TEST: Garmin eTrex 30x og Oregon 750

Vi tester to håndholdte GPS-navigatorer. Er de bedre enn mobilen?

<B>SAMMENLIGNINGEN:</B> Er det noe poeng å kjøpe spesialutstyr for turnavigasjon, eller gjør mobiltelefonen samme nytte? Det måtte vi finne ut.  Foto: TORE NESET
SAMMENLIGNINGEN: Er det noe poeng å kjøpe spesialutstyr for turnavigasjon, eller gjør mobiltelefonen samme nytte? Det måtte vi finne ut. Foto: TORE NESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva skal vi med håndholdte navigasjonsenheter når vi har mobil med Google Maps og kan laste ned kartene for bruk uten nett?

For friluftsfolket finnes det jo også et godt utvalg aktivitetsarmbånd som tar vare på treningsaspektet ved turen.

Vi bestemte oss likevel for å undersøke om det fortsatt er bruk for selvstendige GPS-enheter i tillegg til alle de mulighetene for å finne fram som ligger i en moderne smarttelefon.

På markedet er det to store produsenter som fortsatt holder stand både mot mobilen og nye biler som har innebygd navigasjon: TomTom og Garmin.

Garmin er den eneste av de to som fortsatt lager GPS-enheter som er beregnet for fotgjengere og syklister. TomTom konsentrerer seg så vidt vi kan se bare om bilmarkedet.

Derfor valgte vi ut to Garmin-enheter: Den enkle og småvokste eTrex 30x til litt over 2.000 kroner og den større og mer avanserte Oregon 750 til over 5.000 kroner.

25 timer på standardbatterier

Både eTrex 30X og Oregon 750 kommer i høst i oppdaterte utgaver. Vi har fått tilgang til de siste versjonene som har støtte både for treningsappen Strava (via opplasting) og orienteringsleken Geocaching. Oregon 750 har til og med et kjekt kamera om bord til slik bruk.

VARER LENGE: Da vi våknet om morgenen, var det fortsatt liv i Ni-MH-batteripakka i Oregon 750. Foto: TORE NESET
VARER LENGE: Da vi våknet om morgenen, var det fortsatt liv i Ni-MH-batteripakka i Oregon 750. Foto: TORE NESET Vis mer


Vi fikk også tilsendt to nye topografiske kartsett på microSD-kort - TOPO Norway) og ett med Norges-delen av TOPO Experience Scandinavia. Vi sørget også for å få med oss de siste oppdateringene via synkroniseringsprogrammet Garmin Express. Det finnes for øvrig et godt utvalg ferdige gratiskart for Garmin, og du kan legge inn egenkomponerte kart også.

Begge har innebygde kart for henholdsvis Vest-Europa (eTrex 30x) og hele verden (Oregon 750). De mer detaljerte tilleggskartene koster 2-300 kroner stykket, og utvalget er stort både når det gjelder friluftsområder og byer.

En av de store fordelene med slike GPS-enheter er batterilevetiden. Mens en mobil gjerne gir opp etter en time eller to med kartet aktivert og skjermen på, kan du regne med å kunne bruke slike enheter konstant under hele turen, selv med skjermen påslått.

Angitt batterilevetid er henholdsvis 25 timer for 30x og 16 timer for 750. Både standard engangsbatterier og oppladbare batterier kan brukes.

Dermed kan du ha med deg et arsenal i ryggsekken og få GPS-enheten til å virke i ukevis uten avbrudd eller lading.

Da vi lot de to enhetene stå på natta over med skjermene og alle funksjonene påslått og alle batterisparefunksjoner avslått, levde begge to neste morgen. 750 viste lavt batterinivå, mens lillebroren 30x hadde over halve kapasiteten igjen.

Tåler sol, regn og mobilskygge

En annen fordel er værbestandighet. Dagens mobiler tåler mye. Men når det høljer ned eller temperaturen kryper under minus ti, er de ikke alltid brukbare. Garmin-enhetene tåler ikke alt, men de fungerer under de fleste forhold.

I SOLA: Oregon 750 var en klar vinner i direkte sollys. Vår iPhone ble en god nummer to. Foto: TORE NESET
I SOLA: Oregon 750 var en klar vinner i direkte sollys. Vår iPhone ble en god nummer to. Foto: TORE NESET Vis mer


Også i direkte sollys fungerer Garmin-enhetene bedre enn vår iPhone 5s, som vi sammenlignet med.

