Test av fyrverkeri 2016

Batteriene som gir deg mest moro for penga

Vi har testet fyrverkeri i 500- og 1.000-kronersklassen.

FYRVERKERITEST: Dinside tok med seg ekspertene for å undersøke årets fyrverkeri. Fra venstre ser du pyrotekniker Erling Nielsen i Pyroteknikk.no AS, brannkonstabel Christian Hiorth ved Asker og Bærum brannvesen og Aleksander Røssaak og Mats Kjensbekk fra Norsk Fyrverkeriforum. Foto: Anders Stai Fougner
FYRVERKERITEST: Dinside tok med seg ekspertene for å undersøke årets fyrverkeri. Fra venstre ser du pyrotekniker Erling Nielsen i Pyroteknikk.no AS, brannkonstabel Christian Hiorth ved Asker og Bærum brannvesen og Aleksander Røssaak og Mats Kjensbekk fra Norsk Fyrverkeriforum. Foto: Anders Stai Fougner Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Den ene kvelden i året da flest i landet er snydens, da skal alle ha full tilgang til eksplosiver som resten av året er forbudt» tordnet Dinside-journalist Kristin Sørdal før fjorårets nyttårsaften, og konkluderte:

«Det er fullstendig galskap!»

Men uansett om du hater eller elsker fyrverkeri, er det fortsatt noe mange nordmenn bruker penger og tid på hver nyttårsaften. Da er det greit å vite hva man bør kjøpe, og hva man bør holde seg unna.

Dinside tok derfor med seg et knippe eksperter for å se på årets beste – og verste – fyrverkeri.

Ingen store feil

Dommerpanelet i denne blindtesten bestod av brannkonstabel Christian Hiorth ved Asker og Bærum brannvesen, pyrotekniker Erling Nielsen i Pyroteknikk.no AS og ildsjelene Aleksander Røssaak og Mats Kjensbekk fra interessegruppen Norsk Fyrverkeriforum.

Kveldens oppgave var å se om batteriene levde opp til forventningene i de to prisklassene: opptil 500 kroner og rundt 1.000-lappen.

STOR TEST: Dinside fikk med seg bransjen, brannvesenet, eksperter og en skytebane for å gjøre årets fyrverkeritest under sikre forhold. Vi har testet 12 batterier totalt, i to priskategorier, hvor panelet ikke har visst hva som ble skutt opp når. Foto: Anders Stai Fougner
STOR TEST: Dinside fikk med seg bransjen, brannvesenet, eksperter og en skytebane for å gjøre årets fyrverkeritest under sikre forhold. Vi har testet 12 batterier totalt, i to priskategorier, hvor panelet ikke har visst hva som ble skutt opp når. Foto: Anders Stai Fougner Vis mer

- Dette er ikke leketøy, påpekte brannkonstabel Hiorth, som derfor hadde et ekstra øye på hvorvidt batteriene også framstod som trygge.

- Men dette er kanskje den første testen jeg har vært med på hvor ingen av batteriene har feila, sa Røssaak da testen var ferdig.

SE OGSÅ: Brannmannens beste tips for sikker bruk av fyrverkeri

Beste fyrverkeri for opptil 500 kroner

For all del: 500 kroner er mye penger. Men skal du kjøpe et batteri, må du dessverre opp i denne størrelsen for at ikke alt skal være over på et par pang.

Alle disse gir deg underholdning i opptil ett minutt. Og da fyrverkeri i aller høyeste grad er en smakssak, har vi samlet alle 500-kronersbatteriene i en video nedenfor. Se selv – kanskje du er uenig med dommerne våre!

Engelsrud Night Scene

image: Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 499,-
Skudd: 49
Varighet: 45 sekunder

Liker du fyrverkeri som knitrer, liker du denne. Men bruker du en 500-lapp på ett batteri, blir du nok skuffa over at du ikke får så veldig mye mer enn bare knitring.

Det knitrer og det knatrer, i 45 sekunder til ende.

- Med den samme effekten hele tida, blir det fort ensformig og kjedelig, synes panelet.

Maxim Massive Thunder

image: Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 499,-
Skudd: 36

Varighet: 30 sekunder

- Den lunta virka vel kort, stusser brannmannen, og får støtte fra oppskyterne: Her får man det travelt med å komme seg på sikker avstand før tordenværet starter.

Panelet synes fargene er klare, finalen fin og at batteriet havner i en «klassisk»-kategori, som i seg selv kunne stått til en klassisk firer.

Men den korte lunta skremmer ikke bare brannmannen, så her mister dessverre batteriet ett øye på terningen.

Spectra Naboen

image: Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 499,-
Skudd: 60

Varighet: 60 sekunder

Panelet kjeder seg litt mens dette batteriet spytter sine 60 skudd i 60 sekunder, men når finalen kommer snus plutselig alt opp ned: Vinklede skudd med glitter overrasker ekspertene – og oppskyterne, som mener batteriet burde advare bedre om disse.

- Finalen er det eneste som redder batteriet, slikt har jeg ikke sett i denne prisklassen før, sier en av dommerne.

