Hoverboard

Beordret salgsstans for tre hoverboard

Tilfredsstiller ikke kravene og må fjernes fra butikkhyllene.

KONTROLL AV HOVERBOARD (ARKIVFOTO): Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har gjennomført en kontroll av selvbalanserende ståbrett - såkalte «hoverboards» - og funnet at tre av brettene ikke oppfyller sikkerhetskravene. Brettene får dermed ikke lov å selges mer, i Norge. Brettene på bildet er fra en test av hoverboard på Dinside og er ikke tilknyttet produktene som er trukket. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KONTROLL AV HOVERBOARD (ARKIVFOTO): Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har gjennomført en kontroll av selvbalanserende ståbrett - såkalte «hoverboards» - og funnet at tre av brettene ikke oppfyller sikkerhetskravene. Brettene får dermed ikke lov å selges mer, i Norge. Brettene på bildet er fra en test av hoverboard på Dinside og er ikke tilknyttet produktene som er trukket. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har fattet vedtak om innførsel- og salgsforbud av tre selvbalanserende ståbrett – såkalte «hoverboards» – som er solgt i Norge.

Her er de tre hoverboardene det er snakk om:

  • Jernia: (ståbrett type 8 R)
  • NETonNET AB: (Andersson balance scooter 1.3)
  • Extra Leker/Norwegian toy import (JY 901 og JY 905)

Beslutningen om salgsforbudet er utstedt etter en markedskontroll som DSB har gjort sammen med det lokale eltilsynet.

En tilsvarende kontroll i Sverige i mai 2017 førte til at det ble utstedt salgsforbud på 10 av 13 hoverboards. Mange av disse selges også i Norge.

– Ikke godt nok sikkerhetsnivå

Bakgrunnen for kontrollen er ifølge DSB at det har vært flere saker i media om at enkelte av ståbrettene har tatt fyr under lading. At det er registrert veldig mange branntilløp i hoverboards under lading i Sverige, er også en av grunnene til at de har valgt å gjennomføre tilsynet her i Norge.

Etter en innledende kontroll utført av det lokale eltilsynet, hvor DSB fikk oversendt ti saker, har DSB gjennomført en dokumentkontroll på seks produkter.

I tre av sakene ble produktet vurdert som ok, mens i tre saker har DSB fattet vedtak om innførsel- og omsetningsforbud.

Det betyr at importørene ikke har dokumentert at produktene holder et godt nok sikkerhetsnivå.

Det er altså ikke snakk om tester av selve produktene – men en kontroll av om produktene har de godkjenningene og dokumentene som de skal ha for å kunne selges i Norge.

− Det kommer snart en ny standard for ståbrett. Da vil det være aktuelt å vurdere en test av ladefunksjonen. Til nå har vi gjennomført en dokumentkontroll, sier Rygh Pedersen.

– Forhandlerne kjenner reglene for dårlig

Ifølge avdelingsleder i DSB, Anne Rygh Pedersen, ble det fattet vedtak om omsetningsforbud mot produktene fra Net on Net og Jernia i oktober.

– For Extra Leker er det ikke formelt sett fattet et vedtak ennå, men kjeden valgte å trekke produktet fra hyllene da de ble orientert om manglende sikkerhetsdokumentasjon. Også her vil det bli fattet et vedtak, for å hindre at produktet kan komme i salg igjen, forteller Pedersen til Dinside.

− Vi erfarer at de aktuelle markedsaktørene vi har kontrollert har for dårlig kunnskap om hvilket regelverk som gjelder, og hvilke krav produktene må tilfredsstille. De er også dårlig på å innrette seg, og svarer seint når vi ber om å legge fram dokumentasjon, sier Pedersen.

Men hva med dem som har disse produktene hjemme?

Dersom det vurderes slik at det er fare for liv og helse for forbrukere, vil det utstedes en ordre om tilbaketrekking. Det er det ikke gjort i dette tilfellet, det er kun snakk om at forhandlerne ikke får lov til å selge produktene lenger.

− Basert på antall brannmeldinger og andre registrerte meldinger til DSB har vi ikke grunnlag for å si at det er stor risiko knyttet til bruk av disse produktene. Vi kommer derfor ikke til å anbefale at de som allerede har kjøpt disse ståbrettene må levere de inn, sier Rygh Pedersen.

– Men hva hvis det sitter forbrukere med disse produktene og som vil ønsker å levere de inn fordi de ikke føler seg trygge? Hva er rådet til dem?

– Da anbefaler jeg at forbrukerne tar med produktet tilbake til forhandler og spør om hjelp. Vi har ikke grunnlag for å si at det er stor risiko knyttet til bruk av disse produktene, men vårt tilsyn avdekker at produsentene som får omsetningsforbud ikke kan dokumentere sikkerhetskravene. Da må vi som produktmyndighet hindre videre omsetning, sier Pedersen til Dinside.

Mange registrerte branntilløp i hoverboards i Sverige

Dinside har skrevet om brannfaren for disse produktene tidligere, blant annet da et ståbrett eksploderte under lading i Nordland.