Den klare vinneren er 750. Skjermen er godt synlig, selv når sola skinner rett på skjermen. 30x er ikke fullt så god i så måte, men ligger ikke så langt etter. På den annen side er det bare å finne skygge, så fungerer mobilen helt fint.

Selve kronargumentet er likevel at du ikke trenger mobilnettet.

Joda, det går jo fint an å laste ned Google-kart på forhånd på mobilen, eller installere kart-apper fra Garmin, TomTom eller andre. Men da må man altså tenke på det på forhånd, og i mange tilfeller også betale ekstra for det. De håndholdte GPS-enhetene er alltid klare når du trenger dem, om du har nett eller ikke.

Begge har i tillegg til GPS også støtte for det russiske satellittnavigasjonssystemet Glonass. Det gir tilgang til 24 satellitter i tillegg til det amerikanske GS-systemets 31.

Dette gir større presisjon, og er med på å sørge for at du kan få geografiske data også under trær, fjellrygger og andre steder der mange satellitter ikke når fram.

De flest mobiltelefoner har i dag støtte for Glonass, de også. Så noe salgsargument er det neppe.

TILBAKE TIL FREMTIDEN: Knøtte-skjerm, styrespak og menyer inni menyer er noe vi forbinder med mobilens barndom. Foto: TORE NESET
TILBAKE TIL FREMTIDEN: Knøtte-skjerm, styrespak og menyer inni menyer er noe vi forbinder med mobilens barndom. Foto: TORE NESET Vis mer

Overgang til knøtte-skjerm

Mobilskjermene har blitt stadig større, og normal størrelse er nå rundt fem tommer.

Derfor føles det litt stusslig med 2,2 (30x) og 3,3 (750), omtrent som på mobilene vi brukte tidlig på 2000-tallet.

På en så liten skjerm er det ikke så lett å skaffe seg oversikt over en lang og kronglete rute. Og som om ikke det er nok, så er det ikke helt enkelt å legge inn rutene heller.

På den minste modellen (30x) skjer inntastingen via styrespak, mens den største (750) har virtuelt tastatur og pekeskjerm. Den siste virker noe upresis i forhold til det vi er vant til med mobil. Derfor opplevde vi faktisk at inntastingen gikk raskere med 30x.

Garmin Connect fungerer dessverre ikke med 750 eller 30 xennå. Istedet anbefaler Garmin å bruke Basecamp for å legge inn ruta via nettleseren på en PC.

Via Express kan du også laste ned oppdateringer fra Garmin. Dette gikk smertefritt med 750, mens vi med 30x måtte vente nærmere to timer før oppdateringen var ferdig. Og da var minnet fullt. Vi ble bedt om å kjøpe et microSD-kort for å få mer plass, men da måtte vi ha fjernet kortet med kartet fra den eneste kortplassen.

Garmin anbefaler heller å bruke Webupdater.

SÅ NÆRE, MEN INGEN SIGAR: Å sende kartdata fra PC til Oregon 750 viste seg å være vanskelig. Foto: TORE NESET
SÅ NÆRE, MEN INGEN SIGAR: Å sende kartdata fra PC til Oregon 750 viste seg å være vanskelig. Foto: TORE NESET Vis mer

Via Bluetooth kan du også pare din mobiltelefon (både Android og iOS) med 750, men ikke med 30x.

Kartet og terrenget

Vi har blitt godt vant med et rikholdig utvalg av kart for mobilen, mange av dem svært spesialiserte og lokale.

Spesielt er vi imponert over det opprinnelig Nokia-utviklede Here WeGo, som er proppfullt av lokalkunnskap og gode tips om turer, severdigheter og transport.

Også her ble Garmin en skuffelse. Kartene virker ufullstendige og til dels misvisende i praktisk bruk. Rent geografisk er de utvilsomt korrekte, og de gjør trolig en bedre jobb enn Google om du har gått deg vill på Hardangervidda.

INGEN OPERA Å SE: Garmin er ikke helt oppdatert når det gjelder hovedstaden. Foto: TORE NESET
INGEN OPERA Å SE: Garmin er ikke helt oppdatert når det gjelder hovedstaden. Foto: TORE NESET Vis mer


Til bybruk er de ikke like egnet. Å finne Operaen, som har blitt et av hovedstadens best besøkte turistattraksjoner, går for eksempel ikke helt smertefritt.

Med Norges-delen av Skandinavia-kartet på 750 havner du på Brønnøya, der det muligens er en opera vi så langt ikke har hørt om.

