Avantree Dual Port Power Pack 6000

Kraftig nødbatteri som kan lade mobilen og nettbrettet samtidig.

Ut på tur, aldri uten strøm på mobilen og nettbrettet. I hvert fall om du har en nødlader som denne. Foto: Kirsti Østvang
Ut på tur, aldri uten strøm på mobilen og nettbrettet. I hvert fall om du har en nødlader som denne. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle med en smarttelefon vet hvor fort batteriet går tom for strøm i løpet av en dag. Det er ikke alltid man har anledning til å lade det opp igjen, spesielt ikke når man er ute på tur og langt fra et strømuttak.

Heldigvis finnes det råd å få i form av en nødlader, det vil si en bærbar batteripakke som kan forsyne dingsene dine med strøm. Lading skjer typisk via en usb-kabel.

Nødladere til smarttelefoner og annet elektronisk utstyr kommer i dag i mange ulike varianter, både hva gjelder størrelse, ladekapasitet og pris. Noen er så små at de får plass i jakkelommen, men de holder gjerne bare til maks én lading. Hva om man ønsker noe som varer en hel helg?

Les også: God grunn til å ikke lade mobilen via PC-en

Kraftig nødlader fra Avantree

Avantree Dual Port Power Pack 6000 er i så fall en aktuell kandidat, som vi har valgt å ta en nærmere titt på. Med et batteri på 6000mAh holder den et sted mellom to til tre oppladninger av telefonen, men også andre type enheter kan lades opp, til og med nettbrett. I tillegg kan man lade opp to enheter samtidig om man ønsker det.

Nødladeren er på størrelse med de fleste andre alternativene med den batterikapasiteten. Den er omtrent som en ekstern harddisk - den måler 118 x 79,6 x 16,4 mm og veier 177 gram - og ser også ut som en. Ikke en ny og moderne en riktignok, utseendemessig ser den ganske ordinær ut, som et typisk reiseprodukt. Den er laget i hvit plast, som er matt på undersiden og blank på oversiden. Den er firkantet og flat, men har runde kanter, så den ligger ganske behagelig i hånden.

Avantree-nødladeren er ikke større at den får plass i hånda di. Foto: Kirsti Østvang
Avantree-nødladeren er ikke større at den får plass i hånda di. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


Konstruksjonen virker solid nok, men hvor mye knall og fall den tåler før den går i stykker er vi noe usikre på. Den er ikke vanntett, så om du skal ha noe om tåler fuktige og våte omgivelser, bør du gå for en annen type løsning.

Les også: Bruker Android-telefonen mye batteri?

Lader to ting på én gang

Avantree Dual Port Power Pack 6000 kan, som navnet tilsier, lade opptil to enheter samtidig via USB. I den ene enden finnes det to USB-porter med henholdsvis 1 ampere og 2,1 ampere strømstyrke som du skal bruke til å lade opp enhetene dine. Den svakeste porten brukes typisk for mobiltelefon, mens den kraftigste er myntet på nettbrett. Dersom du kun skal lade telefonen er det like greit å bruke den på 2,1 ampere, da ladingen vil gå raskere.

To enheter kan lades samtidig via usb.  Foto: Kirsti Østvang
To enheter kan lades samtidig via usb. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


På en av sidene finnes det også en mikro-USB-port, som du bruker når du skal lade selve batteripakken.

Det følger med adaptere for forskjellige type enheter. Du kan også koble til din egen. Foto: Kirsti Østvang
Det følger med adaptere for forskjellige type enheter. Du kan også koble til din egen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


Det følger med utrekkbar USB-ladekabel og tre forskjellige plugger, som du skal koble i den ene enden av denne - en mikro-USB, mini-USB og en 30-pinners dokk-kontakt for eldre Apple-produkter. Nødladeren er derfor kompatibel med mange ulike produkter, noe som er svært praktisk, ikke minst om man er flere på tur som trenger strøm. (Den støtter foreløpig ikke den nyeste Lightning-kontakten til Apple, men det er fullt mulig å bruke en overgang fra Lightning-til-mikro-USB.)

Å lade opp for eksempel en telefon er enkel sak med Avantree-nødbatteriet. Du kobler den bare til med riktig kabel og adapter, og trykker så på strømknappen på den ene siden. Så er det bare å vente til telefonens batteri er fullt. Når enheten er fulladet vil laderen gå automatisk i standby. Så er det bare å gjenta prosessen til laderens batteri går tom for strøm. Det er lite komplisert og fungerer som det skal.

Når du trykker på strømknappen, vil du for øvrig også skru på indikatorlyset som forteller deg hvor mye strøm som er igjen på batteriet. Det er fire nivåer: "low", "mid", "high" og "full". En praktisk funksjon, selv om vi gjerne skulle ønske at den viste helt nøyaktig nivå.

Ikke helt som lovet

Hvor mange ganger du får ladet opp telefonen din vil selvsagt variere etter hvor kraftig batteri den har. En iPhone 5 med 1440mAh-batteri vil i teorien kunne lades opp fire ganger når Avantree-batteriet er fulladet. I våre tester strakk det imidlertid ikke lenger enn til 2,7 ganger (to ganger på 100% og en på 70%), så den leverer altså ikke helt som lovet. Årsakene til det kan være mange. Hvis telefonen er skrudd på vil det for eksempel kunne være noe som kjører i bakgrunnen som trekker mer strøm enn når den er skrudd av.

Med nettbrett vil det naturligvis ikke holde like lenge som med en mobil, fordi batterikapasiteten her er som regel mye større. iPad 4 har for eksempel et 11,560mAh-batteri, og vil derfor kunne lades opp om lag en halv gang med tanke på spesifikasjonene. Vi fikk den bare opp rundt 0,2 ganger (det vil si 19%).

Å lade en telefon går forresten ganske raskt, omtrent like fort som om du hadde ladet den på vanlige måte. iPhone 5 fikk vi til 100 prosent på rundt halvannen time. Å lade selve nødladeren går imidlertid (og naturligvis) ikke like fort - for oss tok det drøye fem timer.

Ved hjelp av disse blå indikatorlysene kan du enkelt se hvor mye strøm som er igjen på batteriet.
Ved hjelp av disse blå indikatorlysene kan du enkelt se hvor mye strøm som er igjen på batteriet. Vis mer


Les test: Powerocks Stone3 - Lommelader med mye juice

Konklusjon

Avantrees kraftige nødlader har mye bra for seg. Den er enkel å bruke, den kan brukes med forskjellige typer enheter (to samtidig) og har nok kapasitet til flere oppladninger – i hvert fall med mobiltelefon. Utseendemessig har vi sett sprekere varianter, selv om det med denne typen produkt er viktigere at den fungerer enn at den ser bra ut. Den er imidlertid hendig nok og fungerer også helt greit, om enn ikke helt som til lovet ladeevne.

Det største ankepunktet med Dual Port Power Pack 6000 (bortsett fra det lange navnet) er prisen, som i skrivende stund ligger på 600 kroner. I utgangspunktet høres det ikke altfor avskrekkende ut, men det finnes produkter som har både penere design (for eksempel Mophie Juice Pack Powerstation Duo) eller høyere batterikapasitet (som denne fra Clas Ohlson) omtrent det samme eller mindre.

Her kan du lese flere av våre artikler om batterier og lading