I Sverige ble det rapportert inn 15 branner i selvbalanserende ståbrett bare i løpet av én måned i 2016 – og mellom juli 2016 og april 2017 ble det rapportert om 48 kjente branner i hoverboards i Sverige, hvor de fleste inntraff under lading.

Ifølge Pedersen, er det imidlertid ikke rapportert om slike branner i Norge, men de har fått bekymringsmeldinger:

– Vi har mottatt bekymringsmelding om branntilløp, men vi har ingen registrerte branner i såkalte hoverboards. Her er det imidlertid grunn til å tro at det kan være noe underrapportering, sier Pedersen til Dinside.

Tenk på dette om du skal kjøpe hoverboard:

Her er DSBs tips til forbrukere som skal kjøpe ståbrett:

  • Sjekk at produktet er CE-merket
  • Sjekk at produktet er merket med produsentens navn og adresse
  • Det skal følge med norsk brukerveiledning
  • Handler du i en norsk butikk enten på nett eller fysisk har butikken ansvaret for at produktet er sikkert
  • Hvis du importerer produktet fra en utenlandsk nettbutikk, er du selv ansvarlig
  • Sjekk at samsvarserklæring fra produsenten følger med produktet
  • Det skal være angitt typebetegnelse på produktet

DSB anbefaler at man ikke lader disse produktene om natten eller uten tilsyn. Det er de samme råd som gjelder for lading av mobiltelefoner og liknende, som også gjelder for disse produktene.

Dette sier butikkene:

Vi har kontaktet butikkene NetOnNet, Jernia og ExtraLeker, som er butikkene som selger de aktuelle produktene som DSB nå har beordret salgsstans på. Vi har spurt hva de gjør og hvorvidt forbrukere som ønsker å returnere produktet fordi de kanskje føler seg utrygge, kan returnere produktet selv om det ikke er utstedt en tilbakekalling.

Dette er hva butikkene svarer Dinside:

Jernia:

– Jernia stoppet umiddelbart salget av produktet tatt ut for stikkprøvekontroll av DSB. Det er fast prosedyre dersom det er usikkerhet rundt noen av våre produkter. På eget initiativ gjennomførte Jernia tilbaketrekning fra grossist og butikk. I dialog med DSB konkluderte vi i samråd at det var et dekkende tiltak fra Jernia. Gjennomføringen og dialogen skjedde lenge før DSB gjennomførte sitt vedtak. Dersom kunder er usikre på kvaliteten på produkter kjøpt hos Jernia, oppfordres de til å ta kontakt med oss i en av våre butikker eller gjennom vår kundeservice, uttaler Per Henriksen Dingsør, kommunikasjonsdirektør i Jernia.

Extra Leker:

– Vi har selvfølgelig stoppet salget og importen av hoverboard. Den siste innførselen ble gjort tidlig i 2016. Vi forholder oss til DSB sin anbefaling at det ikke er knyttet stor risiko til bruk av disse brettene. Vi kommer derfor ikke til å sende ut en tilbakekalling. På bakgrunn av DSB sin anbefaling så kommer vi ikke til å ta brettene i retur, uttaler daglig leder i Extra Leker, Tom Samuelsen.

ANDERSSON BALANSEBRETT: Dinside har testet Andersson balansescooter 2.3, som vist på bildet. Modellen som DSB nå har utstedt salgsforbud på, er en Andersson 1.3. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ANDERSSON BALANSEBRETT: Dinside har testet Andersson balansescooter 2.3, som vist på bildet. Modellen som DSB nå har utstedt salgsforbud på, er en Andersson 1.3. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

​​NetOnNet:

Nora Ay, kommunikasjonssjef i NetOnNet, sier til Dinside at dette er ny informasjon for selskapet og at de ikke har sett rapporten fra DSB.

– Våre produkter gjennomgår alltid tester og kontroller før vi sender dem ut på markedet, slik at de skal oppfylle alle krav til lover og forordninger. Vi har ikke sett testrapporten fra DSB så vi vet ikke hvilke feil som påstås å være med vår balansescooter. I påvente av testrapporten og mer informasjon fra DSB, har vi fjernet produktet fra netonnet.no, sier Ay til Dinside og understreker at de vil kunne oversende den ønskede dokumentasjonen som beviser at balansescooteren oppfyller kriteriene.

NetOnNets balansebrett fra Andersson fikk også salgsforbud under den svenske kontrollen i mai. Ay hevder at dette skyldtes at medarbeideren som var på jobb da kontrollen ble utført ikke kjente til dokumentasjonen og at dette ble ordnet opp i slik at brettene likevel kunne selges.

Men de svenske myndigheten som har beordret salgsstans, Arbeidsmiljøverket, sier til Dinside at salgsforbudet fremdeles gjelder.

- Salgsforbudene gjelder. Det er distributørens ansvar å følge våre forbud, sier Monica Torgrip, enhetssjef i teknikkavdelingen ved Arbeidsmiljøverket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer