeserie her:

Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND

Les også: Kjelken for de som liker fart

SnoFire (799 kroner)

KRISTIN: Dette ratt-akebrettet har ratt, brems og plass til to. Bremsen er en håndbrems som er plassert rett på undersiden av rattet, og selv om den har god effekt, skal det sies at det er vanskelig å styre og bremse samtidig – her må man rett og slett prioritere det viktigste. Styringen er heller ikke veldig presis. Alt i alt: Dette likte vi ikke veldig bra. Det er også det dårligste av de to ratt-akebrettene. (Her ble vi også sittende med rattet i hendene i midten av bakken, men dette skal vi ikke tilskrive annet enn feilmontering. Husk å klikke alle delene bestemt på plass før du setter utfor!)

THOMAS: Klassisk akebrett for to unger eller én voksen. Heller ikke voldsom svingradius på denne, men god fart og behagelig å sitte i – selv for en litt stor mann. For to unger er dette stor moro, noe vi selv har sett hjemme. Passer bra for barn mellom fem og ni.

 

Les også: Sparken for fart og moro

SnoZebra (699 kroner)

KRISTIN: Fargen og zebrastripene henvender seg kanskje til en mer feminin kundegruppe – men dette satt til siden så må vi si at dette er det beste ratt-akebrettet i denne testgruppen. Det er fordi styringen virker bedre på denne (selv om vi kunne tenke oss en enda mer presis respons på våre rattbevegelser), og bremsen hugger bra i underlaget. Også her er det håndbrems, med de utfordringene dette setter til betjening av ratt og brems samtidig. Her er det også laget fothvilere helt foran på brettet, som gjør at sittestillingen er bedre enn på det andre ratt-akebrettet.

THOMAS: En stor mann i et lite jenteakebrett. Igjen følger jeg meg ille til mote, men det glemmer jeg raskt. Zebraen glir bra, styrer bra og svinger bedre enn mange av de andre i vår uhøytidelige test. Og den knakk heller ikke da vi prøvde å «hoppstarte» den. Mangler jentungen i familien noe å ake på i vinterferien, ville vi definitivt gått for denne.

 

Les mer om: vinter, snø, ski og alpint