Vi fant heller ikke Aller-huset i Oslo, der Dinside holder til. Men det er kanskje ikke så overraskende, siden det først sto ferdig for litt over et år siden.

Det finnes bilkart å få kjøpt til disse enhetene som sikkert fikser byturen langt bedre.

På tur i marka, der det nok er mer naturlig å bruke slike enheter, la vi merke til at noen av de mest populære utfartsstedene var merket med navn vi ikke kjente igjen eller var slått sammen med nærliggende hytter.

Heller ikke fikk vi informasjon om servering og åpningstider, slik vi får på mobilen med Google Maps. Men igjen: Norsk villmark er én ting, bykart noe annet.

Praktisk bruk

Vi vil ikke si at det er vanskelig, men enhetene er en god del mer utfordrende å bruke enn moderne mobil-apper.

Det er ikke bare de små skjermene som gjør at vi føler oss hensatt til 2000-tallet. Menyer, knapper og brukergrensesnitt - alt sammen gir en nostalgisk følelse.

Kartene tar en liten evighet før de for «summet seg» igjen når du zoomer inn for å se flere detaljer, og vi klarer ikke helt å venne oss til komplekse meny-nøster etter å ha levd i app-verdenen i mange år.

SOLID: Vi føler oss trygge på at denne tåler møtet med en elg bedre enn en iPhone... Foto: TORE NESET
SOLID: Vi føler oss trygge på at denne tåler møtet med en elg bedre enn en iPhone... Foto: TORE NESET Vis mer


Garmin-enhetene er utvilsomt solid bygget, men ikke alt med kabinettene virker like gjennomtenkt. For folk som oss som bare kløne det til er det nok av utfordringer. Vi slet med å få batterilokkene på igjen etter at vi endelig hadde fått dem løs med en vri-bevegelse på en liten hendel vi først overså.

På 750 klarte vi ikke å fiske ut den oppladbare batteripakken uten verktøy. Separate batterier, både oppladbare og ikke-oppladbare, hadde vi derimot ikke problemer med.

Vi vet at mange aktive friluftsfolk fortsatt har glede av en frittstående navigasjonsenhet. Spesielt om turen går til øde områder uten mobilnett eller strøm tilgjengelig på dagevis.

Men som vanlig turgåer og syklist ser vi knapt noe behov for enheter som dette. Mobilen har det vi trenger, både når det gjelder funksjoner og kart. Det tar jo bare sekunder å plotte inn ei rute fra A til B på Google Maps eller Here WeGo.

På Garmin-enhetene er alt mer omstendelig. Ingen vennlig stemme forteller deg hvor du skal gå eller sykle, og du må lære deg å tolke andre begreper for veier og steder.

Om vi måtte velge...

Likevel har vi ingen problemer med å se fordelene med en separat navigasjonsenhet for folk som ferdes i dagevis ute i naturen med ingen eller begrenset tilgang på strøm og mobilsignal.

Men litt skuffet er vi likevel over at Garmin tilsynelatende ikke har fulgt med i timen, og at spranget til mobiltelefonen dermed føles unødig stort.

Det ville for eksempel vært en stor fordel å kunne planlegge turen på en PC eller et nettbrett, for så å overføre ruta med alle detaljer til enheten. Dette skal fungere med 750, men vi fikk det altså ikke til.

Skulle vi velge mellom de to GPS-enhetene etter denne korte testen, ville vi nok ha tatt 30x. Den er mindre, har mye lengre batterilevetid og er greiere å manøvrere med styrepinne framfor 750s upresise og trege skjermtastatur.

Dessuten koster den mye mindre. Sett opp mot 750 til samme pris som en bra Android-telefon virker den som det beste tilbudet.

For den mer avanserte friluftsentusiasten kan derimot 750 være det beste valget, men da må man altså leve med kortere batterilevetid.

Testresultat

Garmin eTrex 30x

Terningkast 4

Lang batterilevetid, hendig størrelse, værbestandig, enkel å bruke og sette opp, grei pris

Ufullstendige kart, dårlig oppløst skjermvisning, treg oppdateringsprosess

Testresultat

Garmin Oregon 750

Terningkast 4

Svært funksjonsrik, pekeskjerm, fin skjermstørrelse

Litt i største laget, ufullstendige kart, beskjeden oppløsning, treg, ustabil Bluetooth-forbindelse til mobil, koster like mye som en bra mobil
Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!