Men når dette bare varer i få sekunder, etter en relativt kjedelig oppvarming, klarer ikke batteriet å karre til seg et høyere terningkast.

Cosmos Gold Extreme

image: Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 399,-
Skudd: 16
Varighet: 30 sekunder

Som navnet tilsier er det gull i fokus, og tidvis forsvares også «extreme»-delen av navnet. På både godt og vondt; for her blir det nesten for mye.

- Den skiller seg ut, med gull for alle penga. Men det kan bli litt kort og ensformig, sier ekspertene når de 30 sekundene er over.

- Og her var det mye nedfall, så jeg ville ikke stått for nært den der, skyter brannmannen inn.

Festival Big Bite

image: Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 499,-
Skudd: 67

Varighet: 55 sekunder

Selv om batteriet har god variasjon, er det gullglitter det handler om – spesielt i finalen, hvor en gulldusj imponerer spesielt de med mindre faglig kompetanse på skytebanen.

- Dette er fine effekter man ikke ser i alle batterier i denne prisklassen, nikker panelet.

De biter seg også merke i at skuddene går høyt nok til at dette virker trygt, og at lunta gir deg god tid til å komme deg unna.

Svea Fifty/Nova Commando

image: Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 499,-
Skudd: 49

Varighet: 50 sekunder

Navnet tilsier 50, mens pakka sier 49, og uansett antall er dette skudd panelet liker.

- Jeg synes dette varte lengre enn de andre? spør én, og stoppeklokka viser 50 sekunder, som er bra i denne prisklassen.

Selv om effektene i seg selv ikke var spesielt nyskapende, var totalopplevelsen og sikkerheten så god at panelet triller sin andre femmer i denne kategorien.

Beste fyrverkeri for rundt 1.000 kroner

Det finnes langt dyrere batterier enn dette, men for oss er det naturlig å sette grensa på rundt tusenlappen.

Og du merker et betraktelig hopp i kvaliteten – ofte vil de også vare noe lenger. For ordens skyld: Varigheten vi oppgir i denne testen er målt av oss, ikke oppgitt av produsenten.

Du kan se alle 1.000-kronersbatteriene i denne videoen:

Maxim El Grande

image: Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 999,-
Skudd: 61
Varighet: 90 sekunder

- Jeg fikk noe hardt i hodet! utbryter en i panelet.

- Jeg og! svarer en annen, så her er det ganske riktig fare for nedfall langt utenfor sikkerhetsavstanden.

Effektene hjelper heller ikke på inntrykket: Her er det ensformig knitring det går i hele veien, uten noe særlig mer, og selv om batteriet varer lenge, gir panelet en samlet tommel ned.

Engelsrud Zorro

image: Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 1.100,-
Skudd: 61
Varighet: 50 sekunder

Knitre, knitre. Mer knitring. Og enda litt til, med litt gull, i et helt minutt.

- Er du glad i knitring, får du det du betaler for, sier panelet.

- Men jeg hadde blitt skuffa over å få den samme effekten hele tida, om jeg hadde brukt 1.000 kroner på denne, fortsetter de, uten å vite at batteriet faktisk koster enda en hundrelapp.

Svea Luxury/Nova Hellfire

image: Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 999,-
Skudd: 88
Varighet: 90 sekunder

Denne er som en god film; den begynner forsiktig, bygger seg opp og avsluttes med en dramatisk finale. Bare synd at den forsiktige starten varer for lenge.

- Men den har betraktelig mye mer variasjon enn mange andre, sier panelet.

Batteriet får også skryt for lunta, som gir deg en bitteliten lysfontene i forkant før showet starter, som en liten nedtelling.

Festival Grand Finale

image: Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 1.049,-
Skudd: 36
Varighet: 45 sekunder

Dette batteriet har få skudd sammenliknet med konkurrentene, men man merker fort hvorfor: Hvert enkelt skudd er et show for seg, og batteriet tar seg god tid på å vise fram de ulike effektene.

- Og jeg blir aldri lei! sier panelet.

- Dette batteriet skiller seg godt ut fra mengden.

Cosmos Cosmic Inferno

image: Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 999,-
Skudd: 100
Varighet: 60 sekunder

Denne byr på testens eneste spinnende effekter, med lyder som høres ut som de hører hjemme i den nye Star Wars-filmen.

- Jeg synes det er kult, jeg, gliser en i panelet, for dette er noe som burde få naboen til å heve øyenbrynet.

Også finalen imponerer, og det eneste ekspertene savner er mer spenn i fargene.

Spectra Jubileum

image: Batteriene som gir deg mest moro for penga

Pris: 999,-
Skudd: 118
Varighet: 56 sekunder

- Veldig bra! utbryter panelet når dette massive lysshowet er over.

- Det begynte kanskje litt kjedelig, men med mye i ett batteri, er det litt «klasse 4» over det, fortsetter de, og viser altså til det mer potente kruttet forbeholdt proffene.

For her er det mye som skjer: Gull både høyt og lavt, både smell og hyl, og etter å ha sett hva Jubileum konkurrerer mot, er ikke panelet i tvil: Denne fortjener kveldens eneste sekser.

Sjekk også ut brannmannens beste tips for sikker bruk av fyrverkeri: