Test av fyrverkeri 2016

Batteriene som gir deg mest moro for penga

Vi har testet fyrverkeri i 500- og 1.000-kronersklassen.

FYRVERKERITEST: Dinside tok med seg ekspertene for å undersøke årets fyrverkeri. Fra venstre ser du pyrotekniker Erling Nielsen i Pyroteknikk.no AS, brannkonstabel Christian Hiorth ved Asker og Bærum brannvesen og Aleksander Røssaak og Mats Kjensbekk fra Norsk Fyrverkeriforum. Foto: Anders Stai Fougner
FYRVERKERITEST: Dinside tok med seg ekspertene for å undersøke årets fyrverkeri. Fra venstre ser du pyrotekniker Erling Nielsen i Pyroteknikk.no AS, brannkonstabel Christian Hiorth ved Asker og Bærum brannvesen og Aleksander Røssaak og Mats Kjensbekk fra Norsk Fyrverkeriforum. Foto: Anders Stai FougnerVis mer

«Den ene kvelden i året da flest i landet er snydens, da skal alle ha full tilgang til eksplosiver som resten av året er forbudt» tordnet Dinside-journalist Kristin Sørdal før fjorårets nyttårsaften, og konkluderte:

«Det er fullstendig galskap!»

Men uansett om du hater eller elsker fyrverkeri, er det fortsatt noe mange nordmenn bruker penger og tid på hver nyttårsaften. Da er det greit å vite hva man bør kjøpe, og hva man bør holde seg unna.

Dinside tok derfor med seg et knippe eksperter for å se på årets beste – og verste – fyrverkeri.

Ingen store feil

Dommerpanelet i denne blindtesten bestod av brannkonstabel Christian Hiorth ved Asker og Bærum brannvesen, pyrotekniker Erling Nielsen i Pyroteknikk.no AS og ildsjelene Aleksander Røssaak og Mats Kjensbekk fra interessegruppen Norsk Fyrverkeriforum.

Kveldens oppgave var å se om batteriene levde opp til forventningene i de to prisklassene: opptil 500 kroner og rundt 1.000-lappen.

STOR TEST: Dinside fikk med seg bransjen, brannvesenet, eksperter og en skytebane for å gjøre årets fyrverkeritest under sikre forhold. Vi har testet 12 batterier totalt, i to priskategorier, hvor panelet ikke har visst hva som ble skutt opp når. Foto: Anders Stai Fougner
STOR TEST: Dinside fikk med seg bransjen, brannvesenet, eksperter og en skytebane for å gjøre årets fyrverkeritest under sikre forhold. Vi har testet 12 batterier totalt, i to priskategorier, hvor panelet ikke har visst hva som ble skutt opp når. Foto: Anders Stai Fougner Vis mer

- Dette er ikke leketøy, påpekte brannkonstabel Hiorth, som derfor hadde et ekstra øye på hvorvidt batteriene også framstod som trygge.

- Men dette er kanskje den første testen jeg har vært med på hvor ingen av batteriene har feila, sa Røssaak da testen var ferdig.

SE OGSÅ: Brannmannens beste tips for sikker bruk av fyrverkeri

Beste fyrverkeri for opptil 500 kroner

For all del: 500 kroner er mye penger. Men skal du kjøpe et batteri, må du dessverre opp i denne størrelsen for at ikke alt skal være over på et par pang.

Alle disse gir deg underholdning i opptil ett minutt. Og da fyrverkeri i aller høyeste grad er en smakssak, har vi samlet alle 500-kronersbatteriene i en video nedenfor. Se selv – kanskje du er uenig med dommerne våre!

Engelsrud Night Scene

Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 499,-
Skudd: 49
Varighet: 45 sekunder

Liker du fyrverkeri som knitrer, liker du denne. Men bruker du en 500-lapp på ett batteri, blir du nok skuffa over at du ikke får så veldig mye mer enn bare knitring.

Det knitrer og det knatrer, i 45 sekunder til ende.

- Med den samme effekten hele tida, blir det fort ensformig og kjedelig, synes panelet.

Maxim Massive Thunder

Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 499,-
Skudd: 36

Varighet: 30 sekunder

- Den lunta virka vel kort, stusser brannmannen, og får støtte fra oppskyterne: Her får man det travelt med å komme seg på sikker avstand før tordenværet starter.

Panelet synes fargene er klare, finalen fin og at batteriet havner i en «klassisk»-kategori, som i seg selv kunne stått til en klassisk firer.

Men den korte lunta skremmer ikke bare brannmannen, så her mister dessverre batteriet ett øye på terningen.

Spectra Naboen

Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 499,-
Skudd: 60

Varighet: 60 sekunder

Panelet kjeder seg litt mens dette batteriet spytter sine 60 skudd i 60 sekunder, men når finalen kommer snus plutselig alt opp ned: Vinklede skudd med glitter overrasker ekspertene – og oppskyterne, som mener batteriet burde advare bedre om disse.

- Finalen er det eneste som redder batteriet, slikt har jeg ikke sett i denne prisklassen før, sier en av dommerne.

Men når dette bare varer i få sekunder, etter en relativt kjedelig oppvarming, klarer ikke batteriet å karre til seg et høyere terningkast.

Cosmos Gold Extreme

Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 399,-
Skudd: 16
Varighet: 30 sekunder

Som navnet tilsier er det gull i fokus, og tidvis forsvares også «extreme»-delen av navnet. På både godt og vondt; for her blir det nesten for mye.

- Den skiller seg ut, med gull for alle penga. Men det kan bli litt kort og ensformig, sier ekspertene når de 30 sekundene er over.

- Og her var det mye nedfall, så jeg ville ikke stått for nært den der, skyter brannmannen inn.

Festival Big Bite

Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 499,-
Skudd: 67

Varighet: 55 sekunder

Selv om batteriet har god variasjon, er det gullglitter det handler om – spesielt i finalen, hvor en gulldusj imponerer spesielt de med mindre faglig kompetanse på skytebanen.

- Dette er fine effekter man ikke ser i alle batterier i denne prisklassen, nikker panelet.

De biter seg også merke i at skuddene går høyt nok til at dette virker trygt, og at lunta gir deg god tid til å komme deg unna.

Svea Fifty/Nova Commando

Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 499,-
Skudd: 49

Varighet: 50 sekunder

Navnet tilsier 50, mens pakka sier 49, og uansett antall er dette skudd panelet liker.

- Jeg synes dette varte lengre enn de andre? spør én, og stoppeklokka viser 50 sekunder, som er bra i denne prisklassen.

Selv om effektene i seg selv ikke var spesielt nyskapende, var totalopplevelsen og sikkerheten så god at panelet triller sin andre femmer i denne kategorien.

Beste fyrverkeri for rundt 1.000 kroner

Det finnes langt dyrere batterier enn dette, men for oss er det naturlig å sette grensa på rundt tusenlappen.

Og du merker et betraktelig hopp i kvaliteten – ofte vil de også vare noe lenger. For ordens skyld: Varigheten vi oppgir i denne testen er målt av oss, ikke oppgitt av produsenten.

Du kan se alle 1.000-kronersbatteriene i denne videoen:

Maxim El Grande

Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 999,-
Skudd: 61
Varighet: 90 sekunder

- Jeg fikk noe hardt i hodet! utbryter en i panelet.

- Jeg og! svarer en annen, så her er det ganske riktig fare for nedfall langt utenfor sikkerhetsavstanden.

Effektene hjelper heller ikke på inntrykket: Her er det ensformig knitring det går i hele veien, uten noe særlig mer, og selv om batteriet varer lenge, gir panelet en samlet tommel ned.

Engelsrud Zorro

Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 1.100,-
Skudd: 61
Varighet: 50 sekunder

Knitre, knitre. Mer knitring. Og enda litt til, med litt gull, i et helt minutt.

- Er du glad i knitring, får du det du betaler for, sier panelet.

- Men jeg hadde blitt skuffa over å få den samme effekten hele tida, om jeg hadde brukt 1.000 kroner på denne, fortsetter de, uten å vite at batteriet faktisk koster enda en hundrelapp.

Svea Luxury/Nova Hellfire

Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 999,-
Skudd: 88
Varighet: 90 sekunder

Denne er som en god film; den begynner forsiktig, bygger seg opp og avsluttes med en dramatisk finale. Bare synd at den forsiktige starten varer for lenge.

- Men den har betraktelig mye mer variasjon enn mange andre, sier panelet.

Batteriet får også skryt for lunta, som gir deg en bitteliten lysfontene i forkant før showet starter, som en liten nedtelling.

Festival Grand Finale

Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 1.049,-
Skudd: 36
Varighet: 45 sekunder

Dette batteriet har få skudd sammenliknet med konkurrentene, men man merker fort hvorfor: Hvert enkelt skudd er et show for seg, og batteriet tar seg god tid på å vise fram de ulike effektene.

- Og jeg blir aldri lei! sier panelet.

- Dette batteriet skiller seg godt ut fra mengden.

Cosmos Cosmic Inferno

Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 999,-
Skudd: 100
Varighet: 60 sekunder

Denne byr på testens eneste spinnende effekter, med lyder som høres ut som de hører hjemme i den nye Star Wars-filmen.

- Jeg synes det er kult, jeg, gliser en i panelet, for dette er noe som burde få naboen til å heve øyenbrynet.

Også finalen imponerer, og det eneste ekspertene savner er mer spenn i fargene.

Spectra Jubileum

Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 999,-
Skudd: 118
Varighet: 56 sekunder

- Veldig bra! utbryter panelet når dette massive lysshowet er over.

- Det begynte kanskje litt kjedelig, men med mye i ett batteri, er det litt «klasse 4» over det, fortsetter de, og viser altså til det mer potente kruttet forbeholdt proffene.

For her er det mye som skjer: Gull både høyt og lavt, både smell og hyl, og etter å ha sett hva Jubileum konkurrerer mot, er ikke panelet i tvil: Denne fortjener kveldens eneste sekser.

Sjekk også ut brannmannens beste tips for sikker bruk av fyrverkeri: