Ulovlig med før- og etterbilder

Kosmetiske inngrep kan ikke markedsføres med bilder i Norge. Det skjer likevel.

MÅ FJERNES: Helsetilsynet krever at Poseidon klinikken fjerner disse før- og etterbildene. Men botox-bilder, det er greit.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MÅ FJERNES: Helsetilsynet krever at Poseidon klinikken fjerner disse før- og etterbildene. Men botox-bilder, det er greit. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plastisk kirurgi og andre kosmetiske inngrep blir stadig mer vanlig her til lands.

Markedsføringen styres strengt gjennom en egen forskrift. Her sies det blant annet at det ikke er lov å bruke bilder av personer før og etter "kosmetiske inngrep". For eksempel for å vise hvordan bryster ser ut med og uten silikon.

Likevel finnes det i Norge både annonser og nettsider som viser alt fra hårtransplantasjoner til botox-behandlinger og mageplastikk ("tummy tuck").

Flyselskap lar deg ta ut bonuspoengene i nye pupper

ULOVLIG: Helsetilsynet mener slike reklamer er ulovlige, da de viser menn før og etter et kosmetisk inngrep.  Foto: VG.no
ULOVLIG: Helsetilsynet mener slike reklamer er ulovlige, da de viser menn før og etter et kosmetisk inngrep. Foto: VG.no Vis mer


Nekter å fjerne

En av disse aktørene heter Poseidon klinikken. På deres nettsider kan man se bilder av menn før og etter hårtransplantasjoner. De kjører dessuten annonser på blant annet VG Nett hvor de samme bildene vises.

Helsetilsynet har nå sendt klinikken et brev hvor de krever bildene fjernet. "En slik markedsføring er etter [vår] vurdering i strid med [regelverket] og derfor ulovlig" skrives det i brevet.

- Men vi kommer ikke til å fjerne bildene, forteller daglig leder og eier Christian Knudsen i Poseidon klinikken til DinSide.

Vil behandles likt

Knudsen mener Helsetilsynet må gi en klarere definisjon av hva et "kosmetisk inngrep" er. Slik han har forstått det dreier det seg kun om kirurgiske inngrep. Og i hårtransplantasjoner brukes det ingen skalpeller.

Krem som fjerner tatovering - et alternativ til kirurgi og laser?

LOVLIG: Botox defineres ikke som et kosmetisk inngrep, og slike bilder er derfor lov.  Foto: Privatklinikken.as
LOVLIG: Botox defineres ikke som et kosmetisk inngrep, og slike bilder er derfor lov. Foto: Privatklinikken.as Vis mer


Han har denne forståelsen til tross for at forskriften definerer inngrepene som "først og fremst inngrep med bruk av kirurgisk kniv, men også markedsføring av andre behandlingsformer (som bruk av laser, kanyler for utsuging eller deponering/implantasjon av kunstige materialer under huden og sprøyter)".

Brevet fra tilsynet skal være Knudsens første. Og om Helsetilsynet mener at heller ikke inngrep uten skalpell kan markedsføres med før- og etterbilder, kan dette bety at langt flere enn Poseidon klinikken må endre reklamene sine. Klinikken ber derfor tilsynet om å også slå ned på deres konkurrenter, som for eksempel botox-aktører.

- Det går på likebehandling, sier Knudsen.

"Botox ikke et inngrep"

Men hårtransplantøren får lite gehør fra Helstilsynet. I en epost til DinSide forteller seniorrådgiver Kristina Totlandsdal og rådgiver Lisbeth Raastad at botox og hårtransplantasjon er "to ulike behandlingsformer som reguleres ulikt".

Gjør det selv-botox kan gi skremmende resultater

KRAVET: I dette brevet sier Helsetilsynet at hårtransplantasjoner ikke kan markedsføres med før- og etterbilder.
KRAVET: I dette brevet sier Helsetilsynet at hårtransplantasjoner ikke kan markedsføres med før- og etterbilder. Vis mer


I deres øyne er altså ikke botox et kosmetisk inngrep, mens hårtransplantasjon er det. Til tross for at begge kun bruker nåler, og til tross for at en botox-behandling etterlater kunstige stoffer under huden, noe en hårtransplantasjon ikke gjør.

"Det forventes at helsepersonell som tilbyr kosmetisk kirurgiske tjenester har satt seg inn i lovens bestemmelser" skriver Totlandsdal og Raastad i eposten, som ikke ser noen grunn til misforståelser.

Grunnen til det generelle forbudet er at før- og etterbilder kan være villedende, da det "kun uttrykker tilfeller der positive resultater fremkommer", som de to rådgiverne skriver. Virkningen av inngrep kan variere fra person til person, og derfor mener tilsynet at slike bilder ikke skal brukes i det hele tatt.

At klinikker bruker slike bilder skal være et lite problem, ifølge dem.

Hvorfor vil egentlig kvinner ha større pupper?

Bør det være ulovlig med før- og etterbilder? (Avsluttet)
Nei(52%) 398
Ja, for alle kosmetiske inngrep(39%) 300
Ja, men bare for større inngrep(9%) 71
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Får hjelp av kjendiser

Tilbake hos Orion klinikken vil fortsatt ikke Christian Knudsen gjøre som tilsynet sier. Gjennom sin advokat ber Knudsen tilsynet forklare nøyaktig hvorfor de skiller mellom for eksempel botox og det han driver med. I hans øyne har dette nå blitt en diskusjon om forskjellen på nåler.

- Er det vanskelig for klinikker som din å markedsføre seg uten slike bilder?

- Nei. Nå har det dukket opp noen kjendiser vi skal behandle. Det skal vises hvordan de var før og fortelles hvorfor de gjør det og så videre, svarer Knudsen.

- Det finnes mange andre måter å gjøre markedsføring på som vil fungere.

Krisetider er, overraskende nok, botox-tider

Hva synes du? Bør det være lov å markedsføre kosmetiske inngrep med før- og etterbilder? Og er hårtransplantasjon "verre" enn botox? Si din mening under, og stem over!