Klokkemessen SIHH 2017

Årets heftigste luksusklokker

Den mest kostbare har en prislapp på over åtte millioner kroner.

KOMPLISERT MEKANIKK: A. Lange & Söhne Tourbograph Perpetual "Pour le Mérite" Foto: A. Lange & Söhne.
KOMPLISERT MEKANIKK: A. Lange & Söhne Tourbograph Perpetual "Pour le Mérite" Foto: A. Lange & Söhne. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Januar 2017: Tusenvis av besøkende har samlet seg bak lukkede dører på den eksklusive klokkemessen Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) i Genève. Her ble noen av årets mest luksuriøse klokker vist frem foran utvalgte forhandlere, presse og VIP-gjester – Dinside var representert ved Tidssonen.no.

Investeringsobjektet

De færreste kostbare klokker er gode økonomiske investeringer, men det finnes unntak. Den nye Tourbograph Perpetual Calendar «Pour le Mérite» fra det tyske prestisjemerket A. Lange & Söhne, er et eksepsjonelt stykke håndverkskunst, som kun vil bli produsert i 50 eksemplarer.

Urkassen i massivt platina, huser et håndfinisjert mekanisk urverk med dobbelkronograf, evighetskalender, tourbillon, og en spesiell kraftoverføring med kjede (såkalt «fusée-and chain»). Prisen er 480.000 euro - 4,23 millioner norske kroner.

FREMTIDIG KLASSIKER? A. Lange & Söhne Tourbograph Perpetual "Pour le Mérite". Foto: A. Lange & Söhne.
FREMTIDIG KLASSIKER? A. Lange & Söhne Tourbograph Perpetual "Pour le Mérite". Foto: A. Lange & Söhne. Vis mer

Stilvinneren

Kanskje er den en smule jålete, men samtidig så unektelig elegant og teknisk sofistikert. IWC sin nye Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph, byr på et karakteristisk design inspirert merkets egen modell med samme navn fra 1985. Et stilsikkert ytre, kombineres med den klassiske kombinasjonen av mekanisk evighetskalender og kronograf.

Det er neppe uten grunn at IWC er klokkene pryder håndleddene til alt fra skuespiller Kevin Spacey, til F1-pilot Lewis Hamilton og modellen Adriana Lima. Dette er klokkene for de som liker å bli sett – som attpåtil kan velge fra øverste hylle. Prisen er 43.000 sveitsiske franc.

STILFULL: IWC Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph i rødt gull. Foto: IWC Schaffhausen.
STILFULL: IWC Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph i rødt gull. Foto: IWC Schaffhausen. Vis mer

Teknologibeistet

Navnet – Richard Mille RM50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1 – er nesten like avansert som denne klokkens konstruksjon. Sammen med University of Manchester University og bilprodusenten McLaren, har Richard Mille lansert verdens første klokke delvis i «graphene».

Materialet ble gjenoppdaget av Andre Geim og Konstantin Novoselov i 2004, som senere vant nobelprisen i fysikk for sitt arbeid. RM50-03 veier kun 40 gram, og byr på en rekke mekaniske finesser inkludert en dobbelkronograf. 75 eksemplarer blir produsert, og prisen er svimlende 980.000 sveitsiske franc.

HØYTEKNOLOGISK: Richard Mille RM50-03. Foto: Richard Mille.
HØYTEKNOLOGISK: Richard Mille RM50-03. Foto: Richard Mille. Vis mer

Astronomisk luksus

Den kommende eieren av Vacheron Constantin sin Les Cabinotiers Celestia Astronomical Grand Complication 3600 har neppe en grad i astronomi, men burde nesten hatt det. Klokken, som er produsert i kun ett eksemplar etter 5 år i utvikling, byr på hele 23 komplikasjoner (funksjoner).

De fleste av funksjonene er relatert til astronomiske fenomener, som blant annet tidsjevningen, soloppgang/solnedgang, tropisk år, stjernekart, og plasseringen til jorden, månen og solen. Prisen er ikke offentliggjort, men ryktene sier i området én million amerikanske dollar.

ASTRONOMI I FOKUS: Vacheron Constantin Celestia. Foto: Vacheron Constantin.
ASTRONOMI I FOKUS: Vacheron Constantin Celestia. Foto: Vacheron Constantin. Vis mer

Publikumsfavoritten

Man trenger egentlig ikke millioner for å kjøpe en luksusklokke i verdensklasse. Den svært klassiske Jaeger-LeCoultre Master Control Chronograph, var en av SIHH-messens store publikumsfavoritter. Klokken har et mekanisk selvtrekkende urverk med kronograf, en enkel urkasse i stål, og en såkalt sektor-urskive.

Master Control Chronograph oser av sveitsiske håndverkstradisjoner, og sender tankene tilbake til tiden da de mekaniske klokkene stort sett var verktøy fremfor luksusobjekter. Kvalitet er aldri gratis, og prisen er satt til 8.000 amerikanske dollar - omlag 66.700 norske kroner.

ENKEL OG KLASSISK: Jaeger-LeCoultre Master Control Chronograph. Foto: Jaeger-LeCoultre.
ENKEL OG KLASSISK: Jaeger-LeCoultre Master Control Chronograph. Foto: Jaeger-LeCoultre